Je badkamer verbouwen, denk eerst goed na over de praktische kant
Wat wil je realiseren met je badkamer? En is de het verbouwen van je badkamer onderdeel van een totale verbouwing van je woning of alleen van je badkamer. Het geeft namelijk veel meer opties bij een totale verbouwing van de verdieping of de hele woning.
Als je alleen de badkamer opnieuw indeelt beperk je jezelf met de aanwezige ruimte. Denk je verder dan alleen de bestaande ruimte dan zijn er vaak meer mogelijkheden. Zo heb ik eens bij een klant, een vaste kast in de kamer grenzend aan de badkamer tot douche omgetoverd. Ze douchte voorheen in het bad. En dat vonden ze niet ideaal. Het bad is gebleven maar er is wel een heerlijke doucheplek bij gekomen.
Natuurlijk moet je rekening houden met het leidingwerk, maar dat was in dit geval goed te doen. Een jaren 30 woning met houten vloeren. waarin het leidingwerk versleept kan worden, is ideaal. Met nieuwere huizen met betonnen vloeren heb je of een verhoogde vloer nodig of een verlaagd plafond plafond in de onderliggende ruimte.
Denk bij je badkamer renovatie ook aan de nieuwste snufjes.
Staan deze onderdelen ook jouw verlanglijstje:
- vloerverwarming
- stoomdouche
- inloopdouche
- bad om te relaxen
- douche-wc
- sunshower
- stoomcabine
- handdoek radiator
Ik zal je de voordelen van elk item hieronder geven.
Vloerverwarming, elektrisch of op je cv aansluiten?
Voor je badkamer kun je beter kiezen voor een elektrische vloerverwarming op een schakelklok. Je badkamer gebruik je meestal 2 x per dag. Met 2 tijdsblokken die je van tevoren instelt, kom je altijd in een warme badkamer. En wanneer de vloer warm is en dus ook je voeten, voel je direct de behaaglijkheid.
Een ander voordeel is dat je ook warmte in je badkamer hebt wanneer de cv voor de rest van het huis uitstaat. Denk daarbij vooral aan het voor- en najaar. De cv kan uit maar in je blootje in de badkamer is een beetje verwarming nog wel wenselijk.
Voor een handdoek radiator geldt hetzelfde
Deze kun je ook op beide systemen aansluiten. Je handdoek of je badjas lekker verwarmen voor als je uit bad komt, is natuurlijk heel fijn. Zeker in de winter. Er zijn veel typen handdoek radiatoren. Bijvoorbeeld met:
- meerdere stangen op één of meerdere dragers waar je meerdere handdoeken aan kunt hangen.
- Een vlakke plaat met 1 beugel voor je handdoek
- hele decoratieve vormen
- een paalvorm bevestigd aan de wand met één of meerdere haken
- een horizontale verwarmingsbuis in rvs
Bekende merken hiervoor zijn: Jaga, Instamat, Vasco, Zehnder en Henrad
Een stoomdouche in je nieuwe badkamer inbouwen
Een stoomdouche kun je bouwkundig maken maar dan is het handig je door een professional te laten adviseren.
Stoomdouches zijn net als de sauna goed voor je weerstand. Met een kwartiertje stomen reinig je je huid en voelt je huid daarna heerlijk zacht en schoon. Bovendien is stomen ook goed voor je weerstand. Het is namelijk heel lekker om koud af te douchen na het stomen. En ben je verkouden dan kun je met een geïntegreerde doceer unit, eucalyptusolie aan de stoom toevoegen. Dan ben je gelijk van je verstopte neus af.
Stoomdouches zijn er in alle maten.
In 1 en 2 persoonsuitvoeringen als complete cabine met hoofddouche, zijdouches en afneembare douchekop op glijstang. De meeste stoomdouches hebben ook een of twee geïntegreerde zitjes en kunnen dus als complete unit zo in de badkamer geïnstalleerd worden. Een heel goed merk hiervoor is Cleopatra. Zij leveren vaste cabines in vele uitvoeringen en ook de onderdelen voor een bouwkundige stoomdouche.
Een bouwkundige stoomdouche? Heb je het niet zo met een hele kunststof cabine, dan kun je ook een bouwkundige stoomdouche maken. In de doucheruimte kan dan een losse stoomunit geplaatst worden. De firma Cleopatra heeft bijvoorbeeld losse units. Wel heb je natuurlijk een elektra aansluiting nodig om de stoom te kunnen generen. (En vergeet vooral de aarding niet van de douche niet!) En douchewanden die tot het plafond gaan of een plafond bovenop de glazen douchewanden. De stoom moet tenslotte in de doucheruimte blijven en niet meteen in de badkamer stromen. De materialen van de douche kun je dan verder zelf bepalen. Kies je voor tegels, betonstuc of Tadelakt afwerking.
In de stoomdouche kun je hetzelfde effect bereiken als in een warm bad. Alleen heb je dan aan een kwartiertje echt wel genoeg. Zeker zo weldadig voor je spieren als het bad. Ook kun je heerlijke geuren toevoegen aan de cabine, Deze komen dan gelijk met de stoom in de doucheruimte.
De inloopdouche
Hier heb je meer ruimte voor nodig dan een douchecabine met deur. Met douchebakken ben gebonden aan de te leveren maten. Bij een inloop douche ben je daar geheel vrij in. Je kunt de douche in een hoek van de badkamer plaatsen afgescheiden door een wand of glasplaat. Houdt hierbij rekening met het spatwater dat verder komt dan 90 cm. Houdt dus minstens een ruimte vrij van 120 tot 140 cm. Hier kun je wel een handdoek radiator plaatsen op een kopse wand bijvoorbeeld.
Ook kun je ervoor kiezen om de wand of de glasplaat meer in het midden te plaatsen, zodat je 2 ingangen hebt. Dit is vooral handig bij het toepassen van een dubbele douche. Vraagt natuurlijk meer ruimte maar je kunt wel gelijktijdig douchen.
Het fijne van een inloopdouche is de vlakke vloer. Let wel op het afschot naar doucheput of de drain. Pas de grote van de drain aan op de hoeveelheid water en de grote van de douchekop(pen). Zorg voor antislip in de inloopdouche ruimte door het juiste type tegel voor je badkamer te kiezen. Je kunt dan ook grote tegels gebruiken zodat je minimale voeg hebt.
Een alternatief dat voor slipvastheid zorgt is het gebruik van kleiner formaat tegels. De voegen zorgen dan voor het antislip effect. Ook zijn er stuc varianten zoals Beton Ciré mogelijk om op vloeren en wanden te gebruiken. Deze reguleren ook het vocht in de badkamer. Dit is verkrijgbaar in heel veel kleuren. De manier van opbrengen van het stucwerk kan van heel levendig naar heel strak zijn. Bespreek dit goed van tevoren met de stukadoor.
Een bad om te relaxen
Na een hele dag werken in de tuin, heerlijk een uurtje in bad. Je spieren zijn wel even toe aan weldadig warm water na al het blad harken.
Blad harken vind ik persoonlijk, een Zen moment en dat is in bad liggen natuurlijk ook, helemaal als je er ook nog een Jet-stream in hebt. Door de warme waterstralen worden je spieren ook nog eens gemasseerd. Gewapend met een aantal tijdschriften of een lekker muziekje of podcast lig je lekker in het schuim.
Wanneer je bad gaat uitkiezen moet je je een aantal dingen vooraf realiseren
- let op de grote van het bad
- inbouw bad voor kleinere badkamers
- waar plaats je de kranen, thermosstaat en handdouche
- vrijstaand bad
- lIg je alleen in bad of met zijn tweeën
Let op de grote van het bad
De eerste tip is, ga in de showroom de baden uitproberen. Trek je schoenen uit en probeer of je er goed in ligt. Is de maat goed? Glij je niet weg omdat je voeten niet bij het einde komen? Kun je tot je kin in het water liggen of zitten als het bad gevuld is? Pas je er met zijn tweeën in, als dat een wens van je is. Hoe is de schuinte van het rugdeel? Je kunt dit beter in de showroom uitvogelen dan later een verkeerd bad hebben.
Inbouw bad voor kleinere badkamers
Voor kleinere badkamers is een inbouw bad vaak beter. Let hier op het plaatsen van de kranen en de slang van de handdouche. Een handdouche raad ik overigens altijd aan. Zo maak je het bad namelijk veel makkelijker schoon. Je wilt de slang van de handdouche liever niet in het bad hebben hangen maar in de badrand laten zakken. Let hier goed op de breedte van de badrand, deze moet minimaal 10 cm breed zijn om de inbouw-delen van de kranen erin te kunnen verwerken.
Plaatsing van de kranen, thermosstaat en handdouche
Plaatsing van de badcombinatie, thermostaat en aan en uitknop en handdouche aan de achterzijde van het bad geplaatst. Let er dan wel op dat je er altijd nog bij moet kunnen om de slang te kunnen vervangen. Dit kan d.m.v. een bouwkundige rand achter het bad te maken. Hier kun je ook de kranen op plaatsen. Deze moet dan wel uitneembaar gemaakt worden. Het bad zelf kan dan een hele smalle rand hebben.
Een andere oplossing is de badcombinatie aan de voorkant van het bad plaatsen op de brede badrand of op een ombouw met een uitneembaar frontpaneel. Beide oplossingen zorgen voor een probleemloze vervanging an de slang of ander onderhoud. Bijvoorbeeld als je een bubbelbad hebt waarbij je bij de motor moet kunnen. Dan is een luik of uitneembaar paneel aan de voorzijde het handigst. Zo hoef je jouw badkamer niet opnieuw te verbouwen als er iets stuk gaat.
Een vrijstaand bad
Wil je graag een vrijstaand bad, zorg dan voor voldoende ruimte om het bad heen. Die ruimte heb je nodig om de vloer erachter goed schoon te kunnen maken. Ook geeft het een veel mooier beeld om het bad echt de ruimte te geven. De kranen komen dan vrijstaand op de vloer te staan. Het beste kun je die centraal aan de achterzijde van het bad plaatsen. Of op een kwart van de lengte van het bad aan de linker- of rechtervoorzijde van het bad. Zo houd je goed ruimte over om in het bad te stappen.
De motor voor de jetstream of de bubbels kun je bij een vrijstaand bad in de wand achter het bad plaatsen. Zorg ook hier weer voor een uitneembaar element zodat je er altijd nog bij kunt komen. Van deze wand kun je ook een decoratief element maken. Bij betonnen vloeren en het later verbouwen van je badkamer heb je dan wel een plaatselijke vloerverhoging nodig voor het leidingwerk en de afvoer. De achterwand en de verhoogde vloer zijn dan onderdeel van het totale ontwerp voor je badkamer.
Lig je alleen in bad of met zijn tweeën?
Wil je met zijn tweeën in bad kunnen liggen zorg dan ieder geval dat de badoverloop (dit is vaak de ronde platte knop waar je de afvoerdop mee dicht draait), in het midden van een lange zijde van het bad zit. Dan zit niemand met zijn rug tegen die vervelende knop. Ook is een symmetrisch bad dan aan te raden. Je hebt beide een goede rughelling. Dit is meestal wel het geval bij vrijstaande baden maar inbouw-baden willen nog wel eens één rechte kopse hebben. En dat zit/ligt minder lekker.
Met de badoverloop kun je ook het bad vullen. Je hebt dan een omstel knop nodig om of het water via badkraan/handdouche of de overloop te laten vullen. Ook kun je via de overloop extra warm water toevoegen als je lang in bad ligt. Lig je heel lang in bad dan is badverwarming natuurlijk wel lekker. Laat je in ieder geval goed informeren.
Meteen 2 badkamers bouwen
Je kunt je eigen badkamer combineren met je slaapkamer of een walk in-closet. En voor de kinderen een compacte badkamer met enkel douche en wastafel laten maken. Zo zijn jullie ’s morgens sneller klaar met zijn allen. Handig tijdens de spitstijden van een druk gezin met schoolgaande kinderen.
Denk eens out of the box en plaats 2 of 3 douches naast elkaar in de badkamer gescheiden door muurtjes. Met een dubbele wastafel en bergingsruimte heb je zo een ideale kinderbadkamer. Als je kinderen al wat ouder zijn willen ze misschien niet meer gelijktijdig in de badkamer. Plaats dan 2 of 3 smalle badkamers naast elkaar met elk een douche, een kleine wastafel met kastje eronder. Deze zijn ook goed te gebruiken door logees.
Kies voor een toilet in de badkamer of een aparte toiletruimte?
Dit is heel persoonlijk en iedereen heeft zijn eigen ideeën daarover. Moet je met veel gezinsleden gebruik maken van één badkamer dan is het handiger om een aparte toiletruimte te hebben naast je badkamer. Ben je alleen of met zijn tweeën dan kun je er ook voor kiezen om het toilet in de badkamer te plaatsen. Een hangend closet is veel gemakkelijker met het schoonmaken rond het toilet. Ook zijn er nu toiletten zonder extra binnenrand (rimvrij) wat het schoonmaken van de binnenkant eenvoudiger maakt.
Voor persoonlijke hygiëne kun je kiezen voor een douchetoilet. Deze zijn er meerdere uitvoering en zelfs met afstandsbediening. Met of zonder droog functie. In het verleden heb ik nog wel een handdouche voor klanten naast het toilet in de plannen meegenomen omdat er geen ruimte voor een bidet was. Nu is dit beide niet meer nodig met de komst van de douche-wc. Geberit en Tece zijn hiervoor de bekendste merken.
Badkamers krijgen steeds meer een huiselijke sfeer
De tijd dat je badkamer helemaal betegeld wordt is wel echt voorbij. Alle combinaties zijn tegenwoordig mogelijk. Glasplaten op de wanden of marmerlook tegels die kamer hoog aangebracht kunnen worden. Maar ook alle tadelakt-achtige materialen geven een hele andere sfeer aan de badkamer. Of een fotoprint op vinylbehang kan toegepast worden op bijvoorbeeld de wand boven of achter het bad.
Ook hout zie je steeds meer terug in de badkamer, echt hout als wandbekleding van de ingebouwde sauna, als tegel met houtdecor voor vloeren en wanden. Of als blad waarop de waskommen geplaatst worden. Zorg daarbij wel voor de nodige contrasten bijvoorbeeld hout-look op de vloer en op 1 wand en de rest van de wanden dan neutraal. Dat laat de ruimte veel royaler lijken dan wanneer je alles in 1 kleur betegeld.
Ook het toepassen van planten gebeurd steeds vaker in badkamers. Zeker in de ensuite badkamer met het bad in de slaapkamer zie je het steeds vaker. Onze drukke levens vragen ook om ontspanningsmomenten. Hoe fijn is het als je die in je eigen huis kunt vinden. Je maakt het helemaal top met een sauna of infrarood sauna bij je badkamer. Pure wellness binnen handbereik. Je kunt er een kleine slaapkamer voor opofferen of het op zolder laten plaatsen.
Efficiënte indeling van je badkamer
Mogelijkheden te over, maar kies wat bij jou past. Dat geldt zowel voor de keuze van het sanitair, als de materiaalkeuzes. Ga je maar 2 keer per jaar in bad, kies dan voor een royale inloopdouche. Houd je niet zo van het schrobben van je badkamer, kies dan materialen die makkelijk in onderhoud zijn en voor weinig voegen.
Wist je dat er al tegelplaten zijn die wand-vullend aangebracht kunnen worden. Afmetingen van 300 x 120 cm in 1 vlak. Wil je altijd veel verzorgingsproducten onder handbereik hebben, kies dan voor goede lades onder je wastafel, daar kun je alles overzichtelijk in kwijt en blijft je badkamer toch de Zen-uitstraling behouden, ook bij intensief gebruik.
Tijdschrift met volop inspiratie voor badkamers
WIl je nog meer inspiratie opdoen koop dat het tijdschrift, ‘Uw-Badkamer van UwWoonmagazine. Het verschijnt jaarlijks en staat vol met tips en leveranciers. De nieuwste modellen.
P.S. Mocht je inspiratie voor badkamers willen opdoen kijk dan op mijn website bij de diverse gerealiseerde projecten op www.studioinsideout.nl/portfolio/
En wil je eens sparren over jouw Zen badkamer neem dan contact met me op
Ik wens je heel veel bad en doucheplezier en een fijne verbouwing van je badkamer