Verhuizen of verbouwen?

welke keuze maak jij?

Verhuizen of verbouwen, een populair programma op televisie dat je vast wel eens hebt gezien. Altijd leuk om naar te kijken en te zien wat er van een bestaande woning gemaakt wordt door het team van interieurarchitect en stylisten. Wat ze in het programma tonen is enkel de verbouwing voor het bestaande pand maar vaak wordt echter bij de aankoop van een nieuwe woning ook verbouwd of aangebouwd weet ik uit praktijkervaring met mijn opdrachtgevers.

Misschien zit je zelf wel met hetzelfde dilemma. En twijfel je wat de beste optie is. Want ja, de buurt is zo fijn, maar de woning is net te klein voor jullie op dit moment met opgroeiende kinderen.

Maar ja, als je gaat verhuizen naar iets groters, biedt dat dan wel de mogelijkheden die je voor ogen hebt. Of moet je alsnog de zaak drastisch gaan aanpakken. Dat hangt natuurlijk van meerdere factoren af, zoals de staat van de te kopen woning, de grootte en huidige indeling.

Wanneer je gaat verhuizen, wil je dat het natuurlijk wel helemaal optimaal aansluit op jouw wensen.

HOE KOM JE NU TOT DE BESTE KEUZE TUSSEN VERHUIZEN OF VERBOUWEN?

 Zet alle voordelen van je huidige woning op en rijtje zoals:

 • locatie
 • bereikbaarheid
 • scholen in de buurt
 • fijne tuin
 • etc………………

 

Maak nu ook en lijstje met de tekortkomingen van je huidige woning bijvoorbeeld:

 • te kleine keuken
 • geen ruimte voor werkkamer
 • verouderde badkamer
 • slecht geïsoleerd dak en vloer
 • geen aparte tv-hoek
 • enz……………….

 

Brainstorm nu eens over het minpuntenlijstje met elkaar. Misschien is een andere indeling mogelijk en hoe groot moet de ruimte voor de keuken dan worden. En wat moet er allemaal in plaatsvinden? Doe dit ook voor de andere punten op je lijstje.En kan de zolder niet aangepast worden, met een dakkapel, om daar de werkkamer en fitness te maken.

Vraag ook eens aan vrienden hoe zij jullie huis zouden verbouwen of zouden ze kiezen voor verhuizen?. Zij kijken vast met hele andere ogen naar jullie woning. En komen dan vaak met ideeën waar jij zelf niet aan denkt omdat je toch vanuit je dagelijkse beleving en mogelijkheden naar de situatie kijkt.

THINK OUT OF THE BOX!

Weet je, of je nu kleiner of groter gaat wonen is meer afhankelijk van de fase in je leven. En dan is de keuze van verhuizen i.p.v. verbouwen wel een hele logische. Zoals van je startersappartement naar een gezinswoning. Of van je vrijstaande villa naar een gelijkvloers appartement als je de gevorderde leeftijd nadert. Ga je naar een andere woning kijken neem dan in ieder geval je wensenlijstje mee.

Het leuke is dat je voor beide situaties ‘Out of the box’ moet denken. Je gaat een nieuwe fase van je leven in en daar horen andere omstandigheden bij. Zoals de grootte van je woning. Maar ook hoe je de woning gebruikt.

De wensen die je hebt voor dat droomhuis moeten cristal clear zijn.

Denk hierbij aan de grootte van de keuken, houd je van koken of is je partner de nieuwe kandidaat voor jullie favoriete kookprogramma. En vind je het dan ook nog eens fijn er met je vrienden samen van te genieten. Ja dan heb je wel een leef-keuken nodig met grote eettafel. Waar al borrelend gekookt en gekletst wordt.

ONDERZOEK OF ER UITBREIDINGSMOGELIJKHEDEN ZIJN  VOOR JE HUIDIGE EN/ OF NIEUW AAN TE SCHAFFEN WONING

Bij de gemeente kun je informatie opvragen over het bestemmingsplan en of je woning in een vergunningsvrije sectie valt. Je mag dan zonder vergunning je woning uitbreiden tot 4 meter aan de achterkant en /of aan de zijkant behalve bij een monument of in beschermd stads- dorpsgezicht. Zie omgevingsvergunning bij je gemeente.

Ik heb dit vaak onderzocht voor mijn klanten, al in de orientatie-fase na de eerste of tweede bezichtiging met de makelaar. Ook het maken van een schetsplan voor een nieuw aan te schaffen woning biedt zicht op de mogelijkheden die je voor ogen hebt. Of het wel realiseerbaar is wat je in gedachte hebt.

Zijn die mogelijkheden aanwezig en vind je de locatie waar je woont heel prettig dan ligt verbouwen voor de hand. Je hebt in ieder geval de ‘kosten koper’ die je kwijt zou zijn bij het kopen van een andere woning al als start van je budget. Gemiddeld 10% van de aanschaf waarde, daar kun je toch leuke dingen voor realiseren in je huidige huis. Zijn de mogelijkheden voor het nieuwe huis veel beter dan kies je natuurlijk weer voor verhuizen.

Want die uitbreiding kun je natuurlijk ook doen aan je nieuwe huis om er echt je droomhuis van te maken.

Je ziet zoals bij zoveel dingen, leidden er meerdere wegen naar Rome. Aan jou de keuze waar je voor kiest. Ik wens je alle succes met je zoektocht naar meer wooncomfort.

Kijk voor ideeën om te verbouwen op mijn site Https://www.studioinsideout.nl of like mijn facebook-pagina www.facebook.com/studioinsideoutnl om op de hoogte te blijven van nieuwe projecten, nieuwtjes en ontwikkelingen op interieurgebied..

Om het je gemakkelijker te maken kun je een brainstormsessie bij me boeken om de diverse mogelijkheden te bespreken.

Wil jij hier ook graag meer informatie over, boek dan een gratis strategiecall  We bespreken je wensen en ik geef je tips.

Boek de call direct

Percy van de Werve

Percy van de Werve

Interieurarchitect

Mijn missie:

In 2030 hebben we gezamenlijk de leegstand getransformeerd tot boeiende gebouwen met gemengde functies en doelgroepen waarmee we  de woningnood oplossen

Om je te helpen een succesvolle verbouwing te realiseren, heb ik een plan van aanpak, voor je gemaakt. Vraag het hier aan

Pin It on Pinterest

Share This
×

Stuur gerust een berichtje via E-mail percy@studioinsideout.nl of WhatsApp

× Chat