Wie is de verbouwingsdeskundige?
Wat is het verschil tussen een interieurarchitect
en een interieurontwerper of stylist?
Je wilt gaan verbouwen maar weet eigenlijk niet goed waar en hoe je moet beginnen. Je hebt natuurlijk een wens, bijvoorbeeld je keuken vergroten. Maar net als bij zoveel dingen zijn daar meerdere oplossingen voor. Je kunt het binnen de bestaande keuken oplossen. Je laat dan bijvoorbeeld de gangdeur vervallen en maakt een nieuwe doorgang naar de kamer. Zo kun je meer blad- en kastruimte creëren omdat je nu een L- of U opstelling kunt maken. Maar hoe pak je het verder aan? Je hebt een verbouwingsdeskundige nodig die je met raad en daad bijstaat in dit traject.
Een ingrijpendere optie is het combineren van je eetkamer en je keuken. Hiervoor zal de muur tussen kamer en keuken moeten verdwijnen! Je kunt dan een echte leefkeuken creëren die de spil van je woning wordt. Een ontmoetingsplek voor het hele gezin.
De duurste en meest intensieve optie is het vergroten van de keuken door middel van een aanbouw. Hiermee creëer je extra m2, wat natuurlijk veel meer mogelijkheden biedt. Meestal mag dit ook vergunningsvrij tot 4 m1 achter de achtergevel van je woning. Behalve als je woning in een beschermd stads- dorpsgezicht staat of een monument is. Dan is deze aanbouw vergunnings-plichtig. Het is altijd verstandig dit van te voren uit te zoeken bij je gemeente.
Hè, deze blog vertelt iets anders dan de titel!
Hè, deze blog vertelt iets anders dan de titel!
Wat heeft dit nu met de titel van deze blog te maken, zul je je misschien afvragen? Dat zal ik je vertellen. De meeste stylisten kunnen de eerste variant zoals hierboven beschreven al wel vaak voor je bedenken. En misschien maken ze er ook nog een mooie tekening voor.
Maar bij de tweede en derde optie komt er wel wat méer bij kijken dan alleen het opnieuw indelen van de ruimte. Je gaat dan namelijk ook aan de constructie van je huis zitten.
Jij wilt toch ook dat daar goed en deskundig naar gekeken wordt. Dat er berekeningen en tekeningen worden gemaakt om de verbouwing in goede banen te leiden. Of dat de bouw-vergunning goedgekeurd wordt door de gemeente indien je die nodig hebt.
En bovenal wil je een goede en duidelijke offerte van de aannemer. Die goede offerte kan hij pas maken aan de hand van tekeningen en een omschrijving van de werkzaamheden, materialen en de afwerkingsniveau’s.
Als interieurarchitect ben je de verbouwingsdeskundige bij uitstek!
Als interieurarchitect ben je net als een architect opgeleid in deze totale materie. Daarvoor heeft onze overheid en Brussel, ons net als architecten, stedenbouwkundige en landschapsarchitecten een beschermde titel gegeven.
Je moet aan diverse criteria voldoen als interieurarchitect. Zoals een diploma architectuur behalen aan één van de Kunstacademies. Daarna je Master hebben gehaald plus 2 jaar de beroeps ervaringsmodule doorlopen hebben om ingeschreven te kunnen worden in het architecten-register. Om je titel te behouden dien je ieder jaar ook 18 studiepunten te halen, waardoor je continu aan bijscholing doet.
Interieurontwerpers en stylisten hebben deze titel niet! En zijn misschien helemaal geen verbouwingsdeskundige!
Iedereen kan zich dus voor interieurontwerper of stylist uitgeven. Ook de stylist zonder enige bouwkundige scholing. Nu wordt de term binnenhuisarchitect nog steeds veel gebruikt in de volksmond. Vandaar dat je de term ook terugvindt op sites van interieurarchitecten.
Vroeger was het ook de term voor onze beroepsgroep. Het beeld wat veel mensen erbij hebben is, dat je iets met stoffen en kleuren doet en de inrichting. Maar een interieur-architect gaat verder.
Hij/zij werkt in het plan van binnen naar buiten aan de hand van het programma van eisen van de opdrachtgever. Vanuit het ontwerp volgen de materialen en kleuren en vergeet vooral het lichtontwerp niet. Cruciaal voor een goed ontwerp namelijk.
Neem dus een interieurarchitect in de arm.
Deze week werd ik nog gebeld door een potentiële klant. Haar was door vrienden aangeraden om eerst tekeningen te laten maken alvorens ze met de aannemer rond de tafel zou gaan. Tijdens het telefoongesprek was haar vraag aan mij, of het wel nodig was om een interieurarchitect in de arm te nemen. Ze wil de garage bij de woonruimte betrekken.
Door haar uit te leggen dat het beter is de aannemer een goed getekend en omschreven plan voor te leggen om vervolgens van hem een reële prijs te krijgen. Anders wordt het voor de aannemer natte vinger werk en daarmee stijgt meestal de prijs.
Ook kan er zonder een vooraf duidelijk plan, stagnatie tijdens het bouwproces voorkomen, omdat men niet weet wat er gemaakt moet worden. Het kan ook gebeuren dat je, s’avonds bij thuiskomst, erachter komt, dat het idee dat de aannemer bij de oplossing had niet strookt met jouw beeld van de oplossing.
Laat je het werk dat die dag gemaakt is dan weer slopen of wil je daar de extra kosten niet voor betalen en laat je het maar zo. Dat betekent dat je in dat geval niet jouw ideale oplossing hebt en zal je je daar in de toekomst wellicht aan ergeren.
Waarom is het verstandig een voorinvestering te doen?
Natuurlijk kost het inhuren van een interieurarchitect geld. Maar kijk wat het je bespaart in geld en tijd als alles in 1 keer goed wordt uitgevoerd. Ook het goed vergelijken van de verschillende offertes kan vaak al veel besparing opleveren.
Wil je deskundige hulp inroepen om je wensen te vertalen naar een creatief en technisch onderbouwd ontwerp schakel dan de juiste persoon in.
Een ontwerp- en verbouwingstraject is een behoorlijk intensieve samenwerking tussen opdrachtgever en architect. Door een goede klik tussen partijen is er ook een basis van wederzijds vertrouwen. De interieurarchitect moet zich kunnen inleven in jouw wensen en mogelijkheden en zal dan ook heel veel vragen aan je stellen. Alleen dan kan een passend plan worden gemaakt.