Een goede voorbereiding op je verbouwing zorgt voor het gewenste resultaat en zorgeloos verbouwen
Iedereen wil toch graag zorgeloos verbouwen. Helaas is dit lang niet altijd het geval en meestal komt dit doordat je je niet realiseert dat een aannemer voldoende informatie van je nodig heeft om goed werk te kunnen leveren.
Maar bovenal om het resultaat te laten aansluiten op je verwachtingen. Zo hoef je geen werk dat al gemaakt is, weer te laten slope. Wat meteen ook zorgen over je bouwbudget met zich meebrengt.
Geen gezeur en gesteggel over wat er in de offerte en dus in de opdracht is meegenomen. ZORG VOOR DUIDELIJKHEID.
Tip 1: Informeer bij je gemeente
Er mag veel vergunningsvrij gebouwd worden tegenwoordig maar er zijn uitzonderingen zoals bij Rijksmonumenten maar ook bij gemeentelijke monumenten. Je hebt dan altijd een vergunning nodig. Ook als je in een beschermd stads- dorpsgezicht woont of daar een huis koopt, geldt dat je een vergunning nodig hebt voor verbouwing of aanbouw.
Vergunningsvrij aanbouwen geldt voor zowel de achterzijde als de zijgevel van je woning tenzij je woning op een hoek ligt en deze gevel dus ook aan de straatzijde ligt. Ook is het zinvol om naar het bestemmingsplan van je gemeente te kijken alvorens je allerlei plannen gaat of laat maken.
Zie hiervoor de regels van de Rijksoverheid
Tip 2: Bepaal samen wat jullie willen realiseren
Stel jullie willen een aanbouw aan de achterzijde voor uitbreiding van je keuken. Dan heeft de aannemer niet genoeg aan, “hier willen we een aanbouw passend bij het huis”. Wat wil je in die extra meters kwijt, je keuken of je keuken en je eettafel? Hoeveel tuin offer je ervoor op.
Waar wordt je keuken uit opgebouwd, hoeveel kasten heb je nodig, hoeveel aanrechtblad vind je ideaal. Hoe wil je gaan koken? Welke apparatuur moet er beslist komen. Heb je je al verdiept in alle mogelijkheden op dat gebied.
Je kunt bijvoorbeeld bij Miele en Gaggenau kookworkshops volgen om apparatuur uit te testen. Daarmee kun je gefundeerde keuzes maken uit alle typen ovens, stoomovens, kookplaten en afzuiging. Allemaal elementen met verschillende prijskaartjes
Tip 3: Bepaal je budget voor je verbouwing
Een belangrijk onderdeel van zorgeloos verbouwen is je budget. Je wilt voorkomen dat halverwege je verbouwing je budget op is. Bepaal voor de verschillende onderdelen je budget en neem daar ook de 21% B.T.W. in mee. Dit vergeet je als particulier vaak, heb ik gemerkt. Van 100K blijft nog geen 80k over en van 200K blijft nog geen 160K over.
Als consument ben je gewend dat alles incl. B.T.W. is maar de aannemer moet echt nog 21% B.T.W. rekeningen over zijn materialen en arbeid. Dus terdege iets om rekening mee te houden. Voor oudere woningen geldt een lager tarief van 6% over stucwerk en schilderwerk. Dat kan dus aanzienlijk schelen.
Kijk ook naar mogelijke subsidies bij Rijksoverheid en je gemeente. Ieder jaar worden daar vaak potjes voor gereserveerd. En wie het eerst komt, die het eerst maalt.
Tip 4: Zoek plaatjes op Pinterest voor je verbouwing
Om je zelf een beeld te vormen wat je wilt bereiken met je verbouwing kun je een mood-board samenstellen met plaatjes uit Pinterest of uit tijdschriften. Hiermee geef je de sfeer en stijl aan die je voor ogen hebt voor jen verbouwing. Maar ook allerlei materiaalkeuzes kun je zo vinden voor elk item dat je nodig hebt.
Dit hoeft echt niet allemaal 1 stijl te zijn. Jouw eigen voorkeuren maken het tot jouw stijl en die is uniek. Je persoonlijke items die je toevoegt aan je interieur maken het plaatje compleet. Kijk ook naar wat zeker nog meegaat na de verbouwing aan meubilair. Want ook dat is duurzaamheid, je spullen langer laten meegaan.
Mijn advies is, als je keuzes moet maken tussen luxere of minder luxe verbouwingsonderdelen en het kopen van nieuw meubilair. Kies dan altijd voor het luxere verbouwingsonderdeel. Dit wordt een vast onderdeel van je huis en geldt dus als meerwaarde. En die bank die kun je ook 1 of 2 jaar later kopen.
Houdt dus wel rekening met de maten van je uiteindelijke droomplaatje. Ook met het kiezen van de kleuren maar neem de tijd om het geleidelijk op te bouwen.
Tip 5: Werk je keuzes van opstellingen, materialen en kleuren uit
Ben je zelf handig dat kun je misschien zelf je ontwerpen maken voor je verbouwing. Heb jij jouw wensen niet in ideeën en ontwerpen omgezet dan ben je afhankelijk van de ideeën van de aannemer. Weet je ook niet waar zijn prijzen op zijn gebaseerd en wat hij straks zal gaan maken.
Dat is wel erg veel onzekerheid voor de start van je verbouwing. Kun je zelf het ideale ontwerp niet maken, besteed dit dan uit. Beter vooraf wat geld uitgeven en straks na de verbouwing het resultaat ervaren wat je voor ogen had, dan nu kosten besparen en deze later tijdens de verbouwing toch nog moeten maken om een en ander naar wens aan te laten passen.
Wat uiteindelijk meer kost aan directe kosten maar wat dacht je val alle stress en de tijd die het je tijdens de verbouwing gaat kosten om alsnog voor elkaar te krijgen wat je wilt bereiken.
Tip 6: Zorg voor een compleet pakket aan informatie voor je aannemer
Deze informatie bestaat uit tekeningen van de bestaande en nieuwe situatie schaal 1:100 en schaal1:50, voor alle te wijzigen situaties, Een lijst met materialen en kleuren.
Een beschrijving met voorwaarden waaraan voldaan moet worden (een bestek of technische omschrijving). Tekeningen schaal 1:20 met uitwerkingen voor meubel maatwerk, verlichtings- en elektraplannen per verdieping. Armaturen overzicht verlichting. overzicht deuren en ramen met uitvoering en details.
Je keuzes voor deur- en raambeslag, afwerkingsniveau’s voor vloeren, wanden, plafonds, houtafwerking, staalafwerking etc.
In mijn boek, ‘In 10 stappen zorgeloos verbouwen‘ vindt je een complete lijst van alle onderdelen.
Tip 7: Controleer de offerte van je aannemer op alle onderdelen
Zorg dat de aannemer refereert aan je tekening-nummers en je beschrijving in zijn offerte. Vraag een offerte op basis van een open begroting. Zo kun je uren en m2 en m1 materiaal controleren en zie wat er toegepast is aan materialen in de offerte. Ook kun je zo makkelijker prijzen controleren.
Vergeet daarbij niet dat een goedkopere offerte niet altijd de goedkoopste blijkt in de praktijk. Goedkoop kan duurkoop worden in het werk doordat extra werkzaamheden aan de offerte moeten worden toegevoegd. De uitvoering niet deugdelijk is. Of de goedkopere aannemer failliet gaat tijdens de verbouwing.
Doe dus altijd navraag en vraag om referenties van zijn klanten en vraag of je deze mensen kunt bellen of bij hen kunt kijken. Een aannemer is trots op zijn geslaagde verbouwingen en vaak vindt zijn opdrachtgever het ook prima als je informatie inwint. Doe er dus je voordeel mee.
Wil je eerst nog meer lezen over het voorbereiden van je verbouwing download dan mijn ‘Bepaal de strategie voor je verbouwing’ waar ik je nog veel meer informatie geef. Veel leesplezier!