Je loopt telkens tegen het probleem van de verlichting aan, net te weinig licht op de plek waar jij wilt lezen. Ja en het grote licht aandoen is ook niet optimaal. Nu zit iedereen in de kamer in het felle licht. Je dacht al een keer een betere leeslamp gekocht te hebben voor op het tafeltje bij je stoel maar dat viel uiteindelijk ook tegen.
Waar begin je mee met verlichting?
Realiseer je dat er met verlichting verschillende licht-functies zijn waarmee je voor het beste resultaat de functies kan mixen. Belangrijk is ook dat je het licht hoger of lager kan zetten qua lichtvermogen door middel van een dimmer. Wil je het helemaal voor elkaar hebben dan kun je een Funk systeem gebruiken of een uitgebreid Domotica systeem waaraan je ook nog andere functies kunt koppelen en het ook vanaf andere locaties kunt bedienen met je smartphone, zelfs vanaf het buitenland. Dit is uitermate handig in combinatie met een alarmsignalering.
Maar nu eerst het type licht. Maak onderscheid tussen:
- Algemeen licht
- Sfeerverlichting
- Accentverlichting
- Oriëntatie verlichting
Algemeen licht kunnen de spots zijn die je gebruikt in de kamer bijvoorbeeld als loopverlichting, Uplighters zoals wandarmaturen en staande lampen om de gehele ruimte te kunnen verlichten. Deze armaturen zijn dan geschakeld met dimmers, zodat je de hoeveelheid licht kunt aanpassen aan de activiteit of de gewenste sfeer.
Sfeerverlichting zijn bijvoorbeeld schemerlampen of een moderne sfeerlamp op je nieuwe dressoir bijvoorbeeld. Maar het kunnen ook net zo goed de spots zijn die de gordijnen s’avonds aanlichten op een lage stand. Ook dat geeft een sfeervolle verlichting net als het licht laten branden in de open-keuken wanneer je in het zitgedeelte van de kamer zit. Je kijkt dan niet in een donkere hoek. Of in de hal waar met de dimmer het licht laag gedraaid is en het door de glazen deuren nog zachtjes naar binnen komt.
Accentverlichting is bijvoorbeeld het spotje met smalle lichtbundel om een schilderij of sculptuur uit te lichten. Je legt dan werkelijk een accent op je kunst of mooie vaas met bloemen. Ook in de tuin kun je accentverlichting aanleggen. een goede grondspot bij een boom geeft s’avonds licht in de tuin maar laat de boom eruit zien als een sculptuur in de verder donkere tuin.
Oriëntatie verlichting zijn bijvoorbeeld kleine spotjes langs de traptreden om s’avonds in het donker nog loopverlichting op de trap te hebben. Ook de grondspots langs het oprit rekenen we tot oriëntatie verlichting
Dan is er ook nog verlichting in alle maten en vormen zowel als lichtbron als armatuur.
De lichtbronnen zijn ook bepalend voor het effect net als de armaturen. Halogeenspotjes en led-spotjes heb je met verschillende lichtbundels. en warm en koud licht. Zorg dat je kiest voor een van de opties. Halogeen wordt geliger naarmate je het dimt en de tegenwoordige led-spotjes zijn ook warmer van kleur. De ontwikkelingen gaan hard. Led is natuurlijk de voordeligste vorm is nu ook al in kaars model te krijgen voor in je kroonluchter bijvoorbeeld.
De locatie van de verlichting wordt bepaald in het verlichtingsplan.
Teken van te voren, waar je welk type licht wilt hebben, op je plattegrond. Ga ermee naar een goede verlichtingszaak of naar een interieurarchitect om een verlichtingsplan te laten maken, zodat je verzekerd bent dat de spots, stroompunten voor hanglampen en wandarmaturen op de juiste plek en hoogte komen te zitten.
Bepaal ook wat je wilt kunnen dimmen en van waar je het wilt kunnen instellen. Verbeeld je daarbij hoe je het huis gebruikt en waar je allemaal de kamer verlaat zodat je daar wisselschakelingen kunt toepassen.
Denk je nu, jeetje wat komt er veel bij kijken om de verlichting optimaal te maken
Dan kun je natuurlijk altijd hulp inroepen van een professional bij een gespecialiseerde verlichtingszaak of bij mij. Als interieurarchitect werken we altijd met verlichtingsplannen bij het maken van een verbouwingsplan. Je kunt het beter vooraf beslissen dan tijdens de verbouwing omdat dat stagnatie geeft en vaak ook meerkosten. Of in het andere geval zit de betonvloer er al of het nieuwe stucplafond is al klaar en dan zijn de mogelijkheden veel beperkter. Dus bezin voor je begint geldt zeker met betrekking tot het verlichten van je woning. Wil je hulp hierbij klik op deze link om je vraag te stellen op het contactformulier.
Maak het speels maar ook functioneel.
Met verlichting kun je spelen zoals een kunstenaar op zijn doek doet, door hier en daar het accent te leggen
Wil je nog meer informatie over het verbouwen van je huis en de benodigde voorbereiding, die echt noodzakelijk is, wil je tenminste geen stress tijdens je verbouwing vraag dan mijn artikel aan “Bepaal de strategie voor je verbouwing”