Een Zen badkamer, staat die ook op je verlanglijstje

Een Zen Badkamer

Vanmiddag lag ik, na een hele dag werken in de tuin, heerlijk een uurtje in bad. Mijn spieren waren wel even toe aan weldadig warm water na al het blad harken.

Blad harken vind ik een Zen moment en dat is in bad liggen natuurlijk ook, helemaal als je er ook nog een Jet-stream in hebt. Door de warme waterstralen worden je spieren ook nog eens gemasseerd. Gewapend met een aantal tijdschriften lag ik lekker in het schuim.

Tijdschriften met volop inspiratie voor keukens en badkamers.

Want dat is toch meestal wat ik doe in bad, luisteren naar een lekker muziekje en lezen. Herken jij dat ook?Houd jij meer van douchen dan van in bad liggen. Of vind je het allebei lekker en afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, kies voor het bad of de douche.

In de stoomdouche kun je hetzelfde effect bereiken als in een warm bad. Alleen heb je dan aan een kwartiertje echt wel genoeg. Zeker zo weldadig voor je spieren als het bad.

Stoomdouches zijn net als de sauna goed voor je weerstand. Met een kwartiertje stomen reinig je je huid en voelt je huid daarna heerlijk zacht en schoon. Bovendien is stomen ook goed voor je weerstand. Het is namelijk heel lekker om koud af te douchen na het stomen. En ben je verkouden dan kun je met een geïntegreerde doceerunit, eucalyptusolie aan de stoom toevoegen. Dan ben je gelijk van je verstopte neus af.

Stoomdouches zijn er in alle maten.

In 1 en 2 persoonsuitvoeringen als complete cabine met hoofddouche, zijdouches en afneembare douchekop op glijstang. De meeste stoomdouches hebben ook een of twee geïntegreerde zitjes en kunnen dus als complete unit zo in de badkamer geïnstalleerd worden.

Een bouwkundige stoomdouche Heb je het niet zo met een hele kunststof cabine, dan kun je ook een bouwkundige stoomdouche maken. In de doucheruimte kan dan een losse stoomunit geplaatst worden. De firma Cleopatra heeft bijvoorbeeld losse units. Wel heb je natuurlijk een elektra aansluiting nodig om de stoom te kunnen generen. (En vergeet vooral de aarding niet van de douche niet!)  En douchewanden die tot het plafond gaan of een plafond bovenop de glazen douchewanden. De stoom moet tenslotte in de doucheruimte blijven en niet meteen in de badkamer stromen. De materialen van de douche kun je dan verder zelf bepalen. Kies je voor tegels of betonstuc.

Badkamers krijgen steeds meer een huiselijke sfeer

De tijd dat je badkamer helemaal betegeld wordt is wel echt voorbij. Alle combinaties zijn tegenwoordig mogelijk. Glasplaten op de wanden of marmerlook tegels die kamerhoog aangebracht kunnen worden. Maar ook alle tadelakt-achtige materialen geven een hele andere sfeer aan de badkamer. Of een fotoprint op vinylbehang kan toegepast worden op bijvoorbeeld de wand boven of achter het bad.

Ook hout zie je steeds meer terug in de badkamer, echt hout als wandbekleding van de ingebouwde sauna, als tegel met houtdecor voor vloeren en wanden. Of als blad waarop de waskommen geplaatst worden. Zorg daarbij wel voor de nodige contrasten bijvoorbeeld hout-look op de vloer en op 1 wand en de rest van de wanden dan neutraal. Dat laat de ruimte veel royaler lijken dan wanneer je alles in 1 kleur betegeld.

Efficiënte indeling van je badkamer

Mogelijkheden te over, maar kies wat bij jou past. Dat geldt zowel voor de keuze van het sanitair, als de materiaalkeuzes. Ga je maar 2 keer per jaar in bad, kies dan voor een royale inloopdouche. Houd je niet zo van het schrobben van je badkamer, kies dan materialen die makkelijk in onderhoud zijn en voor weinig voegen.

Wist je dat er al tegelplaten zijn die wand-vullend aangebracht kunnen worden. Afmetingen van 300 x 120 cm in 1 vlak. Wil je altijd veel verzorgingsproducten onder handbereik hebben, kies dan voor goede lades onder je wastafel, daar kun je alles overzichtelijk in kwijt en blijft je badkamer toch de Zen-uitstraling behouden, ook bij intensief gebruik.

Ik wens je veel bad- en doucheplezier.

P.S. Mocht je inspiratie voor badkamers willen opdoen kijk dan op mijn website bij de diverse gerealiseerde projecten. www.studioinsideout.nl

En wil je eens sparren over jouw Zen badkamer neem dan contact met me op via onderstaande knop

Neem contact met me op

Kastruimte voor voldoende berging

In het ontwerp is 1 grote kastenwand opgenomen in het zitgedeelte, als achtergrond voor de zithoek. Door met grote gebaren te werken bereik je rust in de ruimte.

Daarom is alles in 1 grote kastenwand geplaatst. Één kastdeel voor zowel de stofzuiger als de schoonmaak spullen en de rest voor kleding. Een lage laden-kast in de slaapkamer herbergt lingerie, kousen en accessoires.

Serviesgoed en mooie accessoires en foto’s komen in een open keukenkast met lades tegen de constructieve wand waar 2 gestucte zijwanden de kast insluiten.

Zo is deze open kast alleen zichtbaar vanuit de keuken en de eetplek en niet vanuit het zitgedeelte. Ook dit zorgt voor rust in het appartement.

Veel functies in één ruimte en toch rust creëren

Naast de grote plafond-hoge kast met vlakke schuifdeuren zorgen ook het kamerbrede werkblad voor het grote raam en de lage meubel maatwerk bank voor het andere raam voor die grote gebaren.

Ook het kiezen van een kleurconcept voor al het meubel maatwerk zorgt voor herkenning en een rustige uitstraling.

Dezelfde kleurstelling komt ook weer in de keuken terug. Met de stalen van het keukenbedrijf in de hand, is gezocht naar de juiste kleurstelling voor het meubel maatwerk.  

keukenkasten met inbouwapparatuur en garderobekast entree en wandvullendekledingkast

Vloerafwerking in een appartement vragen om extra aandacht    

Bij een appartement is het belangrijk dat er geen contactgeluid doorklinkt in een ondergelegen appartement.

Paula wilde graag het natuurlijke beeld van buiten vertaald zien naar binnen. Vanwege haar hond hebben we samen gekozen voor een pvc stroken vloer in houtlook.

Legrichting van de stroken vloer

Hoewel iedere vloerenlegger adviseert de vloernaden haaks op de raambreedte te leggen wijkt Studio Inside Out daar vaak van af.

Het ruimtelijk effect vindt Percy hierin belangrijker. Je kunt een ruimte optisch veranderen met de legrichting van je vloer.

In het geval van het appartement van Paula loopt de lengterichting van de planken van de ene ruimte door in de andere. Dit zorgt voor een royale beleving van de ruimte. En verbindt optisch de 2 ruimtes met elkaar.

Ook de verlichting is essentieel voor een goede ruimtebeleving 

Heel veel daglicht is natuurlijk heel fijn. En dat was in dit appartement al ruim voorhanden. En zeker nadat de kamertjes structuur is weggehaald stroomt het daglicht vanaf 2 zijden naar binnen.

Maar op donkere dagen en s ‘avonds wil je ook voldoende licht. De basisverlichting van de wandarmaturen en hanglampen zorgt ervoor dat Paula zowel een sfeervolle setting kan creëren maar ook functioneel licht heeft.

Aangevuld met staande lampen, een bureaulamp en bedlampjes. Schilderij-verlichting en ingebouwde verlichting in de kastenwand. Met dimmers in dit geval maar dat kan ook een Domotica-systeem zijn bepaal je de hoeveelheid licht al naar gelang je bezigheid.

Ook geeft het een sfeervol effect als Paula het wandarmatuur in de open-keuken, gedimd laat branden wanneer ze met gasten aan de eettafel zit.  Ze kijken dan niet in een donkere hoek.

Wanneer in de badkamer met de dimmer het licht laag gedraaid is, komt er nog licht door de wit glazen deuren zachtjes de slaapkamer binnen.

 

Lichtbeleving wordt bepaald door de lichtbundel en het type armatuur

Met een spotje in het nisje in de badkamer wordt een priklichtje op de accessoires gericht dat voor een sprankeling in de ruimte zorgt.Met de indirecte lichtlijn in het plafond krijgt de gestructureerde tegelwand extra effect door de schaduwwerking door het licht van boven op de structuur.

Ook de schilderij verlichting die direct boven het schilderij hangt zorgt voor zo’n accent. Die accenten maken een ruimte heel interessant. Lees hiervoor ook het blog, De juiste verlichting kiezen.’

Rust in de ruimte creëren door duidelijk kleurconcept

Wanneer je de juiste accenten legt, gaat de ruimte leven. Door de kleurstelling in de grote oppervlakken te herhalen, versterk je dat rustgevende effect. Samen met Percy heeft ze de verlichting uitgezocht. Want naast de vorm van een armatuur, is het lichteffect heel belangrijk om een gebalanceerd beeld te krijgen.

Paula is zelf op pad gegaan om het losse meubilair uit te zoeken. Gewapend met de stalen van de vaste elementen zoals de vloer, het meubel maatwerk is ze gaan shoppen. En door haar goede kleurgevoel past alles perfect bij elkaar.

Voor Percy en Paula is dan ook het meubel maatwerk en de verlichting de kers op de taart. En daar is Paula dan ook erg blij mee.  En Percy’s motto is, “als de klant happy is dan ben ik dat ook en daar ga ik voor.” en voor Paula klopt het helemaal.

Voor een inkijkje in het appartement en een interview met Paula over haar beleving van het gehele proces, bekijk hier deze video dan nog even.

Percy van de Werve

Percy van de Werve

Interieurarchitect

Mijn missie:

In 2030 hebben we gezamenlijk de leegstand getransformeerd tot boeiende gebouwen met gemengde functies en doelgroepen waarmee we  de woningnood oplossen

Om je te helpen een succesvolle verbouwing te realiseren, heb ik een plan van aanpak, voor je gemaakt. Vraag het hier aan

Pin It on Pinterest

Share This
×

Stuur gerust een berichtje via E-mail percy@studioinsideout.nl of WhatsApp

× Chat