Blog Interieurarchitect of binnenhuisarchitect

Wie is de verbouwingsdeskundige?

Wat is het verschil tussen een interieurarchitect

en een binnenhuisarchitect?

 

Je wilt gaan verbouwen maar weet eigenlijk niet goed waar en hoe je moet beginnen. Je hebt natuurlijk een wens, bijvoorbeeld je keuken vergroten. Maar net als bij zoveel dingen zijn daar meerdere oplossingen voor. Je kunt het binnen de bestaande keuken oplossen.    Je laat dan bijvoorbeeld de gangdeur vervallen en maakt een nieuwe doorgang naar de kamer. Zo kun je meer blad- en kastruimte creëren omdat je nu een L- of U opstelling kunt maken.  Maar hoe pak je het verder aan? Je hebt een verbouwingsdeskundige nodig die je met raad en daad bijstaat in dit traject.

Een ingrijpendere optie is het combineren van je eetkamer en je keuken. Hiervoor zal de muur tussen kamer en keuken moeten verdwijnen! Je kunt dan een echte leefkeuken creëren die de spil van je woning wordt. Een ontmoetingsplek voor het hele gezin.

De duurste en meest intensieve optie is het vergroten van de keuken door middel van een aanbouw. Hiermee creëer je extra m2, wat natuurlijk veel meer mogelijkheden biedt. Meestal mag dit ook vergunningsvrij tot 4 m1 achter de achtergevel van je woning. Behalve als je woning in een beschermd stads- dorpsgezicht staat of een monument is. Dan is deze aanbouw vergunnings-plichtig. Het is altijd verstandig dit van te voren uit te zoeken bij je gemeente.

Hè, deze blog vertelt iets anders dan de titel!

Wat heeft dit nu met de titel van deze blog te maken, zul je je misschien afvragen? Dat zal ik je vertellen.  De meeste stylisten kunnen de eerste variant zoals hierboven beschreven al wel vaak voor je bedenken. En misschien maken ze er ook nog een mooie tekening voor.                              Maar bij de tweede en derde optie komt er wel wat méer bij kijken dan alleen het opnieuw indelen van de ruimte. Je gaat dan namelijk ook aan de constructie van je huis zitten.

Jij wilt toch ook dat daar goed en deskundig naar gekeken wordt.  Dat er berekeningen en tekeningen worden gemaakt om de verbouwing in goede banen te leiden. Of dat de bouw-vergunning goedgekeurd wordt door de gemeente indien je die nodig hebt.                          En bovenal wil je een goede offerte van de aannemer. Die goede offerte kan hij maken aan de hand van tekeningen en een omschrijving van de werkzaamheden, materialen en de afwerkingsniveau’s.

Als interieurarchitect ben je de verbouwingsdeskundige bij uitstek!

Als interieurarchitect ben je net als een architect opgeleid in deze totale materie. Daarvoor heeft de onze overheid en Brussel, ons net als architecten, stedenbouwkundige en landschaps- architecten een beschermde titel gegeven.                                                                                                                          Je moet aan diverse criteria voldoen als interieurarchitect. Zoals een diploma architectuur behalen aan één van de Kunstacademies. Daarna je Master hebben gehaald plus 2 jaar de beroeps ervaringsmodule doorlopen hebben om ingeschreven te kunnen worden in het architecten-register. Om je titel te behouden dien je ieder jaar ook 18 studiepunten te halen, waardoor je continu aan bijscholing doet.

Binnenhuisarchitecten hebben deze titel niet! En zijn misschien helemaal geen verbouwingsdeskundige!

Iedereen kan zich dus voor binnenhuisarchitect uitgeven. Ook de stylist zonder enige bouwkundige scholing.  Nu wordt de term binnenhuisarchitect nog steeds veel gebruikt in de volksmond. Vandaar dat je de term ook terugvindt op sites van interieurarchitecten.

Vroeger was het ook de term voor onze beroepsgroep. Het beeld wat veel mensen erbij hebben is, dat je iets met stoffen en kleuren doet en de inrichting. Maar een interieur-architect gaat verder. Hij/zij werkt in het plan van binnen naar buiten aan de hand van het programma van eisen van de opdrachtgever. Vanuit het ontwerp volgen de materialen en kleuren en vergeet vooral het lichtontwerp niet. Cruciaal voor een goed ontwerp namelijk.

Neem dus een interieurarchitect in de arm.

Deze week werd ik nog gebeld door een potentieel klant. Haar was door vrienden aangeraden om eerst tekeningen te laten maken alvorens ze met de aannemer rond de tafel zou gaan. Tijdens het telefoongesprek was haar vraag aan mij, of het wel nodig was om een interieurarchitect in de arm te nemen. Ze wil de garage bij de woonruimte betrekken.

Door haar uit te leggen dat het beter is de aannemer een goed getekend en omschreven plan voor te leggen om vervolgens van hem een reële prijs te krijgen. Anders wordt het voor de aannemer natte vinger werk en daarmee stijgt meestal de prijs.

Ook kan er zonder een vooraf duidelijk plan, stagnatie tijdens het bouwproces voorkomen, omdat men niet weet wat er gemaakt moet worden. Het kan ook gebeuren dat je, s’avonds bij thuiskomst, erachter komt, dat het idee dat de aannemer bij de oplossing had niet strookt met jouw beeld van de oplossing.

Laat je het werk dat die dag gemaakt is dan weer slopen of wil je daar de extra kosten niet voor betalen en laat je het maar zo. Dat betekent dat je in dat geval niet jouw ideale oplossing hebt en  zal je je daar in de toekomst wellicht aan ergeren.

Waarom is het verstandig een voorinvestering te doen?

Natuurlijk kost het inhuren van een interieurarchitect geld. Maar kijk wat het je bespaart in geld en tijd als alles in 1 keer goed wordt uitgevoerd. Ook het goed vergelijken van de verschillende offertes kan vaak al veel besparing opleveren.

Wil je deskundige hulp inroepen om je wensen te vertalen naar een creatief en technisch onderbouwd ontwerp schakel dan de juiste persoon in.

Een ontwerp- en verbouwingstraject is een behoorlijk intensieve samenwerking tussen opdrachtgever en architect. Door een goede klik tussen partijen is er ook een basis van wederzijds vertrouwen. De interieurarchitect moet zich kunnen inleven in jouw wensen en mogelijkheden en zal dan ook heel veel vragen aan je stellen. Alleen dan kan een passend plan worden gemaakt.

Interesse? Neem contact met me op voor een afspraak.

Percy van de Werve

Percy van de Werve

Interieurarchitect

Mijn missie:

In 2024 hebben we gezamenlijk de leegstand getransformeerd tot boeiende gebouwen met gemengde functies en doelgroepen.

Verbouwen is een feestje

Verbouwen is een feestje, kan dat wel, denk je wellicht. Het gaat toch meestal gepaard met veel stress. Wat veel mensen niet weten is dat ze vaak zelf de stressveroorzaker zijn. Zorg dat je grip krijgt op je verbouwing en dan kan verbouwen echt een feestje zijn waarbij je uitkijkt naar al het nieuws dat ontstaat. Hiervoor geef ik je graag 7 tips zodat jij ook kunt zeggen dat verbouwen een feestje is.

5 tips voor een stressloze verbouwing om jouw droomhuis te creëeren

Als je wilt gaan verbouwen komt er heel veel op je af. Je moet aan heel veel dingen denken en keuzes maken. Maar hoe doe ik dat dan en waar begin ik mee, vraag je jezelf af. Ik zeg altijd een goede voorbereiding is cruciaal voor het eindresultaat. Bereid je jezelf niet goed voor dan kun je wachten op een stressvolle verbouwingsperiode met ongewenste resultaten. En dat is toch zeker niet, wat je wilt.

Je woonkeuken ontwerpen, hoe doe je dat

Wil je een optimaal resultaat halen met de verbouwing van je keuken tot woonkeuken begin bij het begin. Maak een lijst van je wensen en onderzoek de mogelijkheden qua apparatuur. Kan alleen een muur doorbreken al voldoende zijn of heb je extra meters nodig d.m.v. een aanbouw. Hier vind je alle onderdelen waar je aan moet denken bij de aanpassing naar een woonkeuken.

Een Zen badkamer, staat die ook op je verlanglijstje

Stoomdouches zijn net als de sauna goed voor je weerstand. Met een kwartiertje stomen reinig je je huid en voelt je huid daarna heerlijk zacht en schoon. Bovendien is stomen ook goed voor je weerstand. Het is namelijk heel lekker om koud af te douchen na het stomen. En ben je verkouden dan kun je met een geïntegreerde doceerunit, eucalyptusolie aan de stoom toevoegen. Dan ben je gelijk van je verstopte neus af.

Interieur trends volgen of volg jij je eigen trend voor je woning

Een mailtje van de bijenkorf bracht me op het idee van deze blog. Trends heb je in de mode waar dit mailtje over ging maar natuurlijk ook voor het interieur. Daarbij spelen kleuren vaak de hoofdrol en de stijl van vormgeving.  In de mode wisselen trends heel snel. Gelukkig houdt een trend in het interieur gemiddeld iets langer aan. Maar vooral op het gebied van accessoires voor je huis lopen ze aardig in pas met de mode. Heel logisch toch. Er zit en hele industrie achter.

De juiste verlichting kiezen!

Je loopt telkens tegen het probleem van de verlichting aan, net te weinig licht op de plek waar jij wilt lezen. Ja en het grote licht aandoen is ook niet optimaal. Nu zit iedereen in de kamer in het felle licht. Je dacht al een keer een betere leeslamp gekocht te...

De ideale aanbouw voor jouw huis

Wat betekent een ideale aanbouw voor jou? Naar mijn idee is het pas ideaal als je woonwens echt is opgelost omdat de grootte klopt, de stijl klopt en het een verrijking en dus meerwaarde voor je huis oplevert. Je moet jezelf de volgende vragen stellen: Welke...

De woning van je dromen!

Jouw droomhuis, passend bij jouw gezin! Dat wil jij toch ook! Je bent al een tijdje op zoek naar een andere woning. Je DROOMHUIS wel te verstaan Helaas ben je niet de enige. Er zijn veel potentiële kapers op de kust. De maakt raakt al weer aardig overspannen. Je hebt...

Een zomer make-over van je woning

Wil jij ook een zomer make-over om deze zomer vanuit je woonkamer direct lekker naar buiten kunnen lopen? Of binnen van de eerste zonnestralen genieten met de tuindeuren open. Dan heb je wellicht een aanpassing aan de achtergevel nodig. In deze blog vertel ik over de mogelijkheden van een te openen achtergevel.

Verhuizen of verbouwen?

Verhuizen of verbouwen, een populair programma op televisie dat je vast wel eens hebt gezien. Altijd leuk om naar te kijken en te zien wat er van een bestaande woning gemaakt wordt door het team van interieurarchitect en stylisten.

checklist voor zorgeloos verbouwen

Wil jij ook het beste resultaat uit je verbouwing halen?

Dan is een goede voorbereiding echt noodzakelijk waarbij je de plannen getekend hebt en de materialen uitgezocht voordat je de aannemer vraagt om offerte te maken

Als je de Checklist nu download weet je wat je moet voorbereiden dus

 

Download nu de checklist

Jouw Checklist voor een succesvolle en zorgeloze verbouwing zit in je mailbox. Heel veel succes!

Pin It on Pinterest

Share This
×

Stuur gerust een berichtje via E-mail percy@studioinsideout.nl of WhatsApp

× Chat