5 TIPS VOOR EEN ZORGELOZE VERBOUWING NAAR JOUW DROOMHUIS.

Eetkamer en bibliotheek doorloop -Studio Inside Out

Bij een verbouwing komt er veel op je af, weet je al hoe je het aan gaat pakken

 

Als je wilt gaan verbouwen komt er heel veel op je af.  Je moet aan heel veel dingen denken en keuzes maken. Maar hoe doe ik dat dan en waar begin ik mee, vraag je jezelf af.  Ik zeg altijd een goede voorbereiding is cruciaal voor het eindresultaat. Bereid je jezelf niet goed voor dan kun je wachten op een stressvolle verbouwingsperiode met ongewenste resultaten. En dat is toch zeker niet, wat je wilt.

In dit blog artikel vertel ik je 5 tips die de belangrijkste elementen zijn, welke je zeker niet moet vergeten als je wilt gaan verbouwen. Deze tips zorgen ervoor dat je verbouwingstijd een fijne verwachtingsvolle tijd wordt met ook nog eens jouw gewenste resultaat.

 

Tip 1  Meten is weten

 

De start van verbouwingsplannen maken begint met het maken van de bestaande situatietekeningen. Dit is echt de basis van je plannen. Het is namelijk de onderligger voor je nieuw te maken plannen en straks als je offertes aanvraagt bij aannemers willen deze ook de bestaande situatietekening hebben. Je hebt dus een bestaande en nieuwe situatietekening nodig.

Misschien heb je die ooit van de makelaar gehad, deze zijn echter niet zo gedetailleerd als de officiële bouwtekeningen maar beter is de originele bouwtekeningen op te vragen met ook de technische tekeningen die daarbij horen.

 

Deze kun je meestal ook bij je gemeente opvragen. Meet de tekeningen ook na in de werkelijkheid. Er kunnen altijd afwijkingen zijn in de originele tekeningen en het uiteindelijke bouwwerk. En daar wil je niet pas tijdens de uitvoering achterkomen omdat dan ineens bepaalde oplossingen niet haalbaar blijken te zijn tenzij je nog extra wijzigingen toepast.

 

Inmeet tekening maken

Tip 2   Inspiratie opdoen en vertalen in je ontwerpen

 

Er is zoveel informatie te vinden in woontijdschriften en natuurlijk Pinterest over allerlei oplossingen voor jouw wensen.

 Maak wel eerst je wensenlijstje heel concreet, hoe specifieker je daarin bent hoe makkelijker je daar goede beelden bij vindt.  Denk niet in onmogelijkheden als dat kan toch niet, of is toch niet haalbaar. Van denken in mogelijkheden word je juist creatiever. Je kunt later altijd nog schrappen of goedkopere alternatieven zoeken.

De stijl waarin je zoekt is nog niet het voornaamste. Verzamel eerst de beelden die je aanspreken. Als je deze allemaal naast elkaar legt, zie je dat er ondanks dat er verschillende stijlen in voorkomen wel een rode draad in zit.  En die paar afwijkende beelden zouden zomaar je persoonlijke toets in je interieur kunnen worden.

 

mood-board interieur oplossingen

 

Kies de meest aansprekende beelden uit waar je echt een Wauw of Yes gevoel bij krijgt omdat het echt bij je past en maak daar een mood-board van of een Pinterestbord.

 

Tip 3    SCHETSEN MAKEN

Het volgende is je wensen vertalen vanuit de inspiratie op je Moodboard en deze vertalen naar meerdere schetsen met nieuwe indelingen. Maak er meerdere varianten van. Vaak blijf je in een kringetje ronddraaien en kom je steeds op hetzelfde uit. Probeer ‘Out of the Box’ te denken. Wat wil zeggen: probeer een andere invalshoek of kijk als een buitenstaander naar je eigen woning, zo kom je gemakkelijker op nieuwe ideeën.

  

Schetsontwerpen maken

Waarom wil je eigenlijk meerdere ontwerpen maken. Dit doe je om je creativiteit te stimuleren.  Want van het ene idee kom je op het andere idee en zo tot het beste idee.

 Loop je vast, leg het dan een dag opzij en kijk er de volgende dag weer met een frisse blik naar. Leuker is nog als jij en je partner elk afzonderlijk plannen bedenken en jullie kunnen deze dan met elkaar vergelijken.

Je kunt dan de beste versie kiezen of een combinatie van 2 ontwerpen maken.

Tip 4   Vergeet zeker het lichtplan niet te maken

Een vaak vergeten onderdeel is het verlichtingsplan als mensen, zonder zich goed voor te bereiden, gaan verbouwen. En juist dit onderdeel is super belangrijk.

 Je Bepaalt met licht namelijk heel veel.  Ten eerste de sfeer, maar licht is heeft natuurlijk ook een functionele kant zoals bijvoorbeeld een leeslamp, een echte eyecather van je schilderij maken door er een smalle lichtbundel op te richten.

 In de keuken heb je functioneel licht nodig op het aanrechtblad bijvoorbeeld. Daarnaast is er algemeen licht dat de ruimte verlicht vanuit het plafond of vanaf een wand met Uplighters waardoor de bovenkant van de wand en het plafond wordt aangelicht. Dit laat een ruimte groter en hoger lijken.

 

Verlichtingsplan

  

Speel met licht vanuit verschillende richtingen. Ook de variatie in lichtbundel grootte kan voor extra dynamiek in je interieur zorgen. Een goed lichtplan heeft alle facetten in zich en kan naar gelang van de situatie of je bezigheid aangepast worden met dimmers of een Domotica-systeem.

Breng dit goed in kaart en kijk ook waar je de schakelaars wilt plaatsen en de stopcontacten. Geef deze aan op je tekening. Liever 2 stopcontacten te veel dan 1 te weinig. Je wilt na je verbouwing toch niet met snoeren door de kamer moeten om die ene staande lamp te laten branden

 

  Tip 5   Bepaal je materialen en kleuren

Begin met de materialen keuzes altijd eerst met je vloer. Wordt het steen, hout, laminaat, pvc of tapijt.

Niet onder alles kan vloerverwarming geplaatst worden. In nieuwbouwhuizen is tegenwoordig bijna standaard vloerverwarming ingebouwd.  Alle bovengenoemde materialen kunnen met vloerverwarming behalve het parket dat genageld moet worden. Let op de voorschriften van de leverancier als je hout toepast zodat je later niet met onnodige problemen geconfronteerd wordt.

 

In oudere huizen zal je de houten vloer kunnen vervangen door een betonnen vloer zodat je n de dekvloer de vloerverwarming kwijt kunt.

Vanuit je vloerkleur, dit is een van de grootste oppervlaktes en deze ligt er vaak langere tijd. Heel belangrijk daar dus een afgewogen keuze voor te maken. Denk daarbij ook aan het onderhoud en de sfeer die je wilt bereiken.

 

Van hieruit bouw je rest op. Bepaal kleuren voor wanden, plafonds, kozijnen en deuren en ramen. Kleuren van de meubels worden daar weer op aangepast. Ik raad je aan om als je meubels gaat kopen stalen van de vaste onderdelen van de ruimte mee te nemen, Neem dus een vloerstaal, verfstalen en kleuren van de meubels die meegaan. Zodat je in de winkel kleuren kunt kiezen voor het nieuwe meubel.

 

Vraag altijd of je de winkelstalen ook even mag lenen om ze thuis in je eigen woning te bekijken.  Door een andere lichtval kunnen kleuren totaal anders uitpakken. En kunnen ze zelfs een andere kleur aannemen. Bekijk het altijd bij daglicht en je gekozen kunstlicht.

Kies ook het type deur dat je wilt gebruiken., de deurkrukken en raamboompjes, plinten, de verlichtingsarmaturen, de keuken materialen of de badkamer items als sanitair, kranen en meubels.  En natuurlijk de afwerkingsmaterialen als tegels of Beton Ciré. Afwasbaar behang kan ook voor de droge delen van je badkamer.

Verzamel alles wat je toegepast wilt hebben en zet dit op lijsten per ruimte.

 

moderne aanbouw aan 70tiger jaren woning

 

 

Maak een pakket van je tekeningen en een kopie van je Mood-board. Samen met de materiaal- en kleurlijsten en productlijsten kun je je aannemer veel duidelijker maken wat jij bedoeld en hoe je het uitgevoerd wilt hebben.

Want alleen vanuit de plaatjes in je hoofd de aannemer vertellen wat je wilt werkt echt niet. Hij vormt er dan namelijk meteen zijn eigen plaatje bij, vanuit zijn ervaring. En wie zegt dat deze plaatjes overeenkomen.  Met deze onvoorbereide werkwijze ontstaan veel misverstanden, die tot ongewenste resultaten leiden.

En daar wil je je geld toch niet aan uitgeven en dan ook nog niet eens het gewenste resultaat behalen. Bereid je dus goed voor en neem er ook de tijd voor. Showrooms bezoeken kost nou eenmaal veel tijd maar geeft wel veel inspiratie en informatie.

Wil je er meer over lezen, om nog meer handvatten te krijgen voor je verbouwing, lees dan mijn boek dat ik daar speciaal voor heb geschreven.  ‘In 10 stappen zorgeloos verbouwen’   , help ik je verder op weg om je terdege voor te bereiden op een succesvolle verbouwing. Ook als je wel een interieurarchitect in wilt schakelen is het boek interessant omdat je hiermee een inzage krijgt in het gehele proces en de werkwijze van de professional.

 

Ik wens je een zorgeloze verbouwing toe met een prachtig resultaat voor jouw droomhuis.

zorgeloos verbouwen

                 Bestel jouw boek hier

Percy van de Werve

Percy van de Werve

Interieurarchitect

Mijn missie:

In 2024 hebben we gezamenlijk de leegstand getransformeerd tot boeiende gebouwen met gemengde functies en doelgroepen.

5 TIPS VOOR EEN ZORGELOZE VERBOUWING NAAR JOUW DROOMHUIS.

5 TIPS VOOR EEN ZORGELOZE VERBOUWING NAAR JOUW DROOMHUIS.
Als je wilt gaan verbouwen komt er heel veel op je af. Je moet aan heel veel dingen denken en keuzes maken. Maar hoe doe ik dat dan en waar begin ik mee, vraag je jezelf af. Ik zeg altijd een goede voorbereiding is cruciaal voor het eindresultaat. Bereid je jezelf niet goed voor dan kun je wachten op een stressvolle verbouwingsperiode met ongewenste resultaten. En dat is toch zeker niet, wat je wilt.

Je woonkeuken ontwerpen, hoe doe je dat

Wil je een optimaal resultaat halen met de verbouwing van je keuken tot woonkeuken begin bij het begin. Maak een lijst van je wensen en onderzoek de mogelijkheden qua apparatuur. Kan alleen een muur doorbreken al voldoende zijn of heb je extra meters nodig d.m.v. een aanbouw. Hier vind je alle onderdelen waar je aan moet denken bij de aanpassing naar een woonkeuken.

Een Zen badkamer, staat die ook op je verlanglijstje

Stoomdouches zijn net als de sauna goed voor je weerstand. Met een kwartiertje stomen reinig je je huid en voelt je huid daarna heerlijk zacht en schoon. Bovendien is stomen ook goed voor je weerstand. Het is namelijk heel lekker om koud af te douchen na het stomen. En ben je verkouden dan kun je met een geïntegreerde doceerunit, eucalyptusolie aan de stoom toevoegen. Dan ben je gelijk van je verstopte neus af.

Interieur trends volgen of volg jij je eigen trend voor je woning

Een mailtje van de bijenkorf bracht me op het idee van deze blog. Trends heb je in de mode waar dit mailtje over ging maar natuurlijk ook voor het interieur. Daarbij spelen kleuren vaak de hoofdrol en de stijl van vormgeving.  In de mode wisselen trends heel snel. Gelukkig houdt een trend in het interieur gemiddeld iets langer aan. Maar vooral op het gebied van accessoires voor je huis lopen ze aardig in pas met de mode. Heel logisch toch. Er zit en hele industrie achter.

De juiste verlichting kiezen!

Je loopt telkens tegen het probleem van de verlichting aan, net te weinig licht op de plek waar jij wilt lezen. Ja en het grote licht aandoen is ook niet optimaal. Nu zit iedereen in de kamer in het felle licht. Je dacht al een keer een betere leeslamp gekocht te...

De ideale aanbouw voor jouw huis

Wat betekent een ideale aanbouw voor jou? Naar mijn idee is het pas ideaal als je woonwens echt is opgelost omdat de grootte klopt, de stijl klopt en het een verrijking en dus meerwaarde voor je huis oplevert. Je moet jezelf de volgende vragen stellen: Welke...

De woning van je dromen!

Jouw droomhuis, passend bij jouw gezin! Dat wil jij toch ook! Je bent al een tijdje op zoek naar een andere woning. Je DROOMHUIS wel te verstaan Helaas ben je niet de enige. Er zijn veel potentiële kapers op de kust. De maakt raakt al weer aardig overspannen. Je hebt...

Een zomer make-over van je woning

Wil jij ook een zomer make-over om deze zomer vanuit je woonkamer direct lekker naar buiten kunnen lopen? Of binnen van de eerste zonnestralen genieten met de tuindeuren open. Dan heb je wellicht een aanpassing aan de achtergevel nodig. In deze blog vertel ik over de mogelijkheden van een te openen achtergevel.

Verhuizen of verbouwen?

Verhuizen of verbouwen, een populair programma op televisie dat je vast wel eens hebt gezien. Altijd leuk om naar te kijken en te zien wat er van een bestaande woning gemaakt wordt door het team van interieurarchitect en stylisten.

Blog Interieurarchitect of binnenhuisarchitect

  Wie is de verbouwingsdeskundige? Wat is het verschil tussen een interieurarchitect en een binnenhuisarchitect?   Je wilt gaan verbouwen maar weet eigenlijk niet goed waar en hoe je moet beginnen. Je hebt natuurlijk een wens, bijvoorbeeld je keuken...
checklist voor zorgeloos verbouwen

Wil jij ook het beste resultaat uit je verbouwing halen?

Dan is een goede voorbereiding echt noodzakelijk waarbij je de plannen getekend hebt en de materialen uitgezocht voordat je de aannemer vraagt om offerte te maken

Als je de Checklist nu download weet je wat je moet voorbereiden dus

 

Download nu de checklist

Jouw Checklist voor een succesvolle en zorgeloze verbouwing zit in je mailbox. Heel veel succes!

Pin It on Pinterest

Share This
×

Stuur gerust een berichtje via E-mail percy@studioinsideout.nl of WhatsApp

× Chat