De ideale aanbouw voor jouw huis

De ideale aanbouw voor jouw huis 

Wat betekent een ideale aanbouw voor je huis, voor jou? Naar mijn idee is het pas ideaal als je woonwens echt is opgelost omdat de grootte klopt, de stijl klopt en het een verrijking en dus meerwaarde voor je huis oplevert.

Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:

 • Welke activiteit gaat er in de ruimte plaatsvinden?
 • Wat heb je allemaal nodig voor deze activiteit?
 • Wat is de meest ideale oplossing voor deze woonwens?
 • Er zijn altijd meerdere oplossingen maar welke is de beste?
 • En past deze wel het beste bij jouw leefsituatie en bij de woning?
 • Heb je je al voldoende georiënteerd over de verschillende oplossingen?

Woonwensen op een rijtje zetten!

Welke woonwensen heb je, als je wilt aanbouwen aan huis? Heb je deze al op papier gezet? Dit betekent dus werk aan de winkel om tot je ideale oplossing te komen.

Daarom inventariseer ik als interieurarchitect dan ook altijd uitvoerig de wensen en zelfs de sluimerende wensen van mijn opdrachtgevers. Vaak denk je over een grote wens dat die toch wel niet mogelijk of haalbaar zal zijn, dus parkeer je deze op de achtergrond. Dat noem ik een sluimerende wens.

Maak een lijst met al je wensen random voor de begane grond. Want misschien is de beste optie wel om de functies om te gooien en een totaal nieuwe indeling te maken, waarbij de ruimtes veel effectiever worden gebruikt, de looproutes beter zijn.

 • Bepaal per functie wat je nodig hebt, dus voor zitten, eten, koken, werken, evt. musiceren
 • Bepaal d.m.v. schetsen de benodigde ruimte, gooi de boel ook maar eens om.
 • Evalueer de mogelijkheden met elkaar.
 • Kies de beste uit
 • Werk deze verder uit.

Welke stijl aanbouw wil je aan je woning?

Aanbouwen zie je in soorten en maten. Naar mijn mening heb je 2 mogelijkheden qua stijl. Of je sluit volledig aan bij de architectuur van de woning zodanig dat het lijkt alsof de aanbouw er altijd al is geweest.

Of je wijkt er compleet vanaf en geeft met de aanbouw een nieuw statement. Dit kan enorm versterkend werken voor de architectuur van zowel de woning als de aanbouw.

Voeg je je naar de bestaande woning, gebruikt dan ook de vormstijl, materialen en kleuren van de bestaande woning voor je aanbouw. Dit voelt meteen vertrouwd en je kunt je bijna niet voorstellen dat het niet is geweest.

Wil je iets dat juist afwijkt van de bestaande bouw, zoek dan juist het contrast op daarmee versterk je de beide elementen. Bijvoorbeeld een klassieke villa met een hele moderne glazen aanbouw, geslotenheid versus openheid, massa versus luchtigheid.

Kijk ook naar de effectiviteit van je aanbouw

Je wilt natuurlijk dat de aanbouw een meerwaarde voor je huis oplevert. In de eerste plaats je woongenot. Het moet wel een duidelijke verbetering oplevering. Ooit had ik een klant die met de tekening van een architect kwam aanzetten die aan een villa een aanbouw had getekend voor een vergunningsvrije aanbouw van 2,5 meter diep. De klant wilde daar een eetkamer in maken.. Maar daar is de diepte veel te klein voor.

Je kunt er namelijk wel een tafel met stoelen kwijt, alleen houd je dan geen loopruimte meer over. Er is ook geen goede verbinding meer van de woonkamer naar de tuin mogelijk omdat de tafel de looproute blokkeert. Dat resulteert natuurlijk niet met ‘de ideale aanbouw voor jouw huis’

Nieuwe norm voor vergunningsvrije aanbouw is 4,5 meter

Met deze nieuwe norm kun je natuurlijk veel meer kanten op en krijg je dus veel effectievere ruimtes. Maar dat betekend nog niet dat je zomaar klakkeloos die 4 meter moet gaan aanbouwen.

Misschien volstaat iets minder wel, en houdt je meer tuin over. Of misschien is er voor het ideale plaatje wel net 50 cm of 1 meter meer nodig. Er moet dan wel een vergunning komen wat extra kosten met zich meebrengt maar wellicht is jou dat wel waard om zo je ideaalbeeld te creëren.

Is de locatie de kosten voor de aanbouw aan jouw huis waard?

Wat bedoel ik daarmee? Kijk naar de meerwaarde die de aanbouw oplevert aan je pand. Weegt dit tegen de kosten op? Makelaars kijken niet alleen naar je woning maar ook naar het totale straatbeeld.

Ook de aanschaf prijs speelt natuurlijk een rol hierin. Ben je van plan lang in de woning te blijven wonen dan is het het overwegen zeker waard. Dan is je eigen woongenot zeker een belangrijke factor.

Heb je hier hulp bij nodig

Je ziet er komt nogal wat bij kijken voordat je je ideale plaatje op papier hebt gezet. Denk je nu, ik wil hier graag hulp bij hebben. Een aanbouw is tenslotte geen broodje dat je bij de bakker haalt. Wil je al je wensen vertaald hebben in een creatieve oplossing dan wil ik je daar graag bij helpen. Voor mij bestaat er namelijk niets leukers dan mensen gelukkig te zien in de ontwerpen die ik maak.

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

Klik hier op de button om een afspraak te maken

 

Ja, ik wil een afspraak

 

Vind je dit artikel interessant, vraag dan ook mijn Bepaal de strategie voor je verbouwing aan!

Of als je meer wilt weten over mijn werkwijze kun je ook een afspraak met me maken. Vul het contactformulier in en ik bel je zo snel mogelijk op.

Wil jij hier ook graag meer informatie over, boek dan een gratis strategiecall  We bespreken je wensen en ik geef je tips.

Boek de call direct

Percy van de Werve

Percy van de Werve

Interieurarchitect

Mijn missie:

In 2030 hebben we gezamenlijk de leegstand getransformeerd tot boeiende gebouwen met gemengde functies en doelgroepen waarmee we  de woningnood oplossen

Om je te helpen een succesvolle verbouwing te realiseren, heb ik een plan van aanpak, voor je gemaakt. Vraag het hier aan

Pin It on Pinterest

Share This
×

Stuur gerust een berichtje via E-mail percy@studioinsideout.nl of WhatsApp

× Chat