De ideale aanbouw voor jouw huis

Wat betekent een ideale aanbouw voor jou? Naar mijn idee is het pas ideaal als je woonwens echt is opgelost omdat de grootte klopt, de stijl klopt en het een verrijking en dus meerwaarde voor je huis oplevert.

Je moet jezelf de volgende vragen stellen:

 • Welke activiteit gaat er in de ruimte plaatsvinden?
 • Wat heb je allemaal nodig voor deze activiteit?
 • Wat is de meest ideale oplossing voor deze woonwens?
 • Er zijn altijd meerdere oplossingen maar welke is de beste?
 • En past deze wel het beste bij jouw leefsituatie en bij de woning?
 • Heb je je al voldoende georiënteerd over de verschillende oplossingen?

Woonwensen op een rijtje zetten!

Welke woonwensen heb je? Heb je deze al op papier gezet? Dit betekent dus werk aan de winkel om tot je ideale oplossing te komen. Daarom inventariseer ik als interieurarchitect dan ook altijd uitvoerig de wensen en zelfs de sluimerende wensen van mijn opdrachtgevers. Vaak denk je over een grote wens dat die toch wel niet mogelijk of haalbaar zal zijn, dus parkeer je deze op de achtergrond. Dat noem ik een sluimerende wens. Maak een lijst met al je wensen random voor de begane grond. Want misschien is de beste optie wel om de functies om te gooien en een totaal nieuwe indeling te maken, waarbij de ruimtes veel effectiever worden gebruikt, de looproutes beter zijn.

 • Bepaal per functie wat je nodig hebt, dus voor zitten, eten, koken, werken, evt. musiceren
 • Bepaal d.m.v. schetsen de benodigde ruimte, gooi de boel ook maar eens om.
 • Evalueer de mogelijkheden met elkaar.
 • Kies de beste uit
 • Werk deze verder uit.

Welke stijl aanbouw wil je aan je woning?

Aanbouwen zie je in soorten en maten. Naar mijn mening heb je 2 mogelijkheden qua stijl. Of je sluit volledig aan bij de architectuur van de woning zodanig dat het lijkt alsof de aanbouw er altijd al is geweest. Of je wijkt er compleet vanaf en geeft met de aanbouw een nieuw statement. Dit kan enorm versterkend werken voor de architectuur van zowel de woning als de aanbouw.

Voeg je je naar de bestaande woning, gebruikt dan ook de vormstijl, materialen en kleuren van de bestaande woning voor je aanbouw. Dit voelt meteen vertrouwd en je kunt je bijna niet voorstellen dat het niet is geweest. Wil je iets dat juist afwijkt van de bestaande bouw, zoek dan juist het contrast op daarmee versterk je de beide elementen. Bijvoorbeeld een klassieke villa met een hele moderne glazen aanbouw, geslotenheid versus openheid, massa versus luchtigheid.

Kijk ook naar de effectiviteit van je aanbouw

Je wilt natuurlijk dat de aanbouw een meerwaarde voor je huis oplevert. In de eerste plaats je woongenot. Het moet wel een duidelijke verbetering oplevering. Ooit had ik een klant die met de tekening van een architect kwam aanzetten die aan een villa een aanbouw had getekend voor een vergunningsvrije aanbouw van 2,5 meter diep. De klant wilde daar een eetkamer in maken.. Maar daar is de diepte veel te klein voor. Je kunt er namelijk wel een tafel met stoelen kwijt, alleen houd je dan geen loopruimte meer over. Er is ook geen goede verbinding meer van de woonkamer naar de tuin mogelijk omdat de tafel de looproute blokkeert.

Nieuwe norm voor vergunningsvrije aanbouw is 4,5 meter

Met deze nieuwe norm kun je natuurlijk veel meer kanten op en krijg je dus veel effectievere ruimtes. Maar dat betekend nog niet dat je zomaar klakkeloos die 4 meter moet gaan aanbouwen. Misschien volstaat iets minder wel, en houdt je meer tuin over. Of misschien is er voor het ideale plaatje wel net 50 cm of 1 meter meer nodig. Er moet dan wel een vergunning komen wat extra kosten met zich meebrengt maar wellicht is jou dat wel waard om zo je ideaalbeeld te creëren.

Is de locatie de kosten waard?

Wat bedoel ik daarmee? Kijk naar de meerwaarde die de aanbouw oplevert aan je pand. Weegt dit tegen de kosten op? Makelaars kijken niet alleen naar je woning maar ook naar het totale straatbeeld. Ook de aanschaf prijs speelt natuur;ijk een rol hierin. Ben je van plan lang in de woning te blijven wonen dan is het het overwegen zeker waard. Dan is je eigen woongenot zeker een belangrijke factor.

Heb je hier hulp bij nodig.

Je ziet er komt nogal wat bij kijken voordat je je ideale plaatje op papier hebt gezet. Denk je nu, ik wil hier graag hulp bij hebben. Een aanbouw is tenslotte geen broodje bij de bakker halen. Wil je al je wensen vertaald hebben in een creatieve oplossing dan wil ik je daar graag bij helpen. Voor mij bestaat er namelijk niets leukers dan mensen gelukkig te zien in de ontwerpen die ik maak.

Maak dan een afspraak voor een verkennend gesprek

Klik hier op de button

Ja, ik wil een afspraak

 

Ben je dan toch op mijn website, vraag dan ook mijn ebook  ‘De zorgeloze verbouwing’ aan!

 

Percy van de Werve

Percy van de Werve

Interieurarchitect

Mijn missie:

In 2024 hebben we gezamenlijk de leegstand getransformeerd tot boeiende gebouwen met gemengde functies en doelgroepen.

Verbouwen is een feestje

Verbouwen is een feestje, kan dat wel, denk je wellicht. Het gaat toch meestal gepaard met veel stress. Wat veel mensen niet weten is dat ze vaak zelf de stressveroorzaker zijn. Zorg dat je grip krijgt op je verbouwing en dan kan verbouwen echt een feestje zijn waarbij je uitkijkt naar al het nieuws dat ontstaat. Hiervoor geef ik je graag 7 tips zodat jij ook kunt zeggen dat verbouwen een feestje is.

5 tips voor een stressloze verbouwing om jouw droomhuis te creëeren

Als je wilt gaan verbouwen komt er heel veel op je af. Je moet aan heel veel dingen denken en keuzes maken. Maar hoe doe ik dat dan en waar begin ik mee, vraag je jezelf af. Ik zeg altijd een goede voorbereiding is cruciaal voor het eindresultaat. Bereid je jezelf niet goed voor dan kun je wachten op een stressvolle verbouwingsperiode met ongewenste resultaten. En dat is toch zeker niet, wat je wilt.

Je woonkeuken ontwerpen, hoe doe je dat

Wil je een optimaal resultaat halen met de verbouwing van je keuken tot woonkeuken begin bij het begin. Maak een lijst van je wensen en onderzoek de mogelijkheden qua apparatuur. Kan alleen een muur doorbreken al voldoende zijn of heb je extra meters nodig d.m.v. een aanbouw. Hier vind je alle onderdelen waar je aan moet denken bij de aanpassing naar een woonkeuken.

Een Zen badkamer, staat die ook op je verlanglijstje

Stoomdouches zijn net als de sauna goed voor je weerstand. Met een kwartiertje stomen reinig je je huid en voelt je huid daarna heerlijk zacht en schoon. Bovendien is stomen ook goed voor je weerstand. Het is namelijk heel lekker om koud af te douchen na het stomen. En ben je verkouden dan kun je met een geïntegreerde doceerunit, eucalyptusolie aan de stoom toevoegen. Dan ben je gelijk van je verstopte neus af.

Interieur trends volgen of volg jij je eigen trend voor je woning

Een mailtje van de bijenkorf bracht me op het idee van deze blog. Trends heb je in de mode waar dit mailtje over ging maar natuurlijk ook voor het interieur. Daarbij spelen kleuren vaak de hoofdrol en de stijl van vormgeving.  In de mode wisselen trends heel snel. Gelukkig houdt een trend in het interieur gemiddeld iets langer aan. Maar vooral op het gebied van accessoires voor je huis lopen ze aardig in pas met de mode. Heel logisch toch. Er zit en hele industrie achter.

De juiste verlichting kiezen!

Je loopt telkens tegen het probleem van de verlichting aan, net te weinig licht op de plek waar jij wilt lezen. Ja en het grote licht aandoen is ook niet optimaal. Nu zit iedereen in de kamer in het felle licht. Je dacht al een keer een betere leeslamp gekocht te...

De woning van je dromen!

Jouw droomhuis, passend bij jouw gezin! Dat wil jij toch ook! Je bent al een tijdje op zoek naar een andere woning. Je DROOMHUIS wel te verstaan Helaas ben je niet de enige. Er zijn veel potentiële kapers op de kust. De maakt raakt al weer aardig overspannen. Je hebt...

Een zomer make-over van je woning

Wil jij ook een zomer make-over om deze zomer vanuit je woonkamer direct lekker naar buiten kunnen lopen? Of binnen van de eerste zonnestralen genieten met de tuindeuren open. Dan heb je wellicht een aanpassing aan de achtergevel nodig. In deze blog vertel ik over de mogelijkheden van een te openen achtergevel.

Verhuizen of verbouwen?

Verhuizen of verbouwen, een populair programma op televisie dat je vast wel eens hebt gezien. Altijd leuk om naar te kijken en te zien wat er van een bestaande woning gemaakt wordt door het team van interieurarchitect en stylisten.

Blog Interieurarchitect of binnenhuisarchitect

  Wie is de verbouwingsdeskundige? Wat is het verschil tussen een interieurarchitect en een binnenhuisarchitect?   Je wilt gaan verbouwen maar weet eigenlijk niet goed waar en hoe je moet beginnen. Je hebt natuurlijk een wens, bijvoorbeeld je keuken...
checklist voor zorgeloos verbouwen

Wil jij ook het beste resultaat uit je verbouwing halen?

Dan is een goede voorbereiding echt noodzakelijk waarbij je de plannen getekend hebt en de materialen uitgezocht voordat je de aannemer vraagt om offerte te maken

Als je de Checklist nu download weet je wat je moet voorbereiden dus

 

Download nu de checklist

Jouw Checklist voor een succesvolle en zorgeloze verbouwing zit in je mailbox. Heel veel succes!

Pin It on Pinterest

Share This
×

Stuur gerust een berichtje via E-mail percy@studioinsideout.nl of WhatsApp

× Chat