Verhuizen of verbouwen?

welke keuze maak jij?

Verhuizen of verbouwen, een populair programma op televisie dat je vast wel eens hebt gezien. Altijd leuk om naar te kijken en te zien wat er van een bestaande woning gemaakt wordt door het team van interieurarchitect en stylisten. Wat ze in het programma tonen is enkel de verbouwing voor het bestaande pand maar vaak wordt echter bij de aankoop van een nieuwe woning ook verbouwd of aangebouwd weet ik uit praktijkervaring met mijn opdrachtgevers.

Misschien zit je zelf wel met hetzelfde dilemma. En twijfel je wat de beste optie is. Want ja, de buurt is zo fijn, maar de woning is net te klein voor jullie op dit moment met opgroeiende kinderen.

Maar ja, als je gaat verhuizen naar iets groters, biedt dat dan wel de mogelijkheden die je voor ogen hebt. Of moet je alsnog de zaak drastisch gaan aanpakken. Dat hangt natuurlijk van meerdere factoren af, zoals de staat van de te kopen woning, de grootte en huidige indeling.

Wanneer je gaat verhuizen, wil je dat het natuurlijk wel helemaal optimaal aansluit op jouw wensen.

HOE KOM JE NU TOT DE BESTE KEUZE TUSSEN VERHUIZEN OF VERBOUWEN?

 Zet alle voordelen van je huidige woning op en rijtje zoals:

 • locatie
 • bereikbaarheid
 • scholen in de buurt
 • fijne tuin
 • etc………………

 

Maak nu ook en lijstje met de tekortkomingen van je huidige woning bijvoorbeeld:

 • te kleine keuken
 • geen ruimte voor werkkamer
 • verouderde badkamer
 • slecht geïsoleerd dak en vloer
 • geen aparte tv-hoek
 • enz……………….

 

Brainstorm nu eens over het minpuntenlijstje met elkaar. Misschien is een andere indeling mogelijk en hoe groot moet de ruimte voor de keuken dan worden. En wat moet er allemaal in plaatsvinden? Doe dit ook voor de andere punten op je lijstje.En kan de zolder niet aangepast worden, met een dakkapel, om daar de werkkamer en fitness te maken.

Vraag ook eens aan vrienden hoe zij jullie huis zouden verbouwen of zouden ze kiezen voor verhuizen?. Zij kijken vast met hele andere ogen naar jullie woning. En komen dan vaak met ideeën waar jij zelf niet aan denkt omdat je toch vanuit je dagelijkse beleving en mogelijkheden naar de situatie kijkt.

THINK OUT OF THE BOX!

Weet je, of je nu kleiner of groter gaat wonen is meer afhankelijk van de fase in je leven. En dan is de keuze van verhuizen i.p.v. verbouwen wel een hele logische. Zoals van je startersappartement naar een gezinswoning. Of van je vrijstaande villa naar een gelijkvloers appartement als je de gevorderde leeftijd nadert. Ga je naar een andere woning kijken neem dan in ieder geval je wensenlijstje mee.

Het leuke is dat je voor beide situaties ‘Out of the box’ moet denken. Je gaat een nieuwe fase van je leven in en daar horen andere omstandigheden bij. Zoals de grootte van je woning. Maar ook hoe je de woning gebruikt.

De wensen die je hebt voor dat droomhuis moeten cristal clear zijn.

Denk hierbij aan de grootte van de keuken, houd je van koken of is je partner de nieuwe kandidaat voor jullie favoriete kookprogramma. En vind je het dan ook nog eens fijn er met je vrienden samen van te genieten. Ja dan heb je wel een leef-keuken nodig met grote eettafel. Waar al borrelend gekookt en gekletst wordt.

ONDERZOEK OF ER UITBREIDINGSMOGELIJKHEDEN ZIJN  VOOR JE HUIDIGE EN/ OF NIEUW AAN TE SCHAFFEN WONING

Bij de gemeente kun je informatie opvragen over het bestemmingsplan en of je woning in een vergunningsvrije sectie valt. Je mag dan zonder vergunning je woning uitbreiden tot 4 meter aan de achterkant en /of aan de zijkant behalve bij een monument of in beschermd stads- dorpsgezicht. Zie omgevingsvergunning bij je gemeente.

Ik heb dit vaak onderzocht voor mijn klanten, al in de orientatie-fase na de eerste of tweede bezichtiging met de makelaar. Ook het maken van een schetsplan voor een nieuw aan te schaffen woning biedt zicht op de mogelijkheden die je voor ogen hebt. Of het wel realiseerbaar is wat je in gedachte hebt.

Zijn die mogelijkheden aanwezig en vind je de locatie waar je woont heel prettig dan ligt verbouwen voor de hand. Je hebt in ieder geval de ‘kosten koper’ die je kwijt zou zijn bij het kopen van een andere woning al als start van je budget. Gemiddeld 10% van de aanschaf waarde, daar kun je toch leuke dingen voor realiseren in je huidige huis. Zijn de mogelijkheden voor het nieuwe huis veel beter dan kies je natuurlijk weer voor verhuizen.

Want die uitbreiding kun je natuurlijk ook doen aan je nieuwe huis om er echt je droomhuis van te maken.

Je ziet zoals bij zoveel dingen, leidden er meerdere wegen naar Rome. Aan jou de keuze waar je voor kiest. Ik wens je alle succes met je zoektocht naar meer wooncomfort.

Kijk voor ideeën om te verbouwen op mijn site Https://www.studioinsideout.nl of like mijn facebook-pagina www.facebook.com/studioinsideoutnl om op de hoogte te blijven van nieuwe projecten, nieuwtjes en ontwikkelingen op interieurgebied..

Om het je gemakkelijker te maken kun je een brainstormsessie bij me boeken om de diverse mogelijkheden te bespreken.

Kastruimte voor voldoende berging

In het ontwerp is 1 grote kastenwand opgenomen in het zitgedeelte, als achtergrond voor de zithoek. Door met grote gebaren te werken bereik je rust in de ruimte.

Daarom is alles in 1 grote kastenwand geplaatst. Één kastdeel voor zowel de stofzuiger als de schoonmaak spullen en de rest voor kleding. Een lage laden-kast in de slaapkamer herbergt lingerie, kousen en accessoires.

Serviesgoed en mooie accessoires en foto’s komen in een open keukenkast met lades tegen de constructieve wand waar 2 gestucte zijwanden de kast insluiten.

Zo is deze open kast alleen zichtbaar vanuit de keuken en de eetplek en niet vanuit het zitgedeelte. Ook dit zorgt voor rust in het appartement.

Veel functies in één ruimte en toch rust creëren

Naast de grote plafond-hoge kast met vlakke schuifdeuren zorgen ook het kamerbrede werkblad voor het grote raam en de lage meubel maatwerk bank voor het andere raam voor die grote gebaren.

Ook het kiezen van een kleurconcept voor al het meubel maatwerk zorgt voor herkenning en een rustige uitstraling.

Dezelfde kleurstelling komt ook weer in de keuken terug. Met de stalen van het keukenbedrijf in de hand, is gezocht naar de juiste kleurstelling voor het meubel maatwerk.  

keukenkasten met inbouwapparatuur en garderobekast entree en wandvullendekledingkast

Vloerafwerking in een appartement vragen om extra aandacht    

Bij een appartement is het belangrijk dat er geen contactgeluid doorklinkt in een ondergelegen appartement.

Paula wilde graag het natuurlijke beeld van buiten vertaald zien naar binnen. Vanwege haar hond hebben we samen gekozen voor een pvc stroken vloer in houtlook.

Legrichting van de stroken vloer

Hoewel iedere vloerenlegger adviseert de vloernaden haaks op de raambreedte te leggen wijkt Studio Inside Out daar vaak van af.

Het ruimtelijk effect vindt Percy hierin belangrijker. Je kunt een ruimte optisch veranderen met de legrichting van je vloer.

In het geval van het appartement van Paula loopt de lengterichting van de planken van de ene ruimte door in de andere. Dit zorgt voor een royale beleving van de ruimte. En verbindt optisch de 2 ruimtes met elkaar.

Ook de verlichting is essentieel voor een goede ruimtebeleving 

Heel veel daglicht is natuurlijk heel fijn. En dat was in dit appartement al ruim voorhanden. En zeker nadat de kamertjes structuur is weggehaald stroomt het daglicht vanaf 2 zijden naar binnen.

Maar op donkere dagen en s ‘avonds wil je ook voldoende licht. De basisverlichting van de wandarmaturen en hanglampen zorgt ervoor dat Paula zowel een sfeervolle setting kan creëren maar ook functioneel licht heeft.

Aangevuld met staande lampen, een bureaulamp en bedlampjes. Schilderij-verlichting en ingebouwde verlichting in de kastenwand. Met dimmers in dit geval maar dat kan ook een Domotica-systeem zijn bepaal je de hoeveelheid licht al naar gelang je bezigheid.

Ook geeft het een sfeervol effect als Paula het wandarmatuur in de open-keuken, gedimd laat branden wanneer ze met gasten aan de eettafel zit.  Ze kijken dan niet in een donkere hoek.

Wanneer in de badkamer met de dimmer het licht laag gedraaid is, komt er nog licht door de wit glazen deuren zachtjes de slaapkamer binnen.

 

Lichtbeleving wordt bepaald door de lichtbundel en het type armatuur

Met een spotje in het nisje in de badkamer wordt een priklichtje op de accessoires gericht dat voor een sprankeling in de ruimte zorgt.Met de indirecte lichtlijn in het plafond krijgt de gestructureerde tegelwand extra effect door de schaduwwerking door het licht van boven op de structuur.

Ook de schilderij verlichting die direct boven het schilderij hangt zorgt voor zo’n accent. Die accenten maken een ruimte heel interessant. Lees hiervoor ook het blog, De juiste verlichting kiezen.’

Rust in de ruimte creëren door duidelijk kleurconcept

Wanneer je de juiste accenten legt, gaat de ruimte leven. Door de kleurstelling in de grote oppervlakken te herhalen, versterk je dat rustgevende effect. Samen met Percy heeft ze de verlichting uitgezocht. Want naast de vorm van een armatuur, is het lichteffect heel belangrijk om een gebalanceerd beeld te krijgen.

Paula is zelf op pad gegaan om het losse meubilair uit te zoeken. Gewapend met de stalen van de vaste elementen zoals de vloer, het meubel maatwerk is ze gaan shoppen. En door haar goede kleurgevoel past alles perfect bij elkaar.

Voor Percy en Paula is dan ook het meubel maatwerk en de verlichting de kers op de taart. En daar is Paula dan ook erg blij mee.  En Percy’s motto is, “als de klant happy is dan ben ik dat ook en daar ga ik voor.” en voor Paula klopt het helemaal.

Voor een inkijkje in het appartement en een interview met Paula over haar beleving van het gehele proces, bekijk hier deze video dan nog even.

Percy van de Werve

Percy van de Werve

Interieurarchitect

Mijn missie:

In 2030 hebben we gezamenlijk de leegstand getransformeerd tot boeiende gebouwen met gemengde functies en doelgroepen waarmee we  de woningnood oplossen

Om je te helpen een succesvolle verbouwing te realiseren, heb ik een plan van aanpak, voor je gemaakt. Vraag het hier aan

Pin It on Pinterest

Share This
×

Stuur gerust een berichtje via E-mail percy@studioinsideout.nl of WhatsApp

× Chat