De juiste verlichting kiezen!

oJe loopt telkens tegen het probleem van de verlichting aan, net te weinig licht op de plek waar jij wilt lezen. Ja en het grote licht aandoen is ook niet optimaal. Nu zit iedereen in de kamer in het felle licht. Je dacht al een keer een betere leeslamp gekocht te hebben voor op het tafeltje bij je stoel maar dat viel uiteindelijk ook tegen.

Waar begin je mee met verlichting?

Realiseer je dat er met verlichting verschillende licht-functies zijn waarmee je voor het beste resultaat de functies kan mixen. Belangrijk is ook dat je het licht hoger of lager kan zetten qua lichtvermogen door middel van een dimmer. Wil je het helemaal voor elkaar hebben dan kun je een Funk systeem gebruiken of een uitgebreid Domotica systeem waaraan je ook nog andere functies kunt koppelen en het ook vanaf andere locaties kunt bedienen met je smartphone, zelfs vanaf het buitenland. Dit is uitermate handig in combinatie met een alarmsignalering.

Maar nu eerst het type licht. Maak onderscheid tussen:

  • Algemeen licht
  • Sfeerverlichting 
  • Accentverlichting
  • Oriëntatie verlichting

Algemeen licht kunnen de spots zijn die je gebruikt in de kamer bijvoorbeeld als loopverlichting, Uplighters zoals wandarmaturen en staande lampen om de gehele ruimte te kunnen verlichten. Deze armaturen zijn dan geschakeld met dimmers, zodat je de hoeveelheid licht kunt aanpassen aan de activiteit of de gewenste sfeer.

Sfeerverlichting zijn bijvoorbeeld schemerlampen of een moderne sfeerlamp op je nieuwe dressoir bijvoorbeeld. Maar het kunnen ook net zo goed de spots zijn die de gordijnen s’avonds aanlichten op een lage stand. Ook dat geeft een sfeervolle verlichting net als het licht laten branden in de open-keuken wanneer je in het zitgedeelte van de kamer zit. Je kijkt dan niet in een donkere hoek. Of in de hal waar met de dimmer het licht laag gedraaid is en het door de glazen deuren nog zachtjes naar binnen komt.

Accentverlichting is bijvoorbeeld het spotje met smalle lichtbundel om een schilderij of sculptuur uit te lichten. Je legt dan werkelijk een accent op je kunst of mooie vaas met bloemen. Ook in de tuin kun je accentverlichting aanleggen. een goede grondspot bij een boom geeft s’avonds licht in de tuin maar laat de boom eruit zien als een sculptuur in de verder donkere tuin.

Oriëntatie verlichting zijn bijvoorbeeld kleine spotjes langs de traptreden om s’avonds in het donker nog loopverlichting op de trap te hebben. Ook de grondspots langs het oprit rekenen we tot oriëntatie verlichting

 

Dan is er ook nog verlichting in alle maten en vormen zowel als lichtbron als armatuur.

De lichtbronnen zijn ook bepalend voor het effect net als de armaturen. Halogeenspotjes en led-spotjes heb je met verschillende lichtbundels. en warm en koud licht. Zorg dat je kiest voor een van de opties. Halogeen wordt geliger naarmate je het dimt en de tegenwoordige led-spotjes zijn ook warmer van kleur. De ontwikkelingen gaan hard. Led is natuurlijk de voordeligste vorm is nu ook al in kaars model te krijgen voor in je kroonluchter bijvoorbeeld.

 

De locatie van de verlichting wordt bepaald in het verlichtingsplan.

Teken van te voren, waar je welk type licht wilt hebben, op je plattegrond. Ga ermee naar een goede verlichtingszaak of naar een interieurarchitect om een verlichtingsplan te laten maken, zodat je verzekerd bent dat de spots, stroompunten voor hanglampen en wandarmaturen op de juiste plek en hoogte komen te zitten.

Bepaal ook wat je wilt kunnen dimmen en van waar je het wilt kunnen instellen. Verbeeld je daarbij hoe je het huis gebruikt en waar je allemaal de kamer verlaat zodat je daar wisselschakelingen kunt toepassen.

 

Denk je nu, jeetje wat komt er veel bij kijken om de verlichting optimaal te maken

Dan kun je natuurlijk altijd hulp inroepen van een professional bij een gespecialiseerde verlichtingszaak of bij mij. Als interieurarchitect werken we altijd met verlichtingsplannen bij het maken van een verbouwingsplan. Je kunt het beter vooraf beslissen dan tijdens de verbouwing omdat dat stagnatie geeft en vaak ook meerkosten. Of in het andere geval zit de betonvloer er al of het nieuwe stucplafond is al klaar en dan zijn de mogelijkheden veel beperkter. Dus brzin voor je begint geldt zeker met betrekking tot het verlichten van je woning. Wil je hulp hierbij klik op deze link om je vraag te stellen op het contactformulier.

 

Maak het speels maar ook functioneel.

Met verlichting kun je spelen zoals een kunstenaar op zijn doek doet, door hier en daar het accent te leggen

Wil je nog meer informatie over het verbouwen van je huis en de benodigde voorbereiding, die echt noodzakelijk is, wil je tenminste geen stress tijdens je verbouwing vraag dan mijn artikel aan  “Bepaal de strategie voor je verbouwing”

Kastruimte voor voldoende berging

In het ontwerp is 1 grote kastenwand opgenomen in het zitgedeelte, als achtergrond voor de zithoek. Door met grote gebaren te werken bereik je rust in de ruimte.

Daarom is alles in 1 grote kastenwand geplaatst. Één kastdeel voor zowel de stofzuiger als de schoonmaak spullen en de rest voor kleding. Een lage laden-kast in de slaapkamer herbergt lingerie, kousen en accessoires.

Serviesgoed en mooie accessoires en foto’s komen in een open keukenkast met lades tegen de constructieve wand waar 2 gestucte zijwanden de kast insluiten.

Zo is deze open kast alleen zichtbaar vanuit de keuken en de eetplek en niet vanuit het zitgedeelte. Ook dit zorgt voor rust in het appartement.

Veel functies in één ruimte en toch rust creëren

Naast de grote plafond-hoge kast met vlakke schuifdeuren zorgen ook het kamerbrede werkblad voor het grote raam en de lage meubel maatwerk bank voor het andere raam voor die grote gebaren.

Ook het kiezen van een kleurconcept voor al het meubel maatwerk zorgt voor herkenning en een rustige uitstraling.

Dezelfde kleurstelling komt ook weer in de keuken terug. Met de stalen van het keukenbedrijf in de hand, is gezocht naar de juiste kleurstelling voor het meubel maatwerk.  

keukenkasten met inbouwapparatuur en garderobekast entree en wandvullendekledingkast

Vloerafwerking in een appartement vragen om extra aandacht    

Bij een appartement is het belangrijk dat er geen contactgeluid doorklinkt in een ondergelegen appartement.

Paula wilde graag het natuurlijke beeld van buiten vertaald zien naar binnen. Vanwege haar hond hebben we samen gekozen voor een pvc stroken vloer in houtlook.

Legrichting van de stroken vloer

Hoewel iedere vloerenlegger adviseert de vloernaden haaks op de raambreedte te leggen wijkt Studio Inside Out daar vaak van af.

Het ruimtelijk effect vindt Percy hierin belangrijker. Je kunt een ruimte optisch veranderen met de legrichting van je vloer.

In het geval van het appartement van Paula loopt de lengterichting van de planken van de ene ruimte door in de andere. Dit zorgt voor een royale beleving van de ruimte. En verbindt optisch de 2 ruimtes met elkaar.

Ook de verlichting is essentieel voor een goede ruimtebeleving 

Heel veel daglicht is natuurlijk heel fijn. En dat was in dit appartement al ruim voorhanden. En zeker nadat de kamertjes structuur is weggehaald stroomt het daglicht vanaf 2 zijden naar binnen.

Maar op donkere dagen en s ‘avonds wil je ook voldoende licht. De basisverlichting van de wandarmaturen en hanglampen zorgt ervoor dat Paula zowel een sfeervolle setting kan creëren maar ook functioneel licht heeft.

Aangevuld met staande lampen, een bureaulamp en bedlampjes. Schilderij-verlichting en ingebouwde verlichting in de kastenwand. Met dimmers in dit geval maar dat kan ook een Domotica-systeem zijn bepaal je de hoeveelheid licht al naar gelang je bezigheid.

Ook geeft het een sfeervol effect als Paula het wandarmatuur in de open-keuken, gedimd laat branden wanneer ze met gasten aan de eettafel zit.  Ze kijken dan niet in een donkere hoek.

Wanneer in de badkamer met de dimmer het licht laag gedraaid is, komt er nog licht door de wit glazen deuren zachtjes de slaapkamer binnen.

 

Lichtbeleving wordt bepaald door de lichtbundel en het type armatuur

Met een spotje in het nisje in de badkamer wordt een priklichtje op de accessoires gericht dat voor een sprankeling in de ruimte zorgt.Met de indirecte lichtlijn in het plafond krijgt de gestructureerde tegelwand extra effect door de schaduwwerking door het licht van boven op de structuur.

Ook de schilderij verlichting die direct boven het schilderij hangt zorgt voor zo’n accent. Die accenten maken een ruimte heel interessant. Lees hiervoor ook het blog, De juiste verlichting kiezen.’

Rust in de ruimte creëren door duidelijk kleurconcept

Wanneer je de juiste accenten legt, gaat de ruimte leven. Door de kleurstelling in de grote oppervlakken te herhalen, versterk je dat rustgevende effect. Samen met Percy heeft ze de verlichting uitgezocht. Want naast de vorm van een armatuur, is het lichteffect heel belangrijk om een gebalanceerd beeld te krijgen.

Paula is zelf op pad gegaan om het losse meubilair uit te zoeken. Gewapend met de stalen van de vaste elementen zoals de vloer, het meubel maatwerk is ze gaan shoppen. En door haar goede kleurgevoel past alles perfect bij elkaar.

Voor Percy en Paula is dan ook het meubel maatwerk en de verlichting de kers op de taart. En daar is Paula dan ook erg blij mee.  En Percy’s motto is, “als de klant happy is dan ben ik dat ook en daar ga ik voor.” en voor Paula klopt het helemaal.

Voor een inkijkje in het appartement en een interview met Paula over haar beleving van het gehele proces, bekijk hier deze video dan nog even.

Percy van de Werve

Percy van de Werve

Interieurarchitect

Mijn missie:

In 2030 hebben we gezamenlijk de leegstand getransformeerd tot boeiende gebouwen met gemengde functies en doelgroepen waarmee we  de woningnood oplossen

Om je te helpen een succesvolle verbouwing te realiseren, heb ik een plan van aanpak, voor je gemaakt. Vraag het hier aan

Pin It on Pinterest

Share This
×

Stuur gerust een berichtje via E-mail percy@studioinsideout.nl of WhatsApp

× Chat