Verbouwen is een feestje

nBVerbouwen is een feestje, kan dat wel, denk je wellicht. Het gaat toch meestal gepaard met veel stress. Wat veel mensen niet weten is dat ze vaak zelf de stressveroorzaker zijn. Zorg dat je grip krijgt op je verbouwing en dan kan verbouwen echt een feestje zijn waarbij je uitkijkt naar al het nieuws dat ontstaat. Hiervoor geef ik je graag 7 tips zodat jij ook kunt zeggen dat verbouwen een feestje is.

Tip 1. Bereid jezelf goed voor op je verbouwing of aanbouw

Mensen zien op tegen een verbouwing vanwege de stressverhalen van anderen. Er kan namelijk heel veel mis gaan als je zonder jezelf eerst goed voor te bereiden verwacht dat een aannemer het allemaal wel even voor je regelt. Dat gaat helaas niet in alle gevallen op. Hoewel hij instemmend knikte op het verhaal over jouw wensen voor de verbouwing.

De misvatting is dat je denkt dat de aannemer je meteen volledig begrepen heeft. Maar in werkelijkheid heeft hij jouw verhaal gecombineerd met zijn ervaring, Hij vormt er zijn eigen plaatjes bij en die hoeven niet persé op jouw plaatjes van je droomhuis aan te sluiten. Hoezo verbouwen is een feestje?

Tip 2. Formuleer je wensen en het resultaat voor de verbouwing heel duidelijk

Ook als je een interieurarchitect inschakelt is het handig als je plaatjes verzamelt die jouw wensen goed weergeven. Plaatsjes van woningen die je aanspreken, materialen waarvan jij een warm gevoel krijgt. Je wilt toch zeker geen eenheidsworst als resultaat. Jouw eigen sfeer realiseren zorgt voor het ultieme sfeergevoel. Ik zeg dan ook altijd bepaal je eigen trend want die past bij jou. Jouw trend blijft ook al kan deze wel aan groei onderhevig zijn. Maar je blijft wel altijd bepaalde voorkeuren houden waar jij je goed bij voelt. De groei van je smaak zit dan ook meer in details, afwerkingen en doordachte plannen.

Kies alles van tevoren uit dat levert je 2 hele aangename pluspunten op. 1, je creëert rust tijdens het verbouwingsproces omdat je niet bestookt wordt met vragen waar je acuut antwoord op moet geven om stagnatie te voorkomen en 2, de offertes van de aannemer en onderaannemers bestaan niet meer uit allerlei stelposten. Grootste voordeel daarvan is dat je financieel weet waar je aan toe bent en dus niet voor verrassingen komt te staan. Op deze manier wordt je verbouwing echt een feestje

Tip 3. Bepaal je budget voor je aanbouw en denk hierbij ook aan de post B.T.W.

Je hebt een bedrag voor ogen waarin je je verbouwing wilt realiseren. Mijn eerste vraag is dan altijd of het inclusief of exclusief B.T.W. is. Omdat jij als particulier meestal in incl. B.T.W. denkt gaat er dus 21% van je budget af. Stel je wilt een aanbouw aan je woning realiseren om een fijne woonkeuken te realiseren. Je hebt 1 of 2 ton ter beschikking voor de verbouwing. Van het werkelijk te investeren bedrag blijft er nog geen 80 of 160K over. Bedenk je ook of je in dit bedrag sec voor de verbouwing is of is het ook voor de keukenaanschaf, de vloerafwerking, gordijnen en verlichting. Zorg dat je dit duidelijk hebt voor jezelf.

Tip 4. Vraag op tijd bij aannemers of ze tijd voor jouw verbouw hebben

Aannemers zitten bomvol op het moment. Dus een half jaar van tevoren ruimte inplannen is zeker een aanrader. Heel verstandig dus om op het moment dat je begint met de voorbereiding al contact op te nemen met aannemers met de vraag of ze tijd hebben voor jouw klus. Waarbij ik je aanraad het liever wat langer uit te stellen zodat de aannemer tijd heeft ook zijn onderaannemers vrij te kunnen houden voor jouw klus.

Het is sowieso het handigste de regie over de planning bij de aannemer te houden en die daar verantwoordlijk voor te maken. Je wilt voorkomen dat de bouw stagneert omdat bepaalde onderaannemers volgeboekt zitten en niet op tijd kunnen leveren en de een op de ander moet wachten. Dit zijn juist de stressfactoren van een verbouwing en zorgen vaak ook voor extra kosten die je juist wil voorkomen, toch.

Tip 5. Een verbouwing is het moment om je huis te verduurzamen

Misschien heb jij al zonnepanelen op je dak liggen. Fijn dan bespaar je flink wat energie en draag je bij aan de vermindering van de CO2 uitstoot want we zullen allemaal ons steentje moeten bijdragen aan het verduurzamen van ons land.
Of je kunt je nieuw aangekochte woning uit begin 1900 van dubbel glas voorzien en isolatie zodat het niet alleen op de gasrekening scheelt maar ook in behaaglijkheid. Een warmtepomp levert je een extra grote besparing op.

Er zijn vele mogelijkheden om te verduurzamen, kijk bij je gemeente en het rijk na of er nog subsidies beschikbaar zijn voor jouw verduurzaming van je woning. Vraag aan de aannemer gespecificeerde facturen om deze toe te voegen bij je aanvraag voor subsidie.

Tip 6. Levensloop bestendig aanbouwen

Houdt bij het plannen van een aanbouw ook de nabije toekomst voor ogen. Ben je al op gevorderde leeftijd dan is het misschien handig om de aanbouw levensloop- bestendig te maken.
Dus zonder drempels met eventueel alvast aansluitingen voor een douche zodat er later beneden gewoond en geslapen kan worden.

Zeker met het sluiten van alle verzorgingshuizen blijven mensen nu veel langer in hun eigen woning wonen. Maar dan moet het wel mogelijk zijn de woning zodanig aan te passen dat het ook veilig is en er thuis ook eventueel zorg verleend kan worden. Nu is dat natuurlijk niet het eerste waar jij aan denkt als je met je gezin naar een nieuwe woning verhuisd. Maar is het jouw ideale stek qua locatie en voorzieningen dan is het zeker het overwegen waard hier rekening mee te houden.

Ook zie ik heel veel woninguitbreidingen t.b.v. het samenwonen met één van de overgebleven ouders of mantelzorg. Realiseer je deze in de woning dan kan deze waardevermeerdering behouden blijven. Heb je een mantelzorg mogelijkheid in de tuin gerealiseerd dan moet deze na de mantelzorg-periode weer afgebroken worden. Wat natuurlijk kapitaal vernietiging is.

Tip 7. Schakel een interieurarchitect in om het beste uit je verbouwing te halen

Ben je zelf niet creatief aangelegd, of heb je helemaal geen tijd om alles zelf uit te zoeken en heb je geen zin om eerst 3 keer te verbouwen voor je je gewenste resultaat bereikt hebt, schakel dan een professionele interieurarchitect in.

Zodat je net als mijn klanten kunt zeggen:

• “Het resultaat van de verbouwing of uitbreiding van je woning voelt aan als een warme jas”.
• “Het voelt zo natuurlijk aan, ik voel me echt thuis”
• “Wel vernieuwend maar toch heel vertrouwd omdat het bij me past” • “Alles loopt op rolletjes thuis door de doordachte indeling”
• “Wat heerlijk die extra ruimte. En ik ben zo blij met het verlichtingsplan, het is echt heel sfeervol geworden”
• “Verbouwen is echt een feestje, precies zoals je in je boek beschrijft”

En dat vind ik de mooiste complimenten om te krijgen. Wil je meer weten wat ik voor je verbouwingsplannen kan betekenen neem dan via deze link contact met me op, dan bel ik je op om een en ander toe te lichten en een afspraak in te plannen.

Een hele fijne verbouwingstijd gun ik ook jou.

Percy

P.s, Ik heb ook nog een aantal cadeautjes voor je, kies uit,                                        een Checklist 

of 15 Tips voordat je gaat verbouwen 

of  Bepaal de strategie voor je verbouwing

of download De eerste 3 hoofdstukken van mijn boek 

Je kunt ze natuurlijk ook alle 4 aanvragen.

Kastruimte voor voldoende berging

In het ontwerp is 1 grote kastenwand opgenomen in het zitgedeelte, als achtergrond voor de zithoek. Door met grote gebaren te werken bereik je rust in de ruimte.

Daarom is alles in 1 grote kastenwand geplaatst. Één kastdeel voor zowel de stofzuiger als de schoonmaak spullen en de rest voor kleding. Een lage laden-kast in de slaapkamer herbergt lingerie, kousen en accessoires.

Serviesgoed en mooie accessoires en foto’s komen in een open keukenkast met lades tegen de constructieve wand waar 2 gestucte zijwanden de kast insluiten.

Zo is deze open kast alleen zichtbaar vanuit de keuken en de eetplek en niet vanuit het zitgedeelte. Ook dit zorgt voor rust in het appartement.

Veel functies in één ruimte en toch rust creëren

Naast de grote plafond-hoge kast met vlakke schuifdeuren zorgen ook het kamerbrede werkblad voor het grote raam en de lage meubel maatwerk bank voor het andere raam voor die grote gebaren.

Ook het kiezen van een kleurconcept voor al het meubel maatwerk zorgt voor herkenning en een rustige uitstraling.

Dezelfde kleurstelling komt ook weer in de keuken terug. Met de stalen van het keukenbedrijf in de hand, is gezocht naar de juiste kleurstelling voor het meubel maatwerk.  

keukenkasten met inbouwapparatuur en garderobekast entree en wandvullendekledingkast

Vloerafwerking in een appartement vragen om extra aandacht    

Bij een appartement is het belangrijk dat er geen contactgeluid doorklinkt in een ondergelegen appartement.

Paula wilde graag het natuurlijke beeld van buiten vertaald zien naar binnen. Vanwege haar hond hebben we samen gekozen voor een pvc stroken vloer in houtlook.

Legrichting van de stroken vloer

Hoewel iedere vloerenlegger adviseert de vloernaden haaks op de raambreedte te leggen wijkt Studio Inside Out daar vaak van af.

Het ruimtelijk effect vindt Percy hierin belangrijker. Je kunt een ruimte optisch veranderen met de legrichting van je vloer.

In het geval van het appartement van Paula loopt de lengterichting van de planken van de ene ruimte door in de andere. Dit zorgt voor een royale beleving van de ruimte. En verbindt optisch de 2 ruimtes met elkaar.

Ook de verlichting is essentieel voor een goede ruimtebeleving 

Heel veel daglicht is natuurlijk heel fijn. En dat was in dit appartement al ruim voorhanden. En zeker nadat de kamertjes structuur is weggehaald stroomt het daglicht vanaf 2 zijden naar binnen.

Maar op donkere dagen en s ‘avonds wil je ook voldoende licht. De basisverlichting van de wandarmaturen en hanglampen zorgt ervoor dat Paula zowel een sfeervolle setting kan creëren maar ook functioneel licht heeft.

Aangevuld met staande lampen, een bureaulamp en bedlampjes. Schilderij-verlichting en ingebouwde verlichting in de kastenwand. Met dimmers in dit geval maar dat kan ook een Domotica-systeem zijn bepaal je de hoeveelheid licht al naar gelang je bezigheid.

Ook geeft het een sfeervol effect als Paula het wandarmatuur in de open-keuken, gedimd laat branden wanneer ze met gasten aan de eettafel zit.  Ze kijken dan niet in een donkere hoek.

Wanneer in de badkamer met de dimmer het licht laag gedraaid is, komt er nog licht door de wit glazen deuren zachtjes de slaapkamer binnen.

 

Lichtbeleving wordt bepaald door de lichtbundel en het type armatuur

Met een spotje in het nisje in de badkamer wordt een priklichtje op de accessoires gericht dat voor een sprankeling in de ruimte zorgt.Met de indirecte lichtlijn in het plafond krijgt de gestructureerde tegelwand extra effect door de schaduwwerking door het licht van boven op de structuur.

Ook de schilderij verlichting die direct boven het schilderij hangt zorgt voor zo’n accent. Die accenten maken een ruimte heel interessant. Lees hiervoor ook het blog, De juiste verlichting kiezen.’

Rust in de ruimte creëren door duidelijk kleurconcept

Wanneer je de juiste accenten legt, gaat de ruimte leven. Door de kleurstelling in de grote oppervlakken te herhalen, versterk je dat rustgevende effect. Samen met Percy heeft ze de verlichting uitgezocht. Want naast de vorm van een armatuur, is het lichteffect heel belangrijk om een gebalanceerd beeld te krijgen.

Paula is zelf op pad gegaan om het losse meubilair uit te zoeken. Gewapend met de stalen van de vaste elementen zoals de vloer, het meubel maatwerk is ze gaan shoppen. En door haar goede kleurgevoel past alles perfect bij elkaar.

Voor Percy en Paula is dan ook het meubel maatwerk en de verlichting de kers op de taart. En daar is Paula dan ook erg blij mee.  En Percy’s motto is, “als de klant happy is dan ben ik dat ook en daar ga ik voor.” en voor Paula klopt het helemaal.

Voor een inkijkje in het appartement en een interview met Paula over haar beleving van het gehele proces, bekijk hier deze video dan nog even.

Percy van de Werve

Percy van de Werve

Interieurarchitect

Mijn missie:

In 2030 hebben we gezamenlijk de leegstand getransformeerd tot boeiende gebouwen met gemengde functies en doelgroepen waarmee we  de woningnood oplossen

Om je te helpen een succesvolle verbouwing te realiseren, heb ik een plan van aanpak, voor je gemaakt. Vraag het hier aan

Pin It on Pinterest

Share This
×

Stuur gerust een berichtje via E-mail percy@studioinsideout.nl of WhatsApp

× Chat