Verhuizen of verbouwen?

welke keuze maak jij?

Verhuizen of verbouwen, een populair programma op televisie dat je vast wel eens hebt gezien. Altijd leuk om naar te kijken en te zien wat er van een bestaande woning gemaakt wordt door het team van interieurarchitect en stylisten. Wat ze in het programma tonen is enkel de verbouwing voor het bestaande pand maar vaak wordt echter bij de aankoop van een nieuwe woning ook verbouwd of aangebouwd weet ik uit praktijkervaring met mijn opdrachtgevers.

Misschien zit je zelf wel met hetzelfde dilemma. En twijfel je wat de beste optie is. Want ja, de buurt is zo fijn, maar de woning is net te klein voor jullie op dit moment met opgroeiende kinderen.

Maar ja, als je gaat verhuizen naar iets groters, biedt dat dan wel de mogelijkheden die je voor ogen hebt. Of moet je alsnog de zaak drastisch gaan aanpakken. Dat hangt natuurlijk van meerdere factoren af, zoals de staat van de te kopen woning, de grootte en huidige indeling.

Wanneer je gaat verhuizen, wil je dat het natuurlijk wel helemaal optimaal aansluit op jouw wensen.

HOE KOM JE NU TOT DE BESTE KEUZE TUSSEN VERHUIZEN OF VERBOUWEN?

 Zet alle voordelen van je huidige woning op en rijtje zoals:

 • locatie
 • bereikbaarheid
 • scholen in de buurt
 • fijne tuin
 • etc………………

 

Maak nu ook en lijstje met de tekortkomingen van je huidige woning bijvoorbeeld:

 • te kleine keuken
 • geen ruimte voor werkkamer
 • verouderde badkamer
 • slecht geïsoleerd dak en vloer
 • geen aparte tv-hoek
 • enz……………….

 

Brainstorm nu eens over het minpuntenlijstje met elkaar. Misschien is een andere indeling mogelijk en hoe groot moet de ruimte voor de keuken dan worden. En wat moet er allemaal in plaatsvinden? Doe dit ook voor de andere punten op je lijstje.En kan de zolder niet aangepast worden, met een dakkapel, om daar de werkkamer en fitness te maken.

Vraag ook eens aan vrienden hoe zij jullie huis zouden verbouwen of zouden ze kiezen voor verhuizen?. Zij kijken vast met hele andere ogen naar jullie woning. En komen dan vaak met ideeën waar jij zelf niet aan denkt omdat je toch vanuit je dagelijkse beleving en mogelijkheden naar de situatie kijkt.

THINK OUT OF THE BOX!

Weet je, of je nu kleiner of groter gaat wonen is meer afhankelijk van de fase in je leven. En dan is de keuze van verhuizen i.p.v. verbouwen wel een hele logische. Zoals van je startersappartement naar een gezinswoning. Of van je vrijstaande villa naar een gelijkvloers appartement als je de gevorderde leeftijd nadert. Ga je naar een andere woning kijken neem dan in ieder geval je wensenlijstje mee.

Het leuke is dat je voor beide situaties ‘Out of the box’ moet denken. Je gaat een nieuwe fase van je leven in en daar horen andere omstandigheden bij. Zoals de grootte van je woning. Maar ook hoe je de woning gebruikt.

De wensen die je hebt voor dat droomhuis moeten cristal clear zijn.

Denk hierbij aan de grootte van de keuken, houd je van koken of is je partner de nieuwe kandidaat voor jullie favoriete kookprogramma. En vind je het dan ook nog eens fijn er met je vrienden samen van te genieten. Ja dan heb je wel een leef-keuken nodig met grote eettafel. Waar al borrelend gekookt en gekletst wordt.

ONDERZOEK OF ER UITBREIDINGSMOGELIJKHEDEN ZIJN  VOOR JE HUIDIGE EN/ OF NIEUW AAN TE SCHAFFEN WONING

Bij de gemeente kun je informatie opvragen over het bestemmingsplan en of je woning in een vergunningsvrije sectie valt. Je mag dan zonder vergunning je woning uitbreiden tot 4 meter aan de achterkant en /of aan de zijkant behalve bij een monument of in beschermd stads- dorpsgezicht. Zie omgevingsvergunning bij je gemeente.

Ik heb dit vaak onderzocht voor mijn klanten, al in de orientatie-fase na de eerste of tweede bezichtiging met de makelaar. Ook het maken van een schetsplan voor een nieuw aan te schaffen woning biedt zicht op de mogelijkheden die je voor ogen hebt. Of het wel realiseerbaar is wat je in gedachte hebt.

Zijn die mogelijkheden aanwezig en vind je de locatie waar je woont heel prettig dan ligt verbouwen voor de hand. Je hebt in ieder geval de ‘kosten koper’ die je kwijt zou zijn bij het kopen van een andere woning al als start van je budget. Gemiddeld 10% van de aanschaf waarde, daar kun je toch leuke dingen voor realiseren in je huidige huis. Zijn de mogelijkheden voor het nieuwe huis veel beter dan kies je natuurlijk weer voor verhuizen.

Want die uitbreiding kun je natuurlijk ook doen aan je nieuwe huis om er echt je droomhuis van te maken.

Je ziet zoals bij zoveel dingen, leidden er meerdere wegen naar Rome. Aan jou de keuze waar je voor kiest. Ik wens je alle succes met je zoektocht naar meer wooncomfort.

Kijk voor ideeën om te verbouwen op mijn site Https://www.studioinsideout.nl of like mijn facebook-pagina www.facebook.com/studioinsideoutnl om op de hoogte te blijven van nieuwe projecten, nieuwtjes en ontwikkelingen op interieurgebied..

Om het je gemakkelijker te maken kun je een brainstormsessie bij me boeken om de diverse mogelijkheden te bespreken.

Percy van de Werve

Percy van de Werve

Interieurarchitect

Mijn missie:

In 2024 hebben we gezamenlijk de leegstand getransformeerd tot boeiende gebouwen met gemengde functies en doelgroepen.

Verbouwen is een feestje

Verbouwen is een feestje, kan dat wel, denk je wellicht. Het gaat toch meestal gepaard met veel stress. Wat veel mensen niet weten is dat ze vaak zelf de stressveroorzaker zijn. Zorg dat je grip krijgt op je verbouwing en dan kan verbouwen echt een feestje zijn waarbij je uitkijkt naar al het nieuws dat ontstaat. Hiervoor geef ik je graag 7 tips zodat jij ook kunt zeggen dat verbouwen een feestje is.

5 tips voor een stressloze verbouwing om jouw droomhuis te creëeren

Als je wilt gaan verbouwen komt er heel veel op je af. Je moet aan heel veel dingen denken en keuzes maken. Maar hoe doe ik dat dan en waar begin ik mee, vraag je jezelf af. Ik zeg altijd een goede voorbereiding is cruciaal voor het eindresultaat. Bereid je jezelf niet goed voor dan kun je wachten op een stressvolle verbouwingsperiode met ongewenste resultaten. En dat is toch zeker niet, wat je wilt.

Je woonkeuken ontwerpen, hoe doe je dat

Wil je een optimaal resultaat halen met de verbouwing van je keuken tot woonkeuken begin bij het begin. Maak een lijst van je wensen en onderzoek de mogelijkheden qua apparatuur. Kan alleen een muur doorbreken al voldoende zijn of heb je extra meters nodig d.m.v. een aanbouw. Hier vind je alle onderdelen waar je aan moet denken bij de aanpassing naar een woonkeuken.

Een Zen badkamer, staat die ook op je verlanglijstje

Stoomdouches zijn net als de sauna goed voor je weerstand. Met een kwartiertje stomen reinig je je huid en voelt je huid daarna heerlijk zacht en schoon. Bovendien is stomen ook goed voor je weerstand. Het is namelijk heel lekker om koud af te douchen na het stomen. En ben je verkouden dan kun je met een geïntegreerde doceerunit, eucalyptusolie aan de stoom toevoegen. Dan ben je gelijk van je verstopte neus af.

Interieur trends volgen of volg jij je eigen trend voor je woning

Een mailtje van de bijenkorf bracht me op het idee van deze blog. Trends heb je in de mode waar dit mailtje over ging maar natuurlijk ook voor het interieur. Daarbij spelen kleuren vaak de hoofdrol en de stijl van vormgeving.  In de mode wisselen trends heel snel. Gelukkig houdt een trend in het interieur gemiddeld iets langer aan. Maar vooral op het gebied van accessoires voor je huis lopen ze aardig in pas met de mode. Heel logisch toch. Er zit en hele industrie achter.

De juiste verlichting kiezen!

Je loopt telkens tegen het probleem van de verlichting aan, net te weinig licht op de plek waar jij wilt lezen. Ja en het grote licht aandoen is ook niet optimaal. Nu zit iedereen in de kamer in het felle licht. Je dacht al een keer een betere leeslamp gekocht te...

De ideale aanbouw voor jouw huis

Wat betekent een ideale aanbouw voor jou? Naar mijn idee is het pas ideaal als je woonwens echt is opgelost omdat de grootte klopt, de stijl klopt en het een verrijking en dus meerwaarde voor je huis oplevert. Je moet jezelf de volgende vragen stellen: Welke...

De woning van je dromen!

Jouw droomhuis, passend bij jouw gezin! Dat wil jij toch ook! Je bent al een tijdje op zoek naar een andere woning. Je DROOMHUIS wel te verstaan Helaas ben je niet de enige. Er zijn veel potentiële kapers op de kust. De maakt raakt al weer aardig overspannen. Je hebt...

Een zomer make-over van je woning

Wil jij ook een zomer make-over om deze zomer vanuit je woonkamer direct lekker naar buiten kunnen lopen? Of binnen van de eerste zonnestralen genieten met de tuindeuren open. Dan heb je wellicht een aanpassing aan de achtergevel nodig. In deze blog vertel ik over de mogelijkheden van een te openen achtergevel.

Blog Interieurarchitect of binnenhuisarchitect

  Wie is de verbouwingsdeskundige? Wat is het verschil tussen een interieurarchitect en een binnenhuisarchitect?   Je wilt gaan verbouwen maar weet eigenlijk niet goed waar en hoe je moet beginnen. Je hebt natuurlijk een wens, bijvoorbeeld je keuken...
checklist voor zorgeloos verbouwen

Wil jij ook het beste resultaat uit je verbouwing halen?

Dan is een goede voorbereiding echt noodzakelijk waarbij je de plannen getekend hebt en de materialen uitgezocht voordat je de aannemer vraagt om offerte te maken

Als je de Checklist nu download weet je wat je moet voorbereiden dus

 

Download nu de checklist

Jouw Checklist voor een succesvolle en zorgeloze verbouwing zit in je mailbox. Heel veel succes!

Pin It on Pinterest

Share This
×

Stuur gerust een berichtje via E-mail percy@studioinsideout.nl of WhatsApp

× Chat