De ideale aanbouw voor jouw huis

De ideale aanbouw voor jouw huis 

Wat betekent een ideale aanbouw voor je huis, voor jou? Naar mijn idee is het pas ideaal als je woonwens echt is opgelost omdat de grootte klopt, de stijl klopt en het een verrijking en dus meerwaarde voor je huis oplevert.

Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:

 • Welke activiteit gaat er in de ruimte plaatsvinden?
 • Wat heb je allemaal nodig voor deze activiteit?
 • Wat is de meest ideale oplossing voor deze woonwens?
 • Er zijn altijd meerdere oplossingen maar welke is de beste?
 • En past deze wel het beste bij jouw leefsituatie en bij de woning?
 • Heb je je al voldoende georiënteerd over de verschillende oplossingen?

Woonwensen op een rijtje zetten!

Welke woonwensen heb je, als je wilt aanbouwen aan huis? Heb je deze al op papier gezet? Dit betekent dus werk aan de winkel om tot je ideale oplossing te komen.

Daarom inventariseer ik als interieurarchitect dan ook altijd uitvoerig de wensen en zelfs de sluimerende wensen van mijn opdrachtgevers. Vaak denk je over een grote wens dat die toch wel niet mogelijk of haalbaar zal zijn, dus parkeer je deze op de achtergrond. Dat noem ik een sluimerende wens.

Maak een lijst met al je wensen random voor de begane grond. Want misschien is de beste optie wel om de functies om te gooien en een totaal nieuwe indeling te maken, waarbij de ruimtes veel effectiever worden gebruikt, de looproutes beter zijn.

 • Bepaal per functie wat je nodig hebt, dus voor zitten, eten, koken, werken, evt. musiceren
 • Bepaal d.m.v. schetsen de benodigde ruimte, gooi de boel ook maar eens om.
 • Evalueer de mogelijkheden met elkaar.
 • Kies de beste uit
 • Werk deze verder uit.

Welke stijl aanbouw wil je aan je woning?

Aanbouwen zie je in soorten en maten. Naar mijn mening heb je 2 mogelijkheden qua stijl. Of je sluit volledig aan bij de architectuur van de woning zodanig dat het lijkt alsof de aanbouw er altijd al is geweest.

Of je wijkt er compleet vanaf en geeft met de aanbouw een nieuw statement. Dit kan enorm versterkend werken voor de architectuur van zowel de woning als de aanbouw.

Voeg je je naar de bestaande woning, gebruikt dan ook de vormstijl, materialen en kleuren van de bestaande woning voor je aanbouw. Dit voelt meteen vertrouwd en je kunt je bijna niet voorstellen dat het niet is geweest.

Wil je iets dat juist afwijkt van de bestaande bouw, zoek dan juist het contrast op daarmee versterk je de beide elementen. Bijvoorbeeld een klassieke villa met een hele moderne glazen aanbouw, geslotenheid versus openheid, massa versus luchtigheid.

Kijk ook naar de effectiviteit van je aanbouw

Je wilt natuurlijk dat de aanbouw een meerwaarde voor je huis oplevert. In de eerste plaats je woongenot. Het moet wel een duidelijke verbetering oplevering. Ooit had ik een klant die met de tekening van een architect kwam aanzetten die aan een villa een aanbouw had getekend voor een vergunningsvrije aanbouw van 2,5 meter diep. De klant wilde daar een eetkamer in maken.. Maar daar is de diepte veel te klein voor.

Je kunt er namelijk wel een tafel met stoelen kwijt, alleen houd je dan geen loopruimte meer over. Er is ook geen goede verbinding meer van de woonkamer naar de tuin mogelijk omdat de tafel de looproute blokkeert. Dat resulteert natuurlijk niet met ‘de ideale aanbouw voor jouw huis’

Nieuwe norm voor vergunningsvrije aanbouw is 4,5 meter

Met deze nieuwe norm kun je natuurlijk veel meer kanten op en krijg je dus veel effectievere ruimtes. Maar dat betekend nog niet dat je zomaar klakkeloos die 4 meter moet gaan aanbouwen.

Misschien volstaat iets minder wel, en houdt je meer tuin over. Of misschien is er voor het ideale plaatje wel net 50 cm of 1 meter meer nodig. Er moet dan wel een vergunning komen wat extra kosten met zich meebrengt maar wellicht is jou dat wel waard om zo je ideaalbeeld te creëren.

Is de locatie de kosten voor de aanbouw aan jouw huis waard?

Wat bedoel ik daarmee? Kijk naar de meerwaarde die de aanbouw oplevert aan je pand. Weegt dit tegen de kosten op? Makelaars kijken niet alleen naar je woning maar ook naar het totale straatbeeld.

Ook de aanschaf prijs speelt natuurlijk een rol hierin. Ben je van plan lang in de woning te blijven wonen dan is het het overwegen zeker waard. Dan is je eigen woongenot zeker een belangrijke factor.

Heb je hier hulp bij nodig

Je ziet er komt nogal wat bij kijken voordat je je ideale plaatje op papier hebt gezet. Denk je nu, ik wil hier graag hulp bij hebben. Een aanbouw is tenslotte geen broodje dat je bij de bakker haalt. Wil je al je wensen vertaald hebben in een creatieve oplossing dan wil ik je daar graag bij helpen. Voor mij bestaat er namelijk niets leukers dan mensen gelukkig te zien in de ontwerpen die ik maak.

Maak dan een afspraak voor een verkennend gesprek

Klik hier op de button om een afspraak te maken

 

 

Ja, ik wil een afspraak

 

Vind je dit artikel interessant, vraag dan ook mijn Bepaal de strategie voor je verbouwing aan!

Of als je meer wilt weten over mijn werkwijze kun je ook een afspraak met me maken. Vul het contactformulier in en ik bel je zo snel mogelijk op.

Kastruimte voor voldoende berging

In het ontwerp is 1 grote kastenwand opgenomen in het zitgedeelte, als achtergrond voor de zithoek. Door met grote gebaren te werken bereik je rust in de ruimte.

Daarom is alles in 1 grote kastenwand geplaatst. Één kastdeel voor zowel de stofzuiger als de schoonmaak spullen en de rest voor kleding. Een lage laden-kast in de slaapkamer herbergt lingerie, kousen en accessoires.

Serviesgoed en mooie accessoires en foto’s komen in een open keukenkast met lades tegen de constructieve wand waar 2 gestucte zijwanden de kast insluiten.

Zo is deze open kast alleen zichtbaar vanuit de keuken en de eetplek en niet vanuit het zitgedeelte. Ook dit zorgt voor rust in het appartement.

Veel functies in één ruimte en toch rust creëren

Naast de grote plafond-hoge kast met vlakke schuifdeuren zorgen ook het kamerbrede werkblad voor het grote raam en de lage meubel maatwerk bank voor het andere raam voor die grote gebaren.

Ook het kiezen van een kleurconcept voor al het meubel maatwerk zorgt voor herkenning en een rustige uitstraling.

Dezelfde kleurstelling komt ook weer in de keuken terug. Met de stalen van het keukenbedrijf in de hand, is gezocht naar de juiste kleurstelling voor het meubel maatwerk.  

keukenkasten met inbouwapparatuur en garderobekast entree en wandvullendekledingkast

Vloerafwerking in een appartement vragen om extra aandacht    

Bij een appartement is het belangrijk dat er geen contactgeluid doorklinkt in een ondergelegen appartement.

Paula wilde graag het natuurlijke beeld van buiten vertaald zien naar binnen. Vanwege haar hond hebben we samen gekozen voor een pvc stroken vloer in houtlook.

Legrichting van de stroken vloer

Hoewel iedere vloerenlegger adviseert de vloernaden haaks op de raambreedte te leggen wijkt Studio Inside Out daar vaak van af.

Het ruimtelijk effect vindt Percy hierin belangrijker. Je kunt een ruimte optisch veranderen met de legrichting van je vloer.

In het geval van het appartement van Paula loopt de lengterichting van de planken van de ene ruimte door in de andere. Dit zorgt voor een royale beleving van de ruimte. En verbindt optisch de 2 ruimtes met elkaar.

Ook de verlichting is essentieel voor een goede ruimtebeleving 

Heel veel daglicht is natuurlijk heel fijn. En dat was in dit appartement al ruim voorhanden. En zeker nadat de kamertjes structuur is weggehaald stroomt het daglicht vanaf 2 zijden naar binnen.

Maar op donkere dagen en s ‘avonds wil je ook voldoende licht. De basisverlichting van de wandarmaturen en hanglampen zorgt ervoor dat Paula zowel een sfeervolle setting kan creëren maar ook functioneel licht heeft.

Aangevuld met staande lampen, een bureaulamp en bedlampjes. Schilderij-verlichting en ingebouwde verlichting in de kastenwand. Met dimmers in dit geval maar dat kan ook een Domotica-systeem zijn bepaal je de hoeveelheid licht al naar gelang je bezigheid.

Ook geeft het een sfeervol effect als Paula het wandarmatuur in de open-keuken, gedimd laat branden wanneer ze met gasten aan de eettafel zit.  Ze kijken dan niet in een donkere hoek.

Wanneer in de badkamer met de dimmer het licht laag gedraaid is, komt er nog licht door de wit glazen deuren zachtjes de slaapkamer binnen.

 

Lichtbeleving wordt bepaald door de lichtbundel en het type armatuur

Met een spotje in het nisje in de badkamer wordt een priklichtje op de accessoires gericht dat voor een sprankeling in de ruimte zorgt.Met de indirecte lichtlijn in het plafond krijgt de gestructureerde tegelwand extra effect door de schaduwwerking door het licht van boven op de structuur.

Ook de schilderij verlichting die direct boven het schilderij hangt zorgt voor zo’n accent. Die accenten maken een ruimte heel interessant. Lees hiervoor ook het blog, De juiste verlichting kiezen.’

Rust in de ruimte creëren door duidelijk kleurconcept

Wanneer je de juiste accenten legt, gaat de ruimte leven. Door de kleurstelling in de grote oppervlakken te herhalen, versterk je dat rustgevende effect. Samen met Percy heeft ze de verlichting uitgezocht. Want naast de vorm van een armatuur, is het lichteffect heel belangrijk om een gebalanceerd beeld te krijgen.

Paula is zelf op pad gegaan om het losse meubilair uit te zoeken. Gewapend met de stalen van de vaste elementen zoals de vloer, het meubel maatwerk is ze gaan shoppen. En door haar goede kleurgevoel past alles perfect bij elkaar.

Voor Percy en Paula is dan ook het meubel maatwerk en de verlichting de kers op de taart. En daar is Paula dan ook erg blij mee.  En Percy’s motto is, “als de klant happy is dan ben ik dat ook en daar ga ik voor.” en voor Paula klopt het helemaal.

Voor een inkijkje in het appartement en een interview met Paula over haar beleving van het gehele proces, bekijk hier deze video dan nog even.

Percy van de Werve

Percy van de Werve

Interieurarchitect

Mijn missie:

In 2030 hebben we gezamenlijk de leegstand getransformeerd tot boeiende gebouwen met gemengde functies en doelgroepen waarmee we  de woningnood oplossen

Om je te helpen een succesvolle verbouwing te realiseren, heb ik een plan van aanpak, voor je gemaakt. Vraag het hier aan

Pin It on Pinterest

Share This
×

Stuur gerust een berichtje via E-mail percy@studioinsideout.nl of WhatsApp

× Chat