Interieur trends volgen of volg jij je eigen trend voor je woning

Een mailtje van de bijenkorf bracht me op het idee van deze blog. Trends heb je in de mode waar dit mailtje over ging maar natuurlijk ook voor het interieur. Daarbij spelen kleuren vaak de hoofdrol en de stijl van vormgeving.  In de mode wisselen trends heel snel. Gelukkig houdt een trend in het interieur gemiddeld iets langer aan. Maar vooral op het gebied van accessoires voor je huis lopen ze aardig in pas met de mode. Heel logisch toch. Er zit en hele industrie achter.

Zijn de trends wel passend bij jouw interieurstijl

Mij wordt vaak gevraagd welke stijl ik heb als ik bij een nieuwe opdrachtgever kom en mijn antwoord is steevast dat het niet belangrijk is wat mijn stijlvoorkeur is. Ik kom hier om jou te helpen het huis van je dromen te maken en daar hoort toch jouw stijl bij. Of jij nu een hypermodern, romantisch of klassiek interieur wilt daar draait het om. Je wilt toch een huis dat bij jou past, waar jij je lekker in voelt en comfortabel. Daarom vind ik het belangrijk dat je je eigen trend volgt en af en toe iets toevoegt uit een trend die bij je aansluit. Mijn boodschap is dus…..

Volg je eigen trend

Iedereen heeft kleur voorkeuren, meeste mensen hebben ook en lievelingskleur. Waarom zou je daar niet naar luisteren voor je interieur. Jij bent geen eenheidsworst nee toch?  Laat je interieur dat dan ook niet zijn. Laat zien wie je bent, wat je persoonlijkheid is en vertaal dat naar je interieur. Ben je heel netjes en opgeruimd dan wil je liever gesloten kasten. Ben je wat speelser van aard en hou je van reuring om je heen dan zal je interieur er heel anders uit zien toch?

Trends zijn niet duurzaam, tenzij ……

Trends zijn niet duurzaam, tenzij je bij vervanging van je accessoires je oude spullen bij de kringloop brengt of verkoopt op marktplaats. Hoe zou je het vinden als je van de trends die je aanspreken steeds één item kiest om je eigen collectie samen te stellen en zo op deze manier tot een heel persoonlijk interieur te komen. Waarvan vrienden zeggen dat ze zo graag bij jou over de vloer komen omdat jouw interieur echt is en precies jouw persoonlijke sfeer laat zien.  Door bijvoorbeeld het antieke broodkastje van je oma te combineren met je nieuwe moderne bank (omdat je oude echt aan vervanging toe is). Geef ook mooie souvenirs van verre reizen een plekje zodat je steeds weer herinnert wordt aan die prachtige plek of die  andere cultuur.

Een paar spelregels volgen en je interieur wordt magisch

Wordt het dan geen ratjetoe, zul je denken. Helemaal niet, Hier kom ik weer even terug op je lievelingskleur uit het begin van deze blog. Juist door items te gebruiken uit verschillende tijdsperiodes breng je spanning en diepte in je interieur. De bindende factor is je lievelingskleur of een afgeleide daarvan. Gordijnen of een behang-strook met meerdere kleuren en/of een patroon erin verwerkt brengt de verschillende woonitems bij elkaar. Zo kun je toch meedoen aan de trend zonder je hele interieur op zijn kop te zetten. En past de huidige trend helemaal niet bij je, sla hem dan gewoon over. Dat is juist weer het leuke van trends, er komt er altijd wel weer een die wel bij je past.

Maak dus je eigen woontrend

Volg je hart en kijk waar je blij en gelukkig van wordt. Dat zou toch de enige geldende reden moeten zijn waarom je dingen veranderd aan je interieur. Dat geldt trouwens niet alleen voor kleuren en materialen maar ook voor het gebruik van je huis, de routing, je leefruimte qua m2, comfort etc. Maar de flexibiliteit van je woning wordt ook steeds belangrijker. Kijk naar het Tiny House concept of het Leeftijds-bestendig Wonen principe of het Doorgroei Woningidee. Dat is nu wel een echte nieuwe trend die navolging verdiend. Maar dat gaat meer over functionaliteit dan sfeerbeleving.  Beide voor mij de pijlers van een goed interieurontwerp. Focus je daarom minstens zo veel op de functionaliteit van je huis.

Lees daarover in mijn volgende blog. Als je je aanmeld voor de 15 tips voordat je gaat verbouwen dan houd ik je op de hoogte van alles wat er speelt op interieurgebied en verbouwen met mijn blog en andere tips.

15 tips voordat je gaat verbouwen

Kastruimte voor voldoende berging

In het ontwerp is 1 grote kastenwand opgenomen in het zitgedeelte, als achtergrond voor de zithoek. Door met grote gebaren te werken bereik je rust in de ruimte.

Daarom is alles in 1 grote kastenwand geplaatst. Één kastdeel voor zowel de stofzuiger als de schoonmaak spullen en de rest voor kleding. Een lage laden-kast in de slaapkamer herbergt lingerie, kousen en accessoires.

Serviesgoed en mooie accessoires en foto’s komen in een open keukenkast met lades tegen de constructieve wand waar 2 gestucte zijwanden de kast insluiten.

Zo is deze open kast alleen zichtbaar vanuit de keuken en de eetplek en niet vanuit het zitgedeelte. Ook dit zorgt voor rust in het appartement.

Veel functies in één ruimte en toch rust creëren

Naast de grote plafond-hoge kast met vlakke schuifdeuren zorgen ook het kamerbrede werkblad voor het grote raam en de lage meubel maatwerk bank voor het andere raam voor die grote gebaren.

Ook het kiezen van een kleurconcept voor al het meubel maatwerk zorgt voor herkenning en een rustige uitstraling.

Dezelfde kleurstelling komt ook weer in de keuken terug. Met de stalen van het keukenbedrijf in de hand, is gezocht naar de juiste kleurstelling voor het meubel maatwerk.  

keukenkasten met inbouwapparatuur en garderobekast entree en wandvullendekledingkast

Vloerafwerking in een appartement vragen om extra aandacht    

Bij een appartement is het belangrijk dat er geen contactgeluid doorklinkt in een ondergelegen appartement.

Paula wilde graag het natuurlijke beeld van buiten vertaald zien naar binnen. Vanwege haar hond hebben we samen gekozen voor een pvc stroken vloer in houtlook.

Legrichting van de stroken vloer

Hoewel iedere vloerenlegger adviseert de vloernaden haaks op de raambreedte te leggen wijkt Studio Inside Out daar vaak van af.

Het ruimtelijk effect vindt Percy hierin belangrijker. Je kunt een ruimte optisch veranderen met de legrichting van je vloer.

In het geval van het appartement van Paula loopt de lengterichting van de planken van de ene ruimte door in de andere. Dit zorgt voor een royale beleving van de ruimte. En verbindt optisch de 2 ruimtes met elkaar.

Ook de verlichting is essentieel voor een goede ruimtebeleving 

Heel veel daglicht is natuurlijk heel fijn. En dat was in dit appartement al ruim voorhanden. En zeker nadat de kamertjes structuur is weggehaald stroomt het daglicht vanaf 2 zijden naar binnen.

Maar op donkere dagen en s ‘avonds wil je ook voldoende licht. De basisverlichting van de wandarmaturen en hanglampen zorgt ervoor dat Paula zowel een sfeervolle setting kan creëren maar ook functioneel licht heeft.

Aangevuld met staande lampen, een bureaulamp en bedlampjes. Schilderij-verlichting en ingebouwde verlichting in de kastenwand. Met dimmers in dit geval maar dat kan ook een Domotica-systeem zijn bepaal je de hoeveelheid licht al naar gelang je bezigheid.

Ook geeft het een sfeervol effect als Paula het wandarmatuur in de open-keuken, gedimd laat branden wanneer ze met gasten aan de eettafel zit.  Ze kijken dan niet in een donkere hoek.

Wanneer in de badkamer met de dimmer het licht laag gedraaid is, komt er nog licht door de wit glazen deuren zachtjes de slaapkamer binnen.

 

Lichtbeleving wordt bepaald door de lichtbundel en het type armatuur

Met een spotje in het nisje in de badkamer wordt een priklichtje op de accessoires gericht dat voor een sprankeling in de ruimte zorgt.Met de indirecte lichtlijn in het plafond krijgt de gestructureerde tegelwand extra effect door de schaduwwerking door het licht van boven op de structuur.

Ook de schilderij verlichting die direct boven het schilderij hangt zorgt voor zo’n accent. Die accenten maken een ruimte heel interessant. Lees hiervoor ook het blog, De juiste verlichting kiezen.’

Rust in de ruimte creëren door duidelijk kleurconcept

Wanneer je de juiste accenten legt, gaat de ruimte leven. Door de kleurstelling in de grote oppervlakken te herhalen, versterk je dat rustgevende effect. Samen met Percy heeft ze de verlichting uitgezocht. Want naast de vorm van een armatuur, is het lichteffect heel belangrijk om een gebalanceerd beeld te krijgen.

Paula is zelf op pad gegaan om het losse meubilair uit te zoeken. Gewapend met de stalen van de vaste elementen zoals de vloer, het meubel maatwerk is ze gaan shoppen. En door haar goede kleurgevoel past alles perfect bij elkaar.

Voor Percy en Paula is dan ook het meubel maatwerk en de verlichting de kers op de taart. En daar is Paula dan ook erg blij mee.  En Percy’s motto is, “als de klant happy is dan ben ik dat ook en daar ga ik voor.” en voor Paula klopt het helemaal.

Voor een inkijkje in het appartement en een interview met Paula over haar beleving van het gehele proces, bekijk hier deze video dan nog even.

Percy van de Werve

Percy van de Werve

Interieurarchitect

Mijn missie:

In 2030 hebben we gezamenlijk de leegstand getransformeerd tot boeiende gebouwen met gemengde functies en doelgroepen waarmee we  de woningnood oplossen

Om je te helpen een succesvolle verbouwing te realiseren, heb ik een plan van aanpak, voor je gemaakt. Vraag het hier aan

Pin It on Pinterest

Share This
×

Stuur gerust een berichtje via E-mail percy@studioinsideout.nl of WhatsApp

× Chat