De juiste verlichting kiezen!

Je loopt telkens tegen het probleem van de verlichting aan, net te weinig licht op de plek waar jij wilt lezen. Ja en het grote licht aandoen is ook niet optimaal. Nu zit iedereen in de kamer in het felle licht. Je dacht al een keer een betere leeslamp gekocht te hebben voor op het tafeltje bij je stoel maar dat viel uiteindelijk ook tegen.

Waar begin je mee met verlichting?

Realiseer je dat er met verlichting verschillende licht-functies zijn waarmee je voor het beste resultaat de functies kan mixen. Belangrijk is ook dat je het licht hoger of lager kan zetten qua lichtvermogen door middel van een dimmer. Wil je het helemaal voor elkaar hebben dan kun je een Funk systeem gebruiken of een uitgebreid Domotica systeem waaraan je ook nog andere functies kunt koppelen en het ook vanaf andere locaties kunt bedienen met je smartphone, zelfs vanaf het buitenland. Dit is uitermate handig in combinatie met een alarmsignalering.

Maar nu eerst het type licht. Maak onderscheid tussen:

  • Algemeen licht
  • Sfeerverlichting 
  • Accentverlichting
  • Oriëntatie verlichting

Algemeen licht kunnen de spots zijn die je gebruikt in de kamer bijvoorbeeld als loopverlichting, Uplighters zoals wandarmaturen en staande lampen om de gehele ruimte te kunnen verlichten. Deze armaturen zijn dan geschakeld met dimmers, zodat je de hoeveelheid licht kunt aanpassen aan de activiteit of de gewenste sfeer.

Sfeerverlichting zijn bijvoorbeeld schemerlampen of een moderne sfeerlamp op je nieuwe dressoir bijvoorbeeld. Maar het kunnen ook net zo goed de spots zijn die de gordijnen s’avonds aanlichten op een lage stand. Ook dat geeft een sfeervolle verlichting net als het licht laten branden in de open-keuken wanneer je in het zitgedeelte van de kamer zit. Je kijkt dan niet in een donkere hoek. Of in de hal waar met de dimmer het licht laag gedraaid is en het door de glazen deuren nog zachtjes naar binnen komt.

Accentverlichting is bijvoorbeeld het spotje met smalle lichtbundel om een schilderij of sculptuur uit te lichten. Je legt dan werkelijk een accent op je kunst of mooie vaas met bloemen. Ook in de tuin kun je accentverlichting aanleggen. een goede grondspot bij een boom geeft s’avonds licht in de tuin maar laat de boom eruit zien als een sculptuur in de verder donkere tuin.

Oriëntatie verlichting zijn bijvoorbeeld kleine spotjes langs de traptreden om s’avonds in het donker nog loopverlichting op de trap te hebben. Ook de grondspots langs het oprit rekenen we tot oriëntatie verlichting

 

Dan is er ook nog verlichting in alle maten en vormen zowel als lichtbron als armatuur.

De lichtbronnen zijn ook bepalend voor het effect net als de armaturen. Halogeenspotjes en led-spotjes heb je met verschillende lichtbundels. en warm en koud licht. Zorg dat je kiest voor een van de opties. Halogeen wordt geliger naarmate je het dimt en de tegenwoordige led-spotjes zijn ook warmer van kleur. De ontwikkelingen gaan hard. Led is natuurlijk de voordeligste vorm is nu ook al in kaars model te krijgen voor in je kroonluchter bijvoorbeeld.

De locatie van de verlichting wordt bepaald in het verlichtingsplan.

Teken van te voren, waar je welk type licht wilt hebben, op je plattegrond. Ga ermee naar een goede verlichtingszaak of naar een interieurarchitect om een verlichtingsplan te laten maken, zodat je verzekerd bent dat de spots, stroompunten voor hanglampen en wandarmaturen op de juiste plek en hoogte komen te zitten.

Bepaal ook wat je wilt kunnen dimmen en van waar je het wilt kunnen instellen. Verbeeld je daarbij hoe je het huis gebruikt en waar je allemaal de kamer verlaat zodat je daar wisselschakelingen kunt toepassen.

Denk je nu, jeetje wat komt er veel bij kijken om de verlichting optimaal te maken

Dan kun je natuurlijk altijd hulp inroepen van een professional bij een gespecialiseerde verlichtingszaak of bij mij. Als interieurarchitect werken we altijd met verlichtingsplannen bij het maken van een verbouwingsplan. Je kunt het beter vooraf beslissen dan tijdens de verbouwing omdat dat stagnatie geeft en vaak ook meerkosten. Of in het andere geval zit de betonvloer er al of het nieuwe stucplafond is al klaar en dan zijn de mogelijkheden veel beperkter. Dus brzin voor je begint geldt zeker met betrekking tot het verlichten van je woning. Wil je hulp hierbij klik op deze link om je vraag te stellen op het contactformulier.

 

Maak het speels maar ook functioneel.

Met verlichting kun je spelen zoals een kunstenaar op zijn doek doet, door hier en daar het accent te leggen

Wil je nog meer informatie over het verbouwen van je huis en de benodigde voorbereiding, die echt noodzakelijk is, wil je tenminste geen stress tijdens je verbouwing vraag dan mijn e-book aan  “de zorgeloze verbouwing”

Percy van de Werve

Percy van de Werve

Interieurarchitect

Mijn missie:

In 2024 hebben we gezamenlijk de leegstand getransformeerd tot boeiende gebouwen met gemengde functies en doelgroepen.

Verbouwen is een feestje

Verbouwen is een feestje, kan dat wel, denk je wellicht. Het gaat toch meestal gepaard met veel stress. Wat veel mensen niet weten is dat ze vaak zelf de stressveroorzaker zijn. Zorg dat je grip krijgt op je verbouwing en dan kan verbouwen echt een feestje zijn waarbij je uitkijkt naar al het nieuws dat ontstaat. Hiervoor geef ik je graag 7 tips zodat jij ook kunt zeggen dat verbouwen een feestje is.

5 tips voor een stressloze verbouwing om jouw droomhuis te creëeren

Als je wilt gaan verbouwen komt er heel veel op je af. Je moet aan heel veel dingen denken en keuzes maken. Maar hoe doe ik dat dan en waar begin ik mee, vraag je jezelf af. Ik zeg altijd een goede voorbereiding is cruciaal voor het eindresultaat. Bereid je jezelf niet goed voor dan kun je wachten op een stressvolle verbouwingsperiode met ongewenste resultaten. En dat is toch zeker niet, wat je wilt.

Je woonkeuken ontwerpen, hoe doe je dat

Wil je een optimaal resultaat halen met de verbouwing van je keuken tot woonkeuken begin bij het begin. Maak een lijst van je wensen en onderzoek de mogelijkheden qua apparatuur. Kan alleen een muur doorbreken al voldoende zijn of heb je extra meters nodig d.m.v. een aanbouw. Hier vind je alle onderdelen waar je aan moet denken bij de aanpassing naar een woonkeuken.

Een Zen badkamer, staat die ook op je verlanglijstje

Stoomdouches zijn net als de sauna goed voor je weerstand. Met een kwartiertje stomen reinig je je huid en voelt je huid daarna heerlijk zacht en schoon. Bovendien is stomen ook goed voor je weerstand. Het is namelijk heel lekker om koud af te douchen na het stomen. En ben je verkouden dan kun je met een geïntegreerde doceerunit, eucalyptusolie aan de stoom toevoegen. Dan ben je gelijk van je verstopte neus af.

Interieur trends volgen of volg jij je eigen trend voor je woning

Een mailtje van de bijenkorf bracht me op het idee van deze blog. Trends heb je in de mode waar dit mailtje over ging maar natuurlijk ook voor het interieur. Daarbij spelen kleuren vaak de hoofdrol en de stijl van vormgeving.  In de mode wisselen trends heel snel. Gelukkig houdt een trend in het interieur gemiddeld iets langer aan. Maar vooral op het gebied van accessoires voor je huis lopen ze aardig in pas met de mode. Heel logisch toch. Er zit en hele industrie achter.

De ideale aanbouw voor jouw huis

Wat betekent een ideale aanbouw voor jou? Naar mijn idee is het pas ideaal als je woonwens echt is opgelost omdat de grootte klopt, de stijl klopt en het een verrijking en dus meerwaarde voor je huis oplevert. Je moet jezelf de volgende vragen stellen: Welke...

De woning van je dromen!

Jouw droomhuis, passend bij jouw gezin! Dat wil jij toch ook! Je bent al een tijdje op zoek naar een andere woning. Je DROOMHUIS wel te verstaan Helaas ben je niet de enige. Er zijn veel potentiële kapers op de kust. De maakt raakt al weer aardig overspannen. Je hebt...

Een zomer make-over van je woning

Wil jij ook een zomer make-over om deze zomer vanuit je woonkamer direct lekker naar buiten kunnen lopen? Of binnen van de eerste zonnestralen genieten met de tuindeuren open. Dan heb je wellicht een aanpassing aan de achtergevel nodig. In deze blog vertel ik over de mogelijkheden van een te openen achtergevel.

Verhuizen of verbouwen?

Verhuizen of verbouwen, een populair programma op televisie dat je vast wel eens hebt gezien. Altijd leuk om naar te kijken en te zien wat er van een bestaande woning gemaakt wordt door het team van interieurarchitect en stylisten.

Blog Interieurarchitect of binnenhuisarchitect

  Wie is de verbouwingsdeskundige? Wat is het verschil tussen een interieurarchitect en een binnenhuisarchitect?   Je wilt gaan verbouwen maar weet eigenlijk niet goed waar en hoe je moet beginnen. Je hebt natuurlijk een wens, bijvoorbeeld je keuken...
checklist voor zorgeloos verbouwen

Wil jij ook het beste resultaat uit je verbouwing halen?

Dan is een goede voorbereiding echt noodzakelijk waarbij je de plannen getekend hebt en de materialen uitgezocht voordat je de aannemer vraagt om offerte te maken

Als je de Checklist nu download weet je wat je moet voorbereiden dus

 

Download nu de checklist

Jouw Checklist voor een succesvolle en zorgeloze verbouwing zit in je mailbox. Heel veel succes!

Pin It on Pinterest

Share This
×

Stuur gerust een berichtje via E-mail percy@studioinsideout.nl of WhatsApp

× Chat