Waarom kopen we toch altijd meubels die te groot zijn voor onze woonkamer?

Heb jij al eens een meubel miskoop gedaan, ja dat is balen hè. Was het de verkeerde kleur of was de afmeting niet goed. Of nog erger, allebei. Wel heel zonde want nu zit je met een bank of tafel die of te groot of te klein is voor jouw woonkamer. En heb je dus geld uitgegeven aan iets waar je achteraf niet blij mee bent.

De meubelboulevard, grote kans op een miskoop

Ga je gezellig naar een meubelboulevard, dan loop je snel dit risico. Daar willen ze je heel graag iets verkopen. Misschien is er dan de mogelijkheid je aankoop te retourneren. Helaas kan dat meestal alleen als je keuzes beperkt waren.
In die hele grote zaak leek die bank toch veel kleiner, hoor ik vaak.

Ik sta elk jaar 2 x op de Beurs Eigen Huis Bouwen en Verbouwen. Jetty bezocht mijn stand.
“Ik heb namelijk al een paar keer een nieuwe bank gekocht,” verzucht ze. “Maar iedere keer is het niet wat ik ervan verwachtte. Of de kleur was niet goed of de maat. Ik wil mijn woonkamer opnieuw inrichten maar hoe pak ik het goed aan?”

“Wat heb je met die banken gedaan?” vroeg ik haar.
“Eerst liet ik de bank een tijdje staan,” zei Jetty. “Daarna begon ik me er steeds meer aan te ergeren. Toen heb ik hem maar op Marktplaats verkocht, met veel verlies, helaas.”

Een meubel miskoop kun je echt voorkomen

Jetty had dit kunnen voorkomen. Je moet alleen wat voorwerk doen voordat je gaat shoppen. Je kunt dit op verschillende manieren doen.


Laat een professional een interieurontwerp maken. Dan ben je zeker, van een goede indeling van de gehele ruimte. Daarmee is de maatkeuze voor je zithoek of eettafel meteen duidelijk. Ook is in dit totaalplan rekening gehouden met de andere onderdelen van je interieur. Zoals de nodige vrije ruimte voor de routing en de beleving van je kamer.

Of je kunt dit zelf, voordat je gaat shoppen, eerst uittekenen op de plattegrond van je woonkamer.

Mijn tip hiervoor is: Meten is weten!

Dit kun je heel gemakkelijk doen door je kamer op te meten. Maak van je opmetingen een plattegrond, schaal 1:50. Dat betekent dat iedere cm op papier in werkelijkheid 50 cm is. Met deze schaal kun je perfecte interieur indelingstekeningen maken.

(Tip: maak het jezelf nog gemakkelijker door ruitjespapier te gebruiken. Dan krijg je in ieder geval haakse hoeken.)

Inmeet tekening maken
Door te meten voorkom je echt een nieuwe meubel miskoop

Maak meerdere indelingen en kijk welke indeling het meeste aanspreekt

Heel handig om hiervoor doorzichtig schetspapier te gebruiken. Je kunt ook meerdere kopieën maken. Schets nu, op deze plattegrond, een aantal indelingen. Kijk goed naar de verhoudingen tussen gevulde en lege ruimte. Er moet voldoende loopruimte overblijven.
Bovendien lijkt een te volle ruimte optisch kleiner. Less is more in dit geval.

Ook wil je niet met je voeten tegen elkaar aanzitten als je 2 banken in een hoekopstelling tekent. Tenzij je hotel de botel verliefd bent, natuurlijk. Dat geldt ook voor de afmeting van je eettafel, houdt hier rekening met 70 cm per persoon aan bladbreedte per stoel/persoon. Maar let ook op de breedte van je eetkamerstoelen. Passen er bijvoorbeeld wel 3 stoelen tussen de tafelpoten wanneer je 6 persoonstafel wilt kopen.

Een andere instinker voor een miskoop is de hoogte van de armlegger van je eetkamerstoel

Veel tafels hebben onder het blad een hoge bladregel ter ondersteuning van het blad.
Wil je hier nu stoelen met een armlegger aan zetten dan wil je ervoor zorgen dat de armleuning onder de bladregel geschoven kan worden. Anders kun je niet lekker aanschuiven aan tafel tijdens het eten.

Heb je minder ruimte in huis dan is een eet-bank een goede oplossing

Een eet-bank tegen een wand geplaatst met de tafel ervoor en aan de andere zijde stoelen neemt minder ruimte in. Je hoeft er niet omheen te lopen. De tafel kan iets over de bank geplaatst worden zodat je een goede eethouding hebt aan tafel.

Neem in dit geval een tafel met een midden kruispoot of kolompoot. Anders moet je altijd om de poot heen kruipen. En zit je ook nog eens te ver van je bord af. Wat ik zelf net zo lastig vind als eten op de bank.

Of zoals hieronder een zwevend aan de muur op maat laten maken door een meubelmaker als onderdeel van een totaalontwerp of als enkel meubelontwerp door je interieurarchitect.

woonkeuken met eetbank
Zwevende eetbank heel praktisch voor schoonmaken en optisch veel ruimtelijker dan een vaste bank

Voorkom ook meubel miskopen qua kleur of materiaal die niet passen bij je interieur

“Ik heb een bestaande groene bank en die wil ik meenemen in het ontwerp” vroeg een klant laatst aan me. Ze kwamen voor een schetssessie voor een nieuwe indeling en we zouden ook naar de kleuren kijken. “Neem de maten en een foto van de bank mee en liefst een staal of anders een los kussen van de bank,” antwoordde ik.

Met een grote tas in haar hand kwamen ze mijn Studio binnenlopen met 2 kussens, 1 zitkussen en een sierkussen dat ze erg mooi vonden. Ook hadden ze nog een houten vloerstaal meegenomen op mijn verzoek. Zo konden we heel makkelijk stalen erbij pakken die goed matchen en zo een totaal kleurbeeld neerleggen voor het nieuwe interieur.

Niemand kan uit zijn hoofd een kleur onthouden

Natuurlijk kun je onthouden of de kleur groen, blauw of rood was. Maar welke tint groen, blauw of rood kan niemand exact uitkiezen op basis van zijn geheugen.

Dat komt omdat kleuren reageren op de omgevingskleuren en ook anders lijken wanneer ze staand of liggend worden toegepast. Verzamel dus stalen van je meubels, je vloer en gordijnen of keukendeuren en tegels zodat je deze altijd paraat hebt wanneer je iets nieuws wilt aanschaffen.

Nooit meer een verkeerde bank kopen 1

De conclusie van dit blog is:

Zorg dat je de juiste maatvoering van de aan te schaffen meubels weet en neem stalen mee van de andere interieuronderdelen als je op meubeljacht gaat. Dan kom je niet van een koude kermis thuis als je aankopen worden geleverd.

Tip. In mijn boek, ‘In 10 stappen zorgeloos verbouwen staan nog veel meer tips’. En je krijgt er meubelmalletjes bij die je alleen maar uit hoeft te knippen. Dan hoef je alleen de plattegrond maar te tekenen. Handig toch!

Wil jij hier ook graag meer informatie over, boek dan een gratis strategiecall  We bespreken je wensen en ik geef je tips.

Boek de call direct

Percy van de Werve

Percy van de Werve

Interieurarchitect

Mijn missie:

In 2030 hebben we gezamenlijk de leegstand getransformeerd tot boeiende gebouwen met gemengde functies en doelgroepen waarmee we  de woningnood oplossen

Om je te helpen een succesvolle verbouwing te realiseren, heb ik een plan van aanpak, voor je gemaakt. Vraag het hier aan

Pin It on Pinterest

Share This
×

Stuur gerust een berichtje via E-mail percy@studioinsideout.nl of WhatsApp

× Chat