Hoe ontwerp je jouw woonkeuken
Droom je van een woonkeuken ontwerpen en ben je nu met je oude keuken wel helemaal klaar. De apparatuur is verouderd en sommige kastjes sluiten niet meer goed en ook de vaatwasser heeft het inmiddels begeven. Maar wat wil je dan in je nieuwe woonkeuken. Want dat je er ook wilt kunnen eten is een van de belangrijkste wensen.
Hoe richt je je woonkeuken nu zo efficiënt mogelijk in
Je wilt een efficiënte indeling, korte looplijnen houden, een fijne ruimte om in te werken en ook nog te kunnen eten. Visualiseer hoe je in je keuken wilt werken en wat je daarvoor nodig hebt om het praktisch te maken en er met meerdere mensen te kunnen eten. Dan is het heel handig om eerst je wensen op papier te zetten en dan te bepalen hoeveel ruimte je daar voor nodig hebt.Hoeveel ruimte heb je nodig voor je keuken. Redt je het met het doorbreken van 1 wand om 2 ruimtes samen te voegen en de keuken bij de woonkamer te betrekken of is er extra ruimte nodig middels een uitbouw. Zie hiervoor ook mijn blog over
‘de ideale aanbouw voor jouw huis’ Je keuken heeft in ieder geval de volgende onderdelen nodig
- Bergruimte serviesgoed, pannen etc
- Voorraadruimte voor levensmiddelen
- Koeling in de vorm van koelen, vriezen, wijn-bewaarkast
- Voorbereidingsruimte werkblad en spoel/wasruimte
- Kookruimte gas of elektrisch, ovens en eventueel warmhoudlades
- Afwasruimte werkblad en spoelbak(ken)
- Vuilberging (meerdere i.v.m. gescheiden afval)
- Goede ventilatie en afzuiging,
- Looplijnen
- Ontbijtplek aan eiland eventueel
- Eettafel of extra groot te maken tafel voor gezellige diners met vrienden/familie die al borrelend misschien meehelpen met koken.
Bepaal de benodigde ruimte voor je werkblad en je kasten
Hoeveel je ruimte je nodig hebt voor de verschillende onderdelen kun je alleen zelf bepalen. Jij kent je eigen routine in het koken. Kook je uitgebreid of maak je vaak eenpansmaaltijden zoals wok-gerechten. Doe je 1 keer in de week boodschappen dan zal je meer koel- en vriesruimte nodig hebben dan wanneer je dagelijks of 3 x per week boodschappen doet.
Koelkasten zijn er in soorten en maten
Bepaal dus van te voren wat je nodig hebt aan koelen. Wil je een …….
- Amerikaanse koelkast met ijsblokjesmaker
- Ladenkoelkast voor alle potjes die je tijdens het koken gebruikt en je dagelijkse beleg en pakken melk etc.
- Aantal vrieslades
- Inhoud van een gewone koelkast
- 0 graden zone voor het langer bewaren van je groente en fruit
Hoe wil je gaan koken
- Gas of elektrisch en hoeveel heb je nodig pitten in combinatie met 1 of meerdere ovens
- Eventueel Pitt-Cooking (gaspitten vrij indeel baar direct op een daarvoor geschikt aanrechtblad)
- Heteluchtoven met grill en/of pizzasteen
- Stoomoven, een combi of enkel stoomoven
- Magnetron, een combi of ingebouwde of losse magnetron
- Sous vide oven en Vacumeer-oven
- Ovendeur die je naar binnen kunt schuiven
- Zorg ook voor voldoende afzetruimte naast het koken zodat je benodigde ingrediënten goed kwijt kunt tijdens het koken
Bepaal je ruimte voor spoelen en afwassen voor je nieuwe keuken
- Kies de spoelbak die bij je past, 1 spoelbak, 1,5spoelbak of 2 spoelbakken.
- Welke accessoires wil je bij je spoelbak. Denk hierbij aan passende snijplanken, inzetbakjes, afsluiters en doorspoel mogelijkheden
- Vaatwasser van 45 of 60 cm breed en hoe hoog plaats je de vaatwasser dan, op de plint of op kniehoogte of zelfs op heuphoogte of kies je voor de nieuwste uitvoering met verstelbare lade zodat je deze op pakhoogte kunt brengen
- Er zijn mensen die zelfs 2 vaatwassers willen vanwege de grootte van het gezin of omdat ze altijd heel uitgebreid koken.
- Zorg voor vuilberging naast je spoelen zodat je in een vloeiende beweging vuil van je bord weggooit, omspoelt en je bord of de pan in de vaatwasser kunt zetten.
- Zorg ook voor voldoende afzetruimte links en rechts van het spoelen
- Een verdiept gedeelte naast de spoelbak als lekbak wanneer je veel op de hand afwast. Het lekwater loopt dan niet van je aanrechtblad af op de grond of naar het gedeelte van het blad dat je droog wilt houden.
Welke extra keukenapparaten wil je verder in je keuken hebben
Denk hierbij aan:
- Ingebouwde koffieautomaat.
- Warmhoudlades
- Snijmachine ingebouwd in uittrekbaar systeem
- Tv en of radio
- Laptopaansluiting of Ipad-standaard
- Keukenmachine
- Losse ijsblokjes maker
- Elektrische weegschaal
Heb je veel behoefte aan kastruimte of doe je dagelijks boodschappen
- Voorraad droog
- Voorraad verse groente en fruit
- Serviesgoed
- Potten en pannen
- Bestek
- En wat je verder gebruikt in je keuken.
Zorg altijd voor voldoende bladruimte naast koken en spoelenIk hoop dat je zo een goed boodschappenlijstje heb gegeven voordat je naar keukens gaat kijken. Hoe beter voorbereid jij bent hoe beter de keukenleverancier je kan helpen met het uitzoeken van jouw woonkeuken
Afzuiging, mooie oplossingen voor je leefkeuken
Er zijn veel nieuwe mogelijkheden voor de traditionele afzuigkap. Vroeger was er de keuze tussen een schouwmodel en een ingebouwde afzuigkap. Er zijn nu ook afzuiglampen bijvoorbeeld een integratie tussen een sierlijke lampenkap met recirculatie afzuiging. Heel fraai boven een eiland met name.Maar er is nu zoveel meer. Wil je bijvoorbeeld geen bovenkasten in je keuken en geen afzuigkap in het zicht dan kun je kiezen voor een ingebouwde bladafzuiging met lift. Deze komt achter of naast de kookplaat uit het blad omhoog en zuigt dus rechtstreeks de lucht uit de pannen af. Ook worden ze inmiddels geïntegreerd in de inductie kookplaten zelf. Wat natuurlijk heel ergonomisch is in het ruimte gebruik.Heb je 1 open ruimte met woonkamerdeel en keuken ineen en een openhaard let dan op de verschillende vermogens van de afzuiging omdat je geen valse trek wilt hebben wanneer de openhaard aan is en je zodoende rook in de kamer krijgt.
Goede looplijnen zijn 1 van de belangrijkste criteria voor een prettig gebruik van je woonkeuken.
De looplijnen wil je zo kort mogelijk houden, dus plaats afvalcontainers naast het spoelen en daarnaast de vaatwasser. Zodat je als het ware in 1 beweging de vuile vaat weg kunt werken. Zo is het ook handig om vlak bij de kook-plek een extra ladenkoelkast toe te passen. Hierin kun je al je kook ingrediënten , overzichtelijk en makkelijk onder handbereik, koel houden.Ook bladruimte vlak bij je oven is heel handig zodat je niet met gloeiend hete schalen door de hele keuken hoeft te lopen maar een afzetmogelijkheid hebt naast de oven. Zorg ook voor voldoende ruimte tussen kasten, het aanrecht en de eettafel zodat niemand op hoeft te staan om een kastje open te kunnen maken.
En ‘last but not least’Jouw woonkeuken vraagt natuurlijk om een fijne eet-plek
Een barelement voor een snel ontbijt of een drankje met je kids, als ze uit school komen is erg handig. Vaak wordt dit ook gebruikt als huiswerkplek, wanneer je ze hulp kunnen gebruiken.Maar een echte woonkeuken heeft natuurlijk een ruime tafel waar je in ieder geval met je gezin kunt eten zowel voor het ontbijt in het weekend of dagelijks als voor het avondeten. Je kunt denken aan een uitschuiftafel om nog met extra gasten te kunnen eten, niets zo fijn als vriendjes gewoon kunnen mee-eten.Met een vaste bank tegen de muur (1 lange bank of een hoekbank) bespaar je ruimte doordat je er geen loopruimte achter nodig hebt en je er meer kinderen op kunt laten zitten dan met losse stoelen . Ook dit is weer een ideale plek om huiswerk te maken wanneer je een oogje in het zeil wilt houden.Zorg voor te dimmen verlichting boven de eet-plek. En als je van lang natafelen houdt besteed dan extra aandacht aan het zitcomfort van de stoelen en de bank. Zorg dat de bank een goede rug hellingshoek heeft zodat deze ook lekker zit bij lang tafelen.
Losse hoezen voor je eetstoelen in de woonkeuken
Kies je voor gestoffeerde stoelen dan zijn losse hoezen in de keuken wel erg handig. Ook al is je afzuiging goed je stoelen zullen in de keuken eerder vervuilen dan in de eetkamer. Een extra stel hoezen is dan wel zo praktisch op het moment dat de hoezen een wasbeurt nodig hebben of naar de stomerij gaan (afhankelijk van de stof die je kiest). Dat geldt uiteraard ook voor de bank. Hier kun je ook met kussens werken met afneembare hoezen
Bepaal van tevoren je budget voor je nieuwe eetkeuken
Houdt daarbij rekening met:
- De aankoopprijs van de keuken, uit een keukenzaak of de keuken laten maken door een meubelmaker.
- De montagekosten voor het plaatsen
- Verbouwingskosten voor het creëren van de benodigde ruimte
- Kosten voor inschakelen Interieurarchitect voor het ontwerpen van de vergroting/verbouwing van je keuken en mogelijke vergunningsaanvraag bij je gemeente als je extra ruimte wilt toevoegen door een aanbouw bijvoorbeeld.
- Aanpassingen in elektra en riolering
- Een goed verlichtingsplan waarin zowel goed werklicht als ook sfeerlicht opgenomen is.
- Leidingen voor mogelijkheid muziek bijvoorbeeld een Sonos systeem en eventueel een televisie en internet om recepten te downloaden.
Heel veel succes met het maken van je plannen en veel kookplezier straks na voltooiing van je woonkeuken.Wil je inspiratie opdoen, kijk dan op
www.studioinsideout.nl/keukensEn kun je wel wat professionele hulp gebruiken bij het maken van je plannen, zeker als je ook nog wilt uitbouwen, neem dan nu contact met me op via
www.studioinsideout.nl/contact om een afspraak in te plannen