Verbouwen is een feestje, kan dat wel, denk je wellicht. Het gaat toch meestal gepaard met veel stress. Wat veel mensen niet weten is dat ze vaak zelf de stressveroorzaker zijn. Zorg dat je grip krijgt op je verbouwing en dan kan verbouwen echt een feestje zijn waarbij je uitkijkt naar al het nieuws dat ontstaat. Hiervoor geef ik je graag 7 tips zodat jij ook kunt zeggen dat verbouwen een feestje is.
Tip 1. Bereid jezelf goed voor op je verbouwing of aanbouw
Mensen zien op tegen een verbouwing vanwege de stressverhalen van anderen. Er kan namelijk heel veel mis gaan als je zonder jezelf eerst goed voor te bereiden verwacht dat een aannemer het allemaal wel even voor je regelt. Dat gaat helaas niet in alle gevallen op. Hoewel hij instemmend knikte op het verhaal over jouw wensen voor de verbouwing.
De misvatting is dat je denkt dat de aannemer je meteen volledig begrepen heeft. Maar in werkelijkheid heeft hij jouw verhaal gecombineerd met zijn ervaring, Hij vormt er zijn eigen plaatjes bij en die hoeven niet persé op jouw plaatjes van je droomhuis aan te sluiten. Hoezo verbouwen is een feestje?
Tip 2. Formuleer je wensen en het resultaat voor de verbouwing heel duidelijk
Ook als je een interieurarchitect inschakelt is het handig als je plaatjes verzamelt die jouw wensen goed weergeven. Plaatsjes van woningen die je aanspreken, materialen waarvan jij een warm gevoel krijgt. Je wilt toch zeker geen eenheidsworst als resultaat. Jouw eigen sfeer realiseren zorgt voor het ultieme sfeergevoel. Ik zeg dan ook altijd bepaal je eigen trend want die past bij jou. Jouw trend blijft ook al kan deze wel aan groei onderhevig zijn. Maar je blijft wel altijd bepaalde voorkeuren houden waar jij je goed bij voelt. De groei van je smaak zit dan ook meer in details, afwerkingen en doordachte plannen.
Kies alles van tevoren uit dat levert je 2 hele aangename pluspunten op. 1, je creëert rust tijdens het verbouwingsproces omdat je niet bestookt wordt met vragen waar je acuut antwoord op moet geven om stagnatie te voorkomen en 2, de offertes van de aannemer en onderaannemers bestaan niet meer uit allerlei stelposten. Grootste voordeel daarvan is dat je financieel weet waar je aan toe bent en dus niet voor verrassingen komt te staan. Op deze manier wordt je verbouwing echt een feestje
Tip 3. Bepaal je budget voor je aanbouw en denk hierbij ook aan de post B.T.W.
Je hebt een bedrag voor ogen waarin je je verbouwing wilt realiseren. Mijn eerste vraag is dan altijd of het inclusief of exclusief B.T.W. is. Omdat jij als particulier meestal in incl. B.T.W. denkt gaat er dus 21% van je budget af. Stel je wilt een aanbouw aan je woning realiseren om een fijne woonkeuken te realiseren. Je hebt 1 of 2 ton ter beschikking voor de verbouwing. Van het werkelijk te investeren bedrag blijft er nog geen 80 of 160K over. Bedenk je ook of je in dit bedrag sec voor de verbouwing is of is het ook voor de keukenaanschaf, de vloerafwerking, gordijnen en verlichting. Zorg dat je dit duidelijk hebt voor jezelf.
Tip 4. Vraag op tijd bij aannemers of ze tijd voor jouw verbouw hebben
Aannemers zitten bomvol op het moment. Dus een half jaar van tevoren ruimte inplannen is zeker een aanrader. Heel verstandig dus om op het moment dat je begint met de voorbereiding al contact op te nemen met aannemers met de vraag of ze tijd hebben voor jouw klus. Waarbij ik je aanraad het liever wat langer uit te stellen zodat de aannemer tijd heeft ook zijn onderaannemers vrij te kunnen houden voor jouw klus.
Het is sowieso het handigste de regie over de planning bij de aannemer te houden en die daar verantwoordlijk voor te maken. Je wilt voorkomen dat de bouw stagneert omdat bepaalde onderaannemers volgeboekt zitten en niet op tijd kunnen leveren en de een op de ander moet wachten. Dit zijn juist de stressfactoren van een verbouwing en zorgen vaak ook voor extra kosten die je juist wil voorkomen, toch.
Tip 5. Een verbouwing is het moment om je huis te verduurzamen
Misschien heb jij al zonnepanelen op je dak liggen. Fijn dan bespaar je flink wat energie en draag je bij aan de vermindering van de CO2 uitstoot want we zullen allemaal ons steentje moeten bijdragen aan het verduurzamen van ons land.
Of je kunt je nieuw aangekochte woning uit begin 1900 van dubbel glas voorzien en isolatie zodat het niet alleen op de gasrekening scheelt maar ook in behaaglijkheid. Een warmtepomp levert je een extra grote besparing op.
Er zijn vele mogelijkheden om te verduurzamen, kijk bij je gemeente en het rijk na of er nog subsidies beschikbaar zijn voor jouw verduurzaming van je woning. Vraag aan de aannemer gespecificeerde facturen om deze toe te voegen bij je aanvraag voor subsidie.
Tip 6. Levensloop bestendig aanbouwen
Houdt bij het plannen van een aanbouw ook de nabije toekomst voor ogen. Ben je al op gevorderde leeftijd dan is het misschien handig om de aanbouw levensloop- bestendig te maken.
Dus zonder drempels met eventueel alvast aansluitingen voor een douche zodat er later beneden gewoond en geslapen kan worden.
Zeker met het sluiten van alle verzorgingshuizen blijven mensen nu veel langer in hun eigen woning wonen. Maar dan moet het wel mogelijk zijn de woning zodanig aan te passen dat het ook veilig is en er thuis ook eventueel zorg verleend kan worden. Nu is dat natuurlijk niet het eerste waar jij aan denkt als je met je gezin naar een nieuwe woning verhuisd. Maar is het jouw ideale stek qua locatie en voorzieningen dan is het zeker het overwegen waard hier rekening mee te houden.
Ook zie ik heel veel woninguitbreidingen t.b.v. het samenwonen met één van de overgebleven ouders of mantelzorg. Realiseer je deze in de woning dan kan deze waardevermeerdering behouden blijven. Heb je een mantelzorg mogelijkheid in de tuin gerealiseerd dan moet deze na de mantelzorg-periode weer afgebroken worden. Wat natuurlijk kapitaal vernietiging is.
Tip 7. Schakel een interieurarchitect in om het beste uit je verbouwing te halen
Ben je zelf niet creatief aangelegd, of heb je helemaal geen tijd om alles zelf uit te zoeken en heb je geen zin om eerst 3 keer te verbouwen voor je je gewenste resultaat bereikt hebt, schakel dan een professionele interieurarchitect in.
Zodat je net als mijn klanten kunt zeggen:
• “Het resultaat van de verbouwing of uitbreiding van je woning voelt aan als een warme jas”.
• “Het voelt zo natuurlijk aan, ik voel me echt thuis”
• “Wel vernieuwend maar toch heel vertrouwd omdat het bij me past” • “Alles loopt op rolletjes thuis door de doordachte indeling”
• “Wat heerlijk die extra ruimte. En ik ben zo blij met het verlichtingsplan, het is echt heel sfeervol geworden”
• “Verbouwen is echt een feestje, precies zoals je in je boek beschrijft”
En dat vind ik de mooiste complimenten om te krijgen. Wil je meer weten wat ik voor je verbouwingsplannen kan betekenen neem dan via deze link contact met me op, dan bel ik je op om een en ander toe te lichten en een afspraak in te plannen.
Een hele fijne verbouwingstijd gun ik ook jou.
Percy
P.s, Ik heb ook nog een aantal cadeautjes voor je, kies uit, een Checklist
of 15 Tips voordat je gaat verbouwen
of Bepaal de strategie voor je verbouwing
of download De eerste 3 hoofdstukken van mijn boek
Je kunt ze natuurlijk ook alle 4 aanvragen.