Een zomer make-over van je woning

Lente, de tijd voor een zomer make-over

van je woning

Wat een heerlijk weer is het vandaag, de koude wind is verdwenen en het zonnetje is gebleven. Ik krijg dan altijd meteen de neiging om naar buiten de tuin in te gaan. Lekker de deuren open te gooien en genieten van het vogelgefluit en de opkomende bollen. Maar vandaag ga ik het niet over de tuin hebben, of toch wel een klein beetje. Want hoe is bij jou in huis de verbinding met buiten? Is dat enkel de keukendeur naar tuin of balkon, of heb je ook nog een groot achterraam of bof je al met openslaande deuren naar de tuin.

Heb je alleen een raam in de achtergevel van je woonkamer?En wil je daar verandering in brengen? Dan zijn er tal van mogelijkheden om daar deuren te creëren. Afhankelijk natuurlijk van het type huis waarin je woont, kun je kiezen voor schuifdeuren in verschillende breedtematen zoals:

Een traditioneel schuifsysteem

  • 2-deurs schuifsysteem waarbij steeds maar de helft van de totale breedte van de pui geopend kan worden.
  • 3-deurs schuifsysteem met 2-voudig railsysteem, je kunt dan maar 1/3 openzetten
  • 3-deurs met een 3-voudig railsysteem waarbij je 2/3 van de pui open kunt zetten.
  • je kunt ook smallere deuren kiezen, bijvoorbeeld 6 deuren met een 3-voudig systeem en dan kun je 4/6 oftewel 2/3 van de pui open zetten. De uitstraling is natuurlijk wel kompleet anders.

Houdt je meer van echt een ongehinderde blik naar buiten, dan kies je eerder voor grotere deuren met een lage borstwering bij een houten of kunststof systeem en voor nog meer zicht een aluminium systeem. Uiteraard ga je in alle gevallen voor dubbel glas ++ of zelfs 3 dubbel glas voor een betere isolatie. Wil je liever een roedeverdeling in de deuren dan kan dat ook. Je kunt kiezen uit kruisroeden of horizontale roede die modernere uitstraling geven.

 

Draai-schuifsysteem of wel harmonicasysteem genoemd

Een nieuwer systeem dat ook vaak in de horeca wordt toegepast is het draai-schuifsysteem. Dat heeft een onder en bovengeleiding en kan als een harmonica in elkaar geschoven worden.

  • 4-deurs systeem. Je hebt dan smallere deuren die aan elkaar gekoppeld zijn. Ze kunnen naar twee kanten vanuit het midden geopend worden maar ook aan een zijde geschoven worden. Dat bepaal je wel vooraf omdat er dan een ander punt is waarop de deur afgesloten kan worden met slot. In het geval van en middensluiting zit ook de loopdeur direct naast het midden terwijl bij een zijsluiting de loopdeur ook aan de zijkant zit. Hier moet je dus goed over nadenken vanuit de routing in je huis en in je tuin.
  • Meer-deurensysteem, 6, 8, 10 deuren, het kan allemaal. Je kunt er je hele achtergevel mee openzetten. Natuurlijk verreist dat wel een opvang van de gevel erboven. Door middel van een stalen balk kun je hier voor zorgen. De zwaarte van de balk is afhankelijk van de breedte van de overspanning en dus de breedte van de pui.

 

Het materiaal dat je kiest is afhankelijk van je smaak en het type huis

Hout en kunststof lijken qua afmetingen van de deur wel op elkaar. Je begrijpt dat kunststof natuurlijk veel gemakkelijker in onderhoud is. Schoonmaken op het moment dat je de ramen lapt is voldoende. Kunststof puien zijn ook in meerdere kleuren te verkrijgen en zelfs met een houtnerf. Dus houdt je niet van schilderen dan is het zeker een optie.

Met aluminium kun je natuurlijk veel ranker werken. de stijlen en dorpels zijn vaak maar 5 tot 7 cm. En soms wordt de onderdorpel in de vloer weggewerkt zodat je alleen glas boven de vloer hebt. Aluminium vergt ook weinig onderhoud. Net als bij kunststof is het een kwestie van schoonmaken. Je kiest de kleur vooraf net als bij kunststof. De kleur wordt in een moffeloven aangebracht en is nagenoeg slijt vast. Terwijl kunststof door en door dezelfde kleur heeft en bij een beschadiging dezelfde kleur houdt, geldt dit niet voor aluminium. Beide zijn natuurlijk altijd met een primer nog overschilderbaar. Maar je moet je afvragen of je dat wel wilt. Ook hier kunnen 2- of 3-sporige systemen worden toegepast.

moderne aanbouw in glas

Nieuwe keuken en gashaard in moderne aanbouw van glas

Openslaande deuren met zijlichten

Wil je liever openslaande deuren maken met aan weerszijde zijlichten, dan kun je kiezen uit stolpdeuren zoals bij woningen uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw of nog ouder van begin 1900 werd toegepast. Deze sluiten met een espangolet-sluiting of je kiest voor openslaande deuren waarvan 1 de loopdeur is en de ander met kanten-schuiven vastgezet kan worden. Hiervoor wil je wel graag 1 tip geven, geef de zijramen dezelfde onder en bovendorpel als de deuren zodat het lijnenspel mooi doorloopt.

Ik heb het vorig jaar nog aan een van mijn opdrachtgevers uitgelegd en laten zien. Zij hadden al een aanbouw aan de achterzijde met verschillende dorpel hoogtes voor de deuren en de ramen. Dat geeft geen mooi beeld. En bij de uitvoering van een nieuwe aanbouw aan de zijkant van de woning hebben de opdrachtgevers ook de dorpels laten aanpassen van de bestaande aanbouw. Omdat hij zag dat dat veel mooier was. Het geeft echt een rustiger beeld.

Aanbouw vrijstaande villa in het Gooi

Aanbouw t.b.v. speelkamer in stijl van bestaande aanbouw aan de eetkamer

Wanneer pas je nu welk materiaal toe?

Wanneer je voor weinig onderhoud gaat kies je of aluminium of kunststof. Je kunt met alle materialen de verschillende types van schuiven toepassen. Daarnaast is je smaak vaak doorslaggevend maar ook wel eens de gemeente die er iets in het bestemmingsplan of welstandsnota over heeft opgenomen.

Heeft je woning allemaal houten kozijnen en ramen en deuren dan zal je veelal in de zelfde stijl doorgaan. En ook dezelfde detailleringen aanhouden. Hoewel het ook heel mooi kan zijn om bij een klassiek pand een hele strakke aanbouw te realiseren. Maar daarover vertel ik je meer in éen van mijn volgende blogs.

 

Vergunning nodig?

Het is altijd raadzaam om bij je gemeente te informeren. Zeker wanneer je in een beschermd stads- dorpsgezicht gebied woont. Dan zijn de eisen veel strenger. En woon je in een gemeentelijk of rijksmonument dan heb je zelfs vergunning nodig.

En ben je bezig met het kopen van een andere woning, let dan ook op dit soort zaken. Want heb je een vergunning nodig dan kost het uiteraard meer tijd. Zorg in ieder geval voor een tekening als je de aannemer uitnodigt om een offerte uit te brengen. Dan weet je wat je krijgt en kun je ook meerdere offertes met elkaar vergelijken.

Heel veel succes met je plannen en de uitvoering ervan.

Wil je hier hulp bij? Kijk dan op mijn website voor inspiratie en het maken van een afspraak.

Klik hieronder dan op de url.

www.studioinsideout.nl

 

 

 

Percy van de Werve

Percy van de Werve

Interieurarchitect

Mijn missie:

In 2024 hebben we gezamenlijk de leegstand getransformeerd tot boeiende gebouwen met gemengde functies en doelgroepen.

Verbouwen is een feestje

Verbouwen is een feestje, kan dat wel, denk je wellicht. Het gaat toch meestal gepaard met veel stress. Wat veel mensen niet weten is dat ze vaak zelf de stressveroorzaker zijn. Zorg dat je grip krijgt op je verbouwing en dan kan verbouwen echt een feestje zijn waarbij je uitkijkt naar al het nieuws dat ontstaat. Hiervoor geef ik je graag 7 tips zodat jij ook kunt zeggen dat verbouwen een feestje is.

5 tips voor een stressloze verbouwing om jouw droomhuis te creëeren

Als je wilt gaan verbouwen komt er heel veel op je af. Je moet aan heel veel dingen denken en keuzes maken. Maar hoe doe ik dat dan en waar begin ik mee, vraag je jezelf af. Ik zeg altijd een goede voorbereiding is cruciaal voor het eindresultaat. Bereid je jezelf niet goed voor dan kun je wachten op een stressvolle verbouwingsperiode met ongewenste resultaten. En dat is toch zeker niet, wat je wilt.

Je woonkeuken ontwerpen, hoe doe je dat

Wil je een optimaal resultaat halen met de verbouwing van je keuken tot woonkeuken begin bij het begin. Maak een lijst van je wensen en onderzoek de mogelijkheden qua apparatuur. Kan alleen een muur doorbreken al voldoende zijn of heb je extra meters nodig d.m.v. een aanbouw. Hier vind je alle onderdelen waar je aan moet denken bij de aanpassing naar een woonkeuken.

Een Zen badkamer, staat die ook op je verlanglijstje

Stoomdouches zijn net als de sauna goed voor je weerstand. Met een kwartiertje stomen reinig je je huid en voelt je huid daarna heerlijk zacht en schoon. Bovendien is stomen ook goed voor je weerstand. Het is namelijk heel lekker om koud af te douchen na het stomen. En ben je verkouden dan kun je met een geïntegreerde doceerunit, eucalyptusolie aan de stoom toevoegen. Dan ben je gelijk van je verstopte neus af.

Interieur trends volgen of volg jij je eigen trend voor je woning

Een mailtje van de bijenkorf bracht me op het idee van deze blog. Trends heb je in de mode waar dit mailtje over ging maar natuurlijk ook voor het interieur. Daarbij spelen kleuren vaak de hoofdrol en de stijl van vormgeving.  In de mode wisselen trends heel snel. Gelukkig houdt een trend in het interieur gemiddeld iets langer aan. Maar vooral op het gebied van accessoires voor je huis lopen ze aardig in pas met de mode. Heel logisch toch. Er zit en hele industrie achter.

De juiste verlichting kiezen!

Je loopt telkens tegen het probleem van de verlichting aan, net te weinig licht op de plek waar jij wilt lezen. Ja en het grote licht aandoen is ook niet optimaal. Nu zit iedereen in de kamer in het felle licht. Je dacht al een keer een betere leeslamp gekocht te...

De ideale aanbouw voor jouw huis

Wat betekent een ideale aanbouw voor jou? Naar mijn idee is het pas ideaal als je woonwens echt is opgelost omdat de grootte klopt, de stijl klopt en het een verrijking en dus meerwaarde voor je huis oplevert. Je moet jezelf de volgende vragen stellen: Welke...

De woning van je dromen!

Jouw droomhuis, passend bij jouw gezin! Dat wil jij toch ook! Je bent al een tijdje op zoek naar een andere woning. Je DROOMHUIS wel te verstaan Helaas ben je niet de enige. Er zijn veel potentiële kapers op de kust. De maakt raakt al weer aardig overspannen. Je hebt...

Verhuizen of verbouwen?

Verhuizen of verbouwen, een populair programma op televisie dat je vast wel eens hebt gezien. Altijd leuk om naar te kijken en te zien wat er van een bestaande woning gemaakt wordt door het team van interieurarchitect en stylisten.

Blog Interieurarchitect of binnenhuisarchitect

  Wie is de verbouwingsdeskundige? Wat is het verschil tussen een interieurarchitect en een binnenhuisarchitect?   Je wilt gaan verbouwen maar weet eigenlijk niet goed waar en hoe je moet beginnen. Je hebt natuurlijk een wens, bijvoorbeeld je keuken...
checklist voor zorgeloos verbouwen

Wil jij ook het beste resultaat uit je verbouwing halen?

Dan is een goede voorbereiding echt noodzakelijk waarbij je de plannen getekend hebt en de materialen uitgezocht voordat je de aannemer vraagt om offerte te maken

Als je de Checklist nu download weet je wat je moet voorbereiden dus

 

Download nu de checklist

Jouw Checklist voor een succesvolle en zorgeloze verbouwing zit in je mailbox. Heel veel succes!

Pin It on Pinterest

Share This
×

Stuur gerust een berichtje via E-mail percy@studioinsideout.nl of WhatsApp

× Chat