Interieurarchitect voor bouwplannen: van droom naar werkelijkheid

Je droomt van een woning met voldoende ruimte voor je gezin en gebouwd en ingericht helemaal in de stijl waar jij van houdt.
Geïnspireerd door tijdschriften en Pinterest borden, ben je op zoek naar wat je werkelijk wilt bereiken. Je ziet prachtige reportages over verbouwde woningen of nieuwbouw ontworpen door interieurarchitecten. Maar hoe breng je die plaatjes waarvan je droomt in de realiteit van je woning? De juiste keuzes maken is het allerbelangrijkste om jouw droom te realiseren

Door al die foto’s en plaatjes wordt het steeds moeilijker keuzes te maken van wat je nu echt wilt. Je kunt maar niet kiezen uit alle mogelijkheden die je voorbij ziet komen. Ga je voor nieuwbouw of verbouw.
Kan ik misschien beter de hulp van een interieurarchitect inroepen, denk je?

Maar toch twijfel je, Verbouwen of nieuw gaan bouwen is al duur genoeg en dan komen er nog weer extra kosten bovenop. Maar wist je dat, het inhuren van een professionele interieurarchitect, je ook kosten kan besparen? Door in het begin van het traject al de juiste keuzes te maken, waar je volledig achter staat, doorloop je straks een soepel bouwproces.

Detail zitkamer overzicht leefruimtes met open verbinding en verlichting leeskamer

De voordelen van een interieurarchitect in te huren bij het maken van bouwplannen

Een interieurarchitect zal uitgebreid je wensen inventariseren, je leefstijl bespreken. Hoe je als gezin je huis gebruikt, de ochtendspits in huis van allemaal gelijk de deur uit, bijvoorbeeld. Je kijkt in die tijdschriften namelijk vooral naar hoe het eruit ziet. Of je graag een kookeiland wilt, welk type deuren, vloeren, noem maar op. Maar hoe je huis voor jullie functioneert zie je niet echt in die plaatjes. Daar zijn goede plattegronden voor nodig. En een interieurarchitect werkt van binnen naar buiten, zo noemen we dat.

Daar ligt de crux. Hoe deel je jouw woning in zodat je gezin er optimaal in functioneert op elk gebied. Individueel maar ook samen. Hoeveel gebruiksruinte hebben de verschillende functies in huis nodig. En hoe is de relatie met de buitenomgeving. Wat zijn je favorieten zichtlijnen. Ben je iemand van orde en netheid of mag je zien dat er geleefd wordt in je huis?

De expertise en ervaring van een interieurarchitect in (ver)bouwen

Ik zal je een voorbeeld geven: Jaren geleden heb ik samen met een architect een huis ontworpen voor een klant. In de eerste opzet van de architect heb ik meteen de gewenste interieur-onderdelen ingetekend. Het was een vrijstaand huis met formele centrale hal met de trap in het midden. De ruimtes aan weerszijde van de hal bleken te smal voor de invulling van de wensen van onze klant.

Gelukkig konden we dit vroegtijdig aanpassen door de hal iets te verkleinen met behoud van de centrale trappartij. Stel je voor dat deze samenwerking er niet was geweest. Dan ontdekten de opdrachtgevers pas bij het inrichten dat ze concessies aan hun wensen moesten doen. En zo heb ik nog velen voorbeelden, dat het inrichtings- en routeplan voor een woning essentieel is voor het werkelijke gebruik van een woning.

Een interieurarchitect is dus gespecialiseerd in het gebruik van de ruimte.
De gebruiksruimte rond een tafel, in een keuken of badkamer. Looproutes, draairichtingen van deuren, verlichtingsplannen en natuurlijk materiaal en kleurkeuzes en de bouwvoorschriften. We zijn net als architecten opgenomen in het architectenregister.

Deel van de indeling van een oude boerderij

Een interieurarchitect bespaart je tijd

Doordat de interieurarchitect met een goede structuur in het ontwerp traject werkt, bespaart jij tijd. Zelf werk ik altijd met meerdere schetsontwerpen, omdat ik wil dat mijn klant een hele bewuste keuze maakt uit ontwerpen en mogelijkheden, die hij zelf nog niet voor ogen had.
Mijn filosofie is dat de interieurarchitect ontwerpt en keuzes voorlegt aan de opdrachtgever. En de opdrachtgever begeleidt en adviseert in de te maken keuzes. Zo wordt mijn opdrachtgever zelf echt onderdeel van het proces maar kost het hem veel minder tijd.

In elke fase van het proces zijn keuzes te maken. Door deze behapbaar te maken en de keuzemogelijkheden te verfijnen wordt het voor jou als opdrachtgever behapbaar maar heb je wel zelf de definitieve keuze gemaakt uit de voorstellen. En uit de reacties van mijn klanten blijkt, dat dit top voor ze werkt.

Kostenbesparing door het inhuren van een interieurarchitect

Door de creatieve oplossingen alleen al kun je vaak geld besparen. En wat denk je dat het kost als er tijdens de bouw opnieuw dingen die je zelf bedacht hebt, toch veranderd moeten worden omdat het tegenvalt? Of je komt na je werk kijken en dan blijkt dat de aannemer het anders heeft geïnterpreteerd dan jij in je hoofd hebt.

Wat doe je dan, laat je het slopen? Of laat je het maar omdat het anders extra kosten oplevert? Vervelend is het in beide gevallen. Dit voorkom je door goede tekeningen, een ruimte afwerk staat en een technische omschrijving te laten maken door je interieurarchitect.

Het grote voordeel daarvan is bovendien dat de aannemer ook precies weet wat hij moet offreren tot de punt en de komma. Jij weet dan op voorhand waar de kosten op uitkomen. Ook kan de interieurarchitect vooraf een directiebegroting maken zodat je weet waar je ongeveer op uit komt.

Schat de creatieve oplossingen van een interieurarchitect op de juiste waarde

Door een goede indeling van de woning en het herpositioneren van ruimtes kun je soms al voldoende ruimte vinden in je huidige huis zonder een extra aanbouw bijvoorbeeld. Door dit soort onderzoek vooraf kun je jezelf ook al heel veel kosten besparen.

Maar ook de grote van een aanbouw kun je het beste onderbouwd bepalen. Zo heb ik voor een opdrachtgever maar een kleine uitbouw van 180 cm diep aan de achterzijde van de woning gemaakt. De zitkamer is van de tuinzijde naar de voorkant van de woning geplaatst en de keuken met eethoek juist naar de tuinzijde.

Met de uitbreiding van die 180 cm heb ik er een groot kookeiland en een hele grote eettafel in kunnen plaatsen met zo weinig mogelijk inlevering op hun favoriete tuin. In plaats van de haard op de grond, is nu een elektrische haard op bladhoogte van het eiland geplaatst. En wordt deze heel veel gebruikt voor extra sfeer.

Opdrachtgever heel blij en ik natuurlijk ook. Want daar ontwerp je voor. Een blije klant als resultaat.

aanbouw van 180 cm voor keuken met kookeiland en ruime eettafel

Een interieurarchitect bespaart zijn opdrachtgevers ook heel veel stress.

Door het maken van voorstellen in verschillende fases met een logische opbouw ontlast de interieurarchitect je enorm. Maar vooral ook doordat alle keuzes gemaakt zijn voor de offertefase, de aanbesteding en de uitvoeringsfase. Dat geeft zoveel rust voor jou als opdrachtgever. Geen paniektelefoontjes op je werk van de aannemer, zoals “ik moet nu je keuze weten voor de kozijnen, anders lopen we vertraging op”. Zie dat maar eens te handelen. Voel je hem ook, je hartslag gaat al omhoog als je eraan denkt.

Zorg dus dat alles uitgewerkt en duidelijk is voordat je prijzen opvraagt en aanvangt met de bouw of verbouwing. Probeer ook de doorlooptijd van het traject zo kort als mogelijk is, te houden. Denk daarbij maar aan de corona tijd waarin er zoveel verbouwd werd dat de vraag naar materialen zo enorm groot werd. Hierdoor stegen de prijzen enorm maar ook de levertijden.

Wil je ook samenwerken met mij om jouw woondroom te bereiken,
Vraag dan hier je strategie call aan

tekst inspiratie uit de plek

Hoe ziet een traject met een interieurarchitect bij Studio Inside Out, er nu uit

Hier heb ik een boek over geschreven en is het opgedeeld in 10 hoofdstukken waarvan ik hieronder de samenvatting per hoofdstuk geef.

In 10 stappen zorgeloos verbouwen
Stap 1. Visualiseer je wensen
Verbouwen begint met dromen over je wensen. Schrijf alles op. Ook de dingen die je nog niet zeker weet, of waarvan je denkt dat het niet mogelijk is. Geen idee is te gek.
Zoek plaatjes in tijdschriften, op Pinterest en Instagram, die je aanspreken en die je ideevorming op gang brengen. Ook hier geldt: verzamel zoveel mogelijk plaatjes van de dingen die je op het eerste gezicht aanspreken, ook qua materialen.
Plak je plaatjes op een mood-board, of maak er een op Pinterest. Zet je mood-board op een plek waar je het vaak ziet.

Stap 2. Meet je woning op, want meten is weten
Zorg voor een goede tekening van de bestaande situatie van je woning die klopt qua maatvoering en teken hem op een schaal van 1:50. Dit is je onderlegger voor de ontwerpen die je straks maakt. Informeer bij de gemeente of je vergunningsvrij kunt uitbouwen, of dat je wel een vergunning nodig hebt.

Stap 3. Denk out of the box
In deze stap lees je hoe je jouw ideeën op papier gaat schetsen. Maak zoveel mogelijk varianten die aan je wensen voldoen, maar die toch elke keer anders zijn. Hierdoor zie je wat er allemaal mogelijk is en zorg je ervoor dat je later de juiste keuzes maakt.

Stap 4. Kies het ontwerp dat echt bij je past
Leg al je varianten naast elkaar en vergelijk. Welke spreekt je het meest aan. Welke onderdelen vind je het belangrijkst? Geef je esthetiek voorrang, of stel je functionaliteit voorop? Een goede combinatie van beide leidt je naar het beste resultaat.

Stap 5. Speel met licht, structuur en sfeer
Een ontwerp valt of staat met de juiste verlichtingskeuze. Je wilt verschillende sferen kunnen oproepen, maar je wilt ook functioneel leeslicht hebben. Ik leg je uit hoe je hiermee kunt spelen en waarop je moet letten. Een verlichtings- en elektraplan zijn nodig om je aannemer straks aan te sturen en ook om een duidelijke offerte te krijgen.

Stap 6. Werk het plan tot in detail uit
Alleen met de plattegrond van het ontwerp ben je er nog niet. In deze stap werk je het ontwerp verder uit. Hoe ziet je ontwerp er in aanzichten of in 3D uit? Welke materialen en kleuren pas je toe? Heb je bouwkundige tekeningen nodig voor de aanbouw van je woning? Is de aanbouw vergunningsvrij? En wil je de kers op de taart met meubel maatwerk?

Stap 7. Omschrijf wat je verwacht van de aannemer
Maak een technische omschrijving, waarin alles is opgenomen wat er voor de realisatie van je verbouwing moet gebeuren. Dit document, samen met de tekeningen uit de vorige stappen, is essentieel voor het aanvragen van vergelijkbare offertes.

Stap 8. Vraag meerdere offertes aan en vergelijk
Tenzij je al een super ervaring hebt opgedaan met een aannemer in een vorig traject, raad ik je aan om meerdere offertes op te vragen. Vraag er maximaal drie op, inclusief de offertes van de onderaannemers waarmee de hoofdaannemer werkt. Zo krijg je inzicht in de totale kosten. Zo krijg je inzicht in de totale kosten.

Stap 9. Geef opdracht en begeleid de verbouwing
Besteed het werk vervolgens uit en leg ook de start- en opleverdatum vast. Omdat je goed voorbereid bent en duidelijke afspraken hebt gemaakt, is je verbouwing eigenlijk een feestje waarin je, elke week tijdens het bouwoverleg, de vorderingen ziet die jij voor ogen hebt.

Stap 10. Ga inrichten en GENIET van het resultaat
De verbouwing is gerealiseerd en je kunt gaan inrichten. De verlichting is al geplaatst en het wordt steeds mooier. Je bent dolblij met de effectieve indeling, waarin je bestaande en nieuwe meubels goed tot hun recht komen. Hier kun je jaren mee voort.


Nu zie je wat er allemaal komt kijken, bij zo’n in dit geval geschreven voor verbouwen maar dat geldt nog meer voor een nieuwbouw project. Een vruchtbare samenwerking tussen architect en een interieurarchitect laat je dromen werkelijk uitkomen. Wil je kennismaken en kijken hoe we kunnen samenwerken?

Vraag hier je strategiegesprek met mij aan

Ik bel je dan binnen 24 uur op om je wensen te horen en een afspraak in te plannen om elkaar uitgebreid te spreken.
Heel veel plezier met de voorbereiding op jouw bouw of verbouw

Percy van de Werve, jouw interieurarchitect

P.s. Wil je graag eerst het boek lezen, dan kun je het hier bestellen

Boek: In 10 stappen zorgeloos verbouwen van Percy van de Werve, Studio Inside Out

Wil jij hier ook graag meer informatie over, boek dan een gratis strategiecall  We bespreken je wensen en ik geef je tips.

Boek de call direct

Percy van de Werve

Percy van de Werve

Interieurarchitect

Mijn missie:

In 2030 hebben we gezamenlijk de leegstand getransformeerd tot boeiende gebouwen met gemengde functies en doelgroepen waarmee we  de woningnood oplossen

Om je te helpen een succesvolle verbouwing te realiseren, heb ik een plan van aanpak, voor je gemaakt. Vraag het hier aan

Pin It on Pinterest

Share This
×

Stuur gerust een berichtje via E-mail percy@studioinsideout.nl of WhatsApp

× Chat